Τελευταία Νέα

Ντομπρόβσκις – Ισχυρές ενστάσεις για το νέο νόμο Κατσέλη – Απαιτούνται αλλαγές

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Capital.gr για να διευκρινίσει την θέση της Κομισιόν όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας και τις παρεμβάσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο για μέτρα που απαιτούνται για τη γενικότερη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι η προστασία που παρέχεται να είναι απόλυτα στοχευμένη στις πλέον ασθενείς ομάδες, για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και κυρίως να μην δημιουργούνται εμπόδια για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για αυτά τα τρία σημεία, όπως παρατήρησε μιλώντας στο Capital.gr o κ. Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές μετά την παρουσίαση της νέας νομοθεσίας.

“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, δημοσιεύουμε τη 2η έκθεση για την Ελλάδα, και το συμπέρασμα είναι ότι παρά τη σημαντική πρόοδο, ο ρυθμός εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε όπως και οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος.

“Ο νόμος Κατσέλη ήταν μια από τις δεσμεύσεις”, επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σήμερα, την ημέρα της παρουσίασης της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, “υπάρχουν ακόμα ανοιχτές συζητήσεις”, τονίζοντας ότι “σε σχέση με την προστασία πρώτης κατοικίας, έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας με τις αρχές”.

Διευκρίνισε δε ότι “είναι σωστό και θεμιτό για εμάς το να προστατεύονται οι αδύναμοι, αλλά η προστασία πρέπει να παρέχεται προσωρινά και όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”. Tόνισε δε ότι “δεν είναι μυστικό πως η Ελλάδα έχει σήμερα μακράν το μεγαλύτερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ”.

Απαντώντας στο ερώτημα του Capital.gr για την τιμολόγηση των ακινήτων που οι τράπεζες πλειστηριάζουν και στη συνέχεια επαναγοράζουν οι ίδιες σε τιμές αγοράς, όπως καταγγέλλουν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο Αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε: “όπως είπαμε, ο Νόμος Κατσέλη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που συζητάμε. Μας ενδιαφέρει η γενικότερη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, και είναι και αυτό κομμάτι των συζητήσεών μας”.

Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Ιταλία παρουσιάζουν “υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”.

Σε σχέση με την Ιταλία, ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι “ακόμα υπάρχουν ανησυχίες ότι το επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια κάτι που σαφώς και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης και την κακή απόδοση της οικονομίας”. Σημείωσε ότι “ναι μεν πέφτουν τα επίπεδα των NPLs αισθητά, αλλά θα είναι πρόκληση να διατηρηθεί η τάση μείωσης, το επόμενο διάστημα”. O Aντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι “η μεταρρυθμιστική δυναμική έχει μπλοκάρει” και “σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές προβαίνουν σε αντιστροφή μέτρων”. Αποκάλυψε δε ότι “δεν θα τους βάλουμε τώρα στο διορθωτικό βραχίονα του Συμφώνου, αλλά θα το σκεφτούμε ξανά την άνοιξη”.

“Στο χέρι μας να αποφύγουμε επιβράδυνση της οικονομίας”

Κληθείς να σχολιάσει γενικώς την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως “καθώς υιοθετήσαμε το χειμερινό πακέτο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η εικόνα έχει ως εξής: είμαστε στο 7ο έτος ανάπτυξης, η απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδο – ρεκόρ και η ανεργία έχει πέσει στο 6% δηλαδή σε χαμηλό δεκαετίας, όμως έχουμε μια μικτή δημοσιονομική εικόνα στα κράτη-μέλη, όπως έχουμε και μικτή εικόνα και στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών-μελών, δηλαδή διαφορές μεταξύ αγροτικών περιοχών και αστικών περιοχών”.

“Η φτώχεια και η ανισότητα εισοδημάτων πέφτει αλλά ο ένας στους 10 εργαζόμενους παραμένει στα όρια, η ισότητα αμοιβών είναι σημαντική αλλά δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι ακόμα παραμένουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και δεν βλέπουμε τάση για μείωση”, επισημαίνει.

“Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι σε καλά επίπεδα, και τα επίπεδα των NPLs γενικώς μειώνονται, είναι με βάση τα τελευταία στοιχεία στο 3,3% το γ΄ τρίμηνο του 2018, από 4,3% πέρσι και 7% στην κορυφή της κρίσης, όμως σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Πορτογαλία παραμένουν πολύ ψηλά”.

“Παρά τους αντίθετους ανέμους, τα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν ισχυρά και το αν θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς”, ξεκαθαρίζει.

“Οφείλουμε να άρουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις, χρειαζόμαστε κίνητρα και στοχευμένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε και μέτρα για τον πληθυσμό που γερνάει με βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα παράσχουμε κίνητρα προς αυτόν τον σκοπό”.

Τόνισε δε ότι η “Strucural Reforms Support Service” της Κομισιόν θα παράσχει υποστήριξη σε 260 περιπτώσεις μεταρρυθμίσεων σε 26 κράτη-μέλη, 760 στο σύνολο από την ίδρυσή της (μόνο η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός προγράμματος).

Τέλος ο Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι φετινές ανά χώρα εκθέσεις (CSRs) θα συνδεθούν με τη χορήγηση κονδυλίων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στο μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027: “η αντιμετώπιση τέτοιων μεταρρυθμιστικών αναγκών θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεών μας με τα Κράτη – Μέλη”, κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize