Γράφαμε χθες για την Περιφέρεια Αττικής που (λέει ότι) δεν έχει λεφτά για να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές-αντιδιαβρωτικές μελέτες, για να μην πλημμυρίσουν τα Μέγαρα από τους χειμάρρους που θα κατεβάσουν νερό και χώμα από τα καμένα Γεράνεια Ορη. Και για τον Πατούλη που κρύβεται και δε βγαίνει στο τηλέφωνο να απαντήσει στα δημοσιογραφικά ερωτήματα (ίσως να ποζάριζε σε κάποια καινούργια αυτοκρατορική πόζα, για να ‘χουν οι υποτακτικοί του να κρεμάνε το καρακιτσαριό στους τοίχους των γραφείων τους).

Και σήμερα «ανακαλύπτουμε» ότι η Περιφέρεια χαρίζει 900.000 ευρώ στην καπιταλιστική επιχείρηση ΚΑΕ ΑΕΚ, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας της!

Η καταγγελία έρχεται από το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, που έδωσε στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα (τα παραθέτουμε στο τέλος). To σκάνδαλο έχει ως εξής:

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Ανω Λιοσίων στο ΝΠΙΔ «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» (ΣΕΦ), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε στην ΚΑΕ ΑΕΚ με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης. Σύμφωνα με το συμφωνητικό μίσθωσης, η ΚΑΕ ΑΕΚ ανέλαβε με αποκλειστικά δική της επιμέλεια, δικές της φροντίδες, ενέργειες και δαπάνες να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του μισθίου από αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής αγώνων πάλης και άλλων συναφών μαχητικών αθλημάτων σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης. Ανέλαβε δηλαδή όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργικές δαπάνες της εγκατάστασης, επισκευής της αθλητικής εγκατάστασης κλπ.

«Ανέλαβε» η ΚΑΕ ΑΕΚ, τρόπος του λέγειν. Ερχεται η διοίκηση του ΣΕΦ και ζητά από την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει εργασίες για: «Προμήθεια-εγκατάσταση υγρομόνωσης πολυουρεθάνης επί της οροφής, για τη στεγανοποίησή της – Προμήθεια-εγκατάσταση ξύλινου παρκέ FIBA, παρελκόμενων αρένας, ειδών αλουμινίου, ελαιοχρωματισμός – Προμήθεια- εγκατάσταση συστήματος ticketing – Προμήθεια-εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινάκων, συστήματος φωτισμού, ήχου κτλ – Προμήθεια-εγκατάσταση ειδών αποδυτηρίων και ειδών υγιεινής».

Δηλαδή, η καπιταλιστική επιχείρηση ΚΑΕ ΑΕΚ νοίκιασε μπιρ παρά ένα δημόσιο γυμναστήριο (το οποίο ήταν για αγώνες διάφορων πολεμικών τεχνών) και ζητά εκ των υστέρων να της το μετατρέψει η περιφέρεια σε γήπεδο μπάσκετ κατηγορίας FIBA. Eίναι σαν να νοικιάζει μια οικογένεια ένα σπίτι και μετά να ζητάει από τον ιδιοκτήτη να της αγοράσει την οικοσκευή (και καλής ποιότητας, μάλιστα, όχι τίποτα φτηναδούρες)!

Ο Πατούλης ρώτησε σχετικά το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη, το οποίο του απάντησε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα, υπάρχουν δυο έγγραφα του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη, δείγμα του ότι ασκήθηκαν πιέσεις μπας και «βελτιωθεί» η γνωμοδότηση.

Τι γνωμοδότησε το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη; Οτι μπορεί να γίνει εκμίσθωση ολυμπιακού συγκροτήματος χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός (πρόκειται για τη γνωστή φωτογραφική παρέκκλιση), «εφόσον η υποψήφια μισθώτρια ή παραχωρησιούχος Α.Α.Ε. υποβάλλει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης ή επισκευής ή μετασκευής της ολυμπιακής εγκαταστάσεως και αναλάβει όλες τις δαπάνες αξιοποίησης ή επισκευής ή μετασκευής της, καθώς και τις δαπάνες της λειτουργίας και συντήρησής της». Αυτά αναφέρονται και στο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη μισθώτρια ΚΑΕ ΑΕΚ. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη, «μη νόμιμα προτείνεται με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης η χρηματοδότηση με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής των εργασιών επισκευής και ανακαίνισης της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης καθώς τούτο αποτελεί υποχρέωση της μισθώτριας, όπως ρητώς ορίζεται στο άρθρο 56 παρ. 12 του ν.2725/2009, αποτελώντας νόμιμο όρο και προϋπόθεση για την εκμίθωση σε αυτήν χωρίς διαγωνισμό της ανωτέρω αθλητικής εγκατάστασης».

Ο Πατούλης έβαλε τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού να στείλει νέο έγγραφο στο Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη, με το κάλπικο επίχείρημα ότι τα έργα δεν αφορούν τη μισθώτρια ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά κάποια άλλα αθλήματα! Λες και το κουνγκφού και το τζούντο θέλουν σύστημα ελέγχου εισιτηρίων, φωτεινούς πίνακες και… ξύλινο παρκέ FIBA! Το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη απάντησε και πάλι σαφέστατα:

«Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω εργασίες (ως πάγια περιουσιακά στοιχεία του γηπέδου) σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν αφορούν στη χρήση του γηπέδου από τη μισθώτρια αλλά μόνον στη χρήση του γηπέδου από τρίτους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη του έργου, τα είδη όπως η προμήθεια και η εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινάκων, η προμήθεια και η εγκατάσταση παρελκομένων αρένας, η προμήθεια και η εγκατάσταση παρκέ κεντρικής αρένας, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ticketing, θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Τα ανωτέρω είδη δεν μπορεί παρά να αφορούν στη χρήση της διεξαγωγής αγώνων καλαθοσφαίρισης και για την προμήθεια και εγκατάσταση τους έχει αναλάβει την σχετική υποχρέωση η μισθώτρια, σύμφωνα με το άρθρο 5 του από 20.7.2020 μισθωτηρίου με το ΣΕΦ. Ειδικώς δε για τις εργασίες στεγανοποίησης της στέγης, οι οποίες σύμφωνα με το Φ1/29919/2021 έγγραφο του ΣΕΦ, οφείλονται σε ελαττώματα του μισθίου που προϋπήρχαν της παραδόσεως της αθλητικής εγκατάστασης στην ΑΕΚ και ήταν αδύνατο να διαπιστωθούν από αυτή κατά το χρόνο σύναψης της σύμβασης μισθώσεως, επισημαίνουμε ότι το άρθρο 56 παρ. 12 του ν. 2725/1999 ορίζει ότι η μισθώτρια αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες επισκευής του μισθίου και όχι μόνον αυτές οι οποίες προέκυψαν μετά από την παραλαβή του από την ίδια και χωρίς εν προκειμένω να εφαρμόζεται το π.δ. 34/1995 περί εμπορικών μισθώσεων».

Ο Πατούλης, όμως, δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Εβαλε την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να αποφασίσει με τηλεδιάσκεψη (κατά πλειοψηφία) την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 899.248 ευρώ! Αυτό έγινε στις 31 Αυγούστου.

Η σύμβαση θα περάσει αναγκαστικά από προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνέδριου. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής γράφει στην ανακοίνωσή του πως ψιθυρίζεται ότι η Περιφερειακή Αρχή «έχει άκρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο» και θα το περάσει! Μένει να δούμε αν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα επικυρώσει αυτό το σκάνδαλο, που είναι πιο καραμπινάτο από το σκάνδαλο με τα 7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν να δοθούν από την Περιφέρεια στον Παναθηναϊκό (Αλαφούζος) για να φτιάξει σουίτες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τότε χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες μέχρι να βρεθεί σύνθεση του ΕΣ για να εγκρίνει τη σύμβαση (και φιλότιμες προσπάθειες πρώτα από τον Σγουρό και μετά από τη Δούρου).