Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Ο Ανδρέας Ξανθός στο σ/ν για την φαρμακευτική κάνναβη στις Επιτροπές της Βουλής

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναγνώρισε τη σημασία του νομοσχεδίου λέγοντας πως πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία στη λειτουργία του συστήματος αυτού το οποίο όπως είπε, « δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Επιφυλάξεις όχι μόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και για το κίνδυνο έμμεσης αποποινικοποίησής της εξέφρασαν τα κόμματα κατά τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε κυρίως η αμηχανία (σε ορισμένες περιπτώσεις και η ημιμάθεια) με την οποία αντιμετωπίστηκε από το σύνολο σχεδόν της Βουλή αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή δέχθηκε το αίτημα για τη κλήση του ΓΑΠ, προκειμένου να μιλήσει για τη Φαρμακευτική κάνναβη. 

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναγνώρισε τη σημασία του νομοσχεδίου λέγοντας πως πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία στη λειτουργία του συστήματος αυτού το οποίο όπως είπε, « δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Από τη πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Βλάσης αναγνώρισε τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης προειδοποίησε ωστόσο πως το νομοσχέδιο περιέχει ασάφειες που μπορεί να προκαλέσουν την «πλήρη απώλεια του ελέγχου από το κράτος». «Δεν ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός αδειών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις  αδειοδότηση με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 4 στρεμμάτων και συμπλήρωσης του 21ου έτους της ηλικίας. Είναι εντελώς θολό το τοπίο», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δε πρέπει η απελευθέρωση αυτή να οδηγήσεικαι στη λεγόμενη «ευφορική χρήση» με πρόσχημα τη φαρμακευτική.

Έτσι δήλωσε επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και σε μια μάλλον άστοχη παρέμβαση είπε πως η χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια.

«Είμαστε θετικοί στη λογική στη νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης!», είπε από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Κ. Μπαργιώτας σημειώνοντας πως «ένα από τα προβλήματα είναι η προχειρότητα του νομοσχεδίου». « Έχω σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη διατύπωση! Ποιος θα είναι ο φορέας που θα δίνει την άδεια; Ποιος θα ελέγχει τη καλλιέργεια και θα πιστοποιεί την ποιότητα και την αξιοπιστία;», αναρωτήθηκε.

Ακόμα, αντίθετος στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης λέγοντας πως η φαρμακευτική κάνναβη δε διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίσι και υπάγεται στις ναρκωτικές ουσίες!».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Ελαστικοποιεί το πλαίσιο που διέπει τη χρήση του χασίς! Ανοίγει η πόρτα να βαφτίζεται το χασίσι θεραπεία και το τσιγαριλίκι φάρμακο», δήλωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Έχουν δει πολλά τα μάτια μου στην ειδικότητά μου είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έχω εμπειρία του τι σημαίνει άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και τάχθηκε υπέρ του «σκληρού» κρατικού μονοπωλίου όπως είπε.

Μάλιστα παρά το ότι ξεκαθάρισε πως ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο προϊδέασε πως στην Ολομέλεια μάλλον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τη κυβερνητική πλειοψηφία.

Επιφύλαξη ακόμα δήλωσε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς ο οποίος εστίασε στο ζήτημα αποκλειστικά από τη σκοπιά της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Στο αντίποδα πάντως υπέρ όχι μόνο του νομοσχεδίου αλλά και της αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών, εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως είπε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στο τελικό βήμα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αντίθετη διαδικασία. «Η απαγόρευση είναι η παγκόσμια πατέντα που εφαρμοζόμενη έχει μεγάλα κέρδη. Όπου υπάρχουν απαγορεύσεις υπάρχει μεγάλη μπίζνα!», είπε και δήλωσε αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου, τείνοντας χείρα βοηθείας στη κυβέρνηση η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα στην Ολομέλεια θα τη χρειαστεί….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *