Τελευταία Νέα

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

Ημέρα εξελίξεων αναμένεται να είναι η σημερινή στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντλήσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για την ανέγερση του τείχους στο σύνορα με το Μεξικό.

Με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το CNNi, ο Τραμπ θα βάλει τέλος στη διαμάχη του με το Κογκρέσο αναφορικά με το τείχος, διαμάχη που είχε οδηγήσει το αμερικάνικο ομοσπονδιακό κράτος σε παύση λειτουργίας για περισσότερο από έναν μήνα. Η απόφαση του πλανητάρχη, όμως, θα προκαλέσει νέα πολεμική σχετικά με το αν πρόκειται για υπέρβαση εξουσίας.

Όπως αποκάλυψε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο Τραμπ θα υπογράψει μία εκτελεστική εντολή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου shutdown και στη συνέχεια θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επόμενη κίνησή του, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, θα είναι η άντληση χρημάτων από διαφορετικές πτυχές της κρατικής μηχανής ώστε να μπορέσει, τελικώς, να συγκεντρώσει το κονδύλι για την ανέγερση του τείχους.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε από πού ακριβώς θα αντληθούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ούτε αν οι αποφάσεις του προέδρου θα αντέξουν ένα «πιθανό» τεστ στις δικαστικές αίθουσες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι Δημοκρατικοί θα οδηγήσουν το θέμα στη δικαστήρια.

 

Άλλος αξιωματούχος που επικαλείται το CNNi, σημείωσε πως ο Τραμπ θα κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) σε εκδήλωση που θα παρατεθεί στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος θα συγκεντρώσει τα χρήματα ως εξής:

1,375 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του τείχους, όμως, μπορούν να αποτελέσουν βάση για την κατασκευή κάποιων άλλων συνοριακών φραγμάτων.

600 εκατομμύρια θα αντληθούν από το ταμείο κατασχέσεων ναρκωτικών του υπουργείου Οικονομικών. Η εκτελεστική εντολή που θα υπογράψει ο Τραμπ, θα του επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσει.

2,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το πρόγραμμα απαγόρευσης ναρκωτικών του υπουργείου Άμυνας. Η ίδια εκτελεστική εντολή, ορίζει ως νόμιμη τη λήψη των χρημάτων.

3,5 δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για στρατιωτικές κατασκευές. Για τη λήψη αυτών των χρημάτων απαιτείται η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Δείτε επίσης!

Πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία – Μυρίζει… μπαρούτι η ανατολική Μεσόγειος!

Επικίνδυνη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο τρίγωνο Κρήτη – Κύπρος – Καστελλόριζο.   Η μία μετά …

ΗΠΑ – «Ευρωπαϊκό ιό» αποκάλεσε σαρκαστικά τον κορονοϊό ο Άντριου Κουόμο

Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο των Δημοκρατικών Ο Άντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της Νέας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize