Ο “ιστορικός” Πύργος στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ντόπιος ή επισκέπτης για να περάσει το χρόνο του και να απολαύσει ταυτόχρονα με καλή παρέα την Κρητική κουζίνα. Μία από αυτές τις διαδρομές είναι μια βόλτα προς την ενδοχώρα του νομού και μάλιστα ακριβώς στο 16ο χιλιόμετρο Ρεθύμνου – Σπηλίου, όπου και βρίσκεται το… “ιστορικό” πλέον εστιατόριο “Πύργος”.

Το εστιατόριο Πύργος υπάρχει από το 1999, όμως ο τρόπος που χτίστηκε και η τοποθεσία του, έχει διαμορφώσει ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, κοντά στην φύση, ενώ βρίσκεται ακριβώς επί του επαρχιακού δρόμου. Το σημείο αυτό βρίσκεται πάνω σε ένα πέρασμα για διάφορα χωριά του νομού Ρεθύμνου και μάλιστα έχει απίστευτη θέα που συμπεριλαμβάνει από τον Ψηλορείτη, μέχρι και τις Καρίνες, το Αμπελάκι και τις Ατσιπάδες μεταξύ άλλων.

Η φιλοσοφία της οικογένειας που αποφάσισε να χτίσει έναν πύργο για να μπορεί να φιλοξενεί κόσμο που θα μπορεί να απολαμβάνει ποιότητα και γεύση, σχετίζεται άμεσα και με την ιστορία της Κρήτης. Μάλιστα, έχει γίνει σχετική ανακοίνωση στην επαγγελματική σελίδα του εστιατορίου, η οποία αναφέρει λίγα λόγια για τους Πύργους στην Κρήτη:

“Οι Πύργοι στην κρητική ύπαιθρο, οι ονομαζόμενοι και “κουλέδες” ήταν παρατηρητήρια και σταθμοί στρατιωτών, οι Τούρκοι τα είχαν για να ελέγχουν τους δρόμους και τα περάσματα και ανεφοδίαζαν στρατεύματα από την πόλη. Οι Πύργοι υπήρξαν στόχος των Κρητικών σ΄ όλες τις επαναστάσεις του 19ου αιώνα και η κατάληψή τους υπήρξε το πρώτο έναυσμα για γενικό ξεσηκωμό και ελευθερία.

Κουλέδες υπήρχαν και κατά την Ενετοκρατία, χτίζονταν από Ενετούς φεουδάρχες ως ιδιωτικές κατοικίες. Όμως, οι διάσπαρτοι στις κορυφές λόφων και βουνών Πύργοι που παρατηρεί ο επισκέπτης στην κρητική ενδοχώρα είναι δημιούργημα των Οθωμανών κατά την Μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866-1869. Άνηκαν σε ένα σύστημα μικρών Πύργων που είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους για να ειδοποιούν το στρατό και τις πόλεις έγκαιρα για τις επαναστάσεις των Κρητών. Οι κρητικοί στις επαναστάσεις κατέστρεφαν τους Κουλέδες και χτυπούσαν τα εκεί στρατεύματα.

Ο δικός μας “Πύργος” είναι ανοιχτός για να υποδεχτεί όλους τους φίλους του, δίνοντας καθημερινά τη μάχη για ποιότητα και γεύσεις που να ικανοποιούν.”

Πλέον γνωρίζουμε κάμποσα από την ιστορία των Πύργων στην Κρήτη, έτσι αξίζει να επισκεφθούμε τον χώρο αυτό, ώστε να απολαύσουμε το κτίσμα που θυμίζει πολλά από την ιστορία του τόπου, όμως στις μέρες μας είναι συνυφασμένο και με την υπέροχη θέα, όπως και με τα θαυμάσια εδέσματα.

 

\

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς