Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρεμβαίνει για την παραχώρηση της σχολής αστυφυλάκων στο υπερταμείο και το νέο αστυνομικό μέγαρο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Την κυβερνητική ανακολουθία σχετικά με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ο. Γεροβασίλη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.  Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «από τη μια προσπαθούν να μας πείσουν για τις «αγωνιώδεις» προσπάθειες που καταβάλει η Κυβέρνηση για τη στήριξη του εγχειρήματος την ιδία στιγμή που, με την πρόσφατη απόφαση Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), δεσμεύουν για 99 χρόνια το ακίνητο της Σχολής που ουσιαστικά ανήκει στο Δήμο Ρεθύμνου

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Ήδη εδώ και αρκετό διάστημα έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του κτηριακού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, με δεδομένο ότι η ανέγερση ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου είναι απαίτηση όχι μόνο των αστυνομικών υπαλλήλων αλλά και του συνόλου της κοινωνίας και των φορέων, με το αίτημα της μεταστέγασης να καθίσταται περισσότερο επιτακτικό κι επίκαιρο παρά ποτέ εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που παρουσιάζουν σήμερα οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Αυτό παραδέχθηκε δημόσια από το Βήμα της Βουλής ο προκάτοχός σας κ. Τόσκας σε απάντηση επίκαιρης επερώτησής μου (809/19-4-2016), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το υφιστάμενο κτήριο είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ όλα τα αστυνομικά κτήρια στην Ελλάδα.

Συνοπτικά σας αναφέρω ότι η Κυβέρνησή σας έχει δεσμευτεί για άμεσες λύσεις ήδη από το 2015. Ειδικότερα, στις 24/5/2015 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, αντιλήφθηκε το μέγεθος του κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και δεσμεύτηκε για άμεσες λύσεις. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, σε στεγασμένο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, αποκολλήθηκε από την οροφή του κτίσματος ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για τους ευρισκόμενους εντός του κτηρίου. Στις 27/2/2016, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, προέκυψε μείζον ζήτημα για την υγεία των εργαζομένων αφού διαπιστώθηκε υπάρξη καρκινογόνου υλικού αμιάντου σε εσωτερικό τοίχο της Υπηρεσίας. Τον Απρίλιο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης, προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών, αποφάσισε ομόφωνα την κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο οικόπεδο της Σχολής Αστυφυλάκων. Από τότε σε κάθε ευκαιρία προσπαθείτε να μας πείσετε για τις «αγωνιώδεις» προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για τη στήριξη του εγχειρήματος χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για το χρηματοδοτικό πλαίσιο ούτε για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αντί, λοιπόν, αυτού, μετά από τρία χρόνια απραξίας, με την πρόσφατη απόφαση Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), δεσμεύετε για 99 χρόνια το ακίνητο της Σχολής Αστυφυλάκων που ουσιαστικά ανήκει στο Δήμο Ρεθύμνου στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» με αριθμό ΚΑΕΚ 411110621001!

Επειδή είναι απαράδεκτη η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση εκχωρεί ένα ακίνητο που ουσιαστικά δεν της ανήκει.

Επειδή το συγκρότημα των υφιστάμενων οικημάτων που στεγάζεται έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ρεθύμνου υπό τον αυστηρό όρο ότι θα παραμείνει η Σχολή Αστυφυλάκων σε λειτουργία.

Επειδή οφείλουμε να συντονίσουμε τις δράσεις προκείμενου να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις ως προς την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Έχει λάβει το Υπουργείο γνώση για την παραχώρηση στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων με αριθμό ΚΑΕΚ 411110621001; Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εξαιρεθεί από τη σχετική διαδικασία το εν λόγω ακίνητο;
  2. Υπάρχει βούληση από την Κυβέρνηση να προχωρήσει ο υφιστάμενος σχεδιασμός για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ρεθύμνου στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων; Επιβεβαιώνει η κ. Υπουργός τη βούλησή της για εξεύρεση χρηματοδότησης για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με βάση το σχεδιασμό σας;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize