Τελευταία Νέα

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη – Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Θερμοκρασίες καύσωνα επικρατούν αυτές τις ημέρες σε όλη την Ευρώπη. Το κύμα ζέστης προβλέπεται ότι θα κρατήσει ακόμη για ένα τριήμερο. Δείτε αναλυτικά.

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου σε μεγάλο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Στη Γαλλία τοπικά ο υδράργυρος άγγιξε τους 40 με 41 βαθμούς , ενώ σε πάρα πολλές πόλεις σημειώθηκαν 38 με 39 βαθμοί Κελσίου. Περίπου ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στην Ισπανία με τις μέγιστες τιμές περί τους 38 με 39 βαθμούς και στο Μπιλμπάο τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στα Κεντρικά με μέγιστες θερμοκρασίες τους 36 με 37 βαθμούς στην Αυστρία, τους 36 στην Ελβετία, τους 38 με 39 βαθμούς στη Γερμανία και τους 36 με 37 βαθμούς στη Πολωνία.

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Το κύμα ζέστης προβλέπεται ότι θα κρατήσει ακόμη για ένα τριήμερο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί στα δυτικότερα τμήματα και βαθμιαία και στα κεντρικά και βόρεια.

Ο χάρτης του καύσωνα στην Ευρώπη: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Στη Γαλλία και την Ισπανία τα προγνωστικά στοιχεία δίνουν τιμές περί τους 38 με 40 και τοπικά και 42 με 43 βαθμούς .

Παρατηρείστε ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες βρίσκονται σε ανάλογα δικά μας επίπεδα , που βεβαίως για τους Κεντρο-Ευρωπαίους οι τιμές αυτές δεν είναι καθόλου συνηθισμένες.

Πάντως αυτό το έντονο κύμα ζέστης δεν εξαπλώθηκε σημαντικά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της δυτικής Ευρώπης, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2006, τότε που από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου επλήγησαν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και το δυτικό τμήμα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, τότε στο Βέλγιο στις 19/7 η θερμοκρασία άγγιξε τους 36°C κάνοντας την πιο ζεστή ημέρα τα τελευταία 60 χρόνια στο Βέλγιο. ,ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο,στις 19/7/2006, καταγράφηκε η θερμοκρασία 36.3°C στην περιοχή Charlwood, και ακολούθησαν και υψηλότερες (36.5 περιοχή Wisley). Στην Γερμανία καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40°C και τουλάχιστον 20 νεκροί.

Είναι γεγονός πάντως ότι ο κόσμος τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε αυτές τις βόρειες χώρες λαμβάνει μέτρα προφύλαξης για τα έντονα κύματα ζέστης μετά το μεγάλο “πάθημα” του φονικού κύματος τους Αυγούστου του 2003 .

Δείτε επίσης!

MED7 – Μήνυμα-γροθιά στην Τουρκία από την Κορσική – «Pax Mediterranea», λέει ο Μακρόν, έξαλλη η Άγκυρα

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν Κ. Μητσοτάκης και Μακρόν από την Κορσική / Φωτογραφία: …

Ηράκλειο – Στις 13/9 ξεκινά η πρώτη κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Η πρώτη κρουαζιέρα στη χώρα μας μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize