Ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης στις Δαρβινικές Δευτέρες

Η ιατρική, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, είναι μια εναντίωση στη δαρβινική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Το γενετικό μας υλικό είναι εκτεθειμένο σε συνεχείς μεταλλάξεις. Ως αποτέλεσμα η γενετική μας δεξαμενή περιέχει μια τεράστια ποικιλία γονιδίων πολλά από τα οποία προδιαθέτουν ή προκαλούν παθολογικές καταστάσεις.

Πριν την ανάπτυξη της ιατρικής τα παθογόνα γονίδια αποβάλλονταν από το πληθυσμό επειδή τα άτομα που τα έφεραν είχαν πολύ μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής. Σήμερα η θεραπεία αυτών των ασθενειών προκαλεί τη συσσώρευση παθογόνων μεταλλάξεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως επώδυνα για τις προχωρημένες ηλικίες και για άτομα που αναβάλλουν την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία – δυο καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο αγώνας δρόμου μεταξύ γενετικής επιβάρυνσης του πληθυσμού και της ιατρικής αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και επιστημονική πρόκληση.

Αυτό το θέμα θα πραγματευθεί ο Σ. Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού του Ανθρωπινού Γονιδιώματος στην εισήγησή του με τίτλο «Η αρρώστια Δαρβινική, η αντιμετώπιση αντιδαρβινική», αντλώντας από την εμπειρία και προσωπική συμβολή του στη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η διάλεξη θα γίνει online μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (link: https://zoom.us/j/95027285496?pwd=bHhxSi9aMnEyQks3ZmxqMFoyZk5UUT09) με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο». Προσβλέπουμε σε μια «ζωντανή» και γόνιμη τηλε-συμμετοχή. Δευτέρα 12/4/21, 7 μμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize