Νόμος στο Ισραήλ δυσκολεύει την παραχώρηση εδαφών της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την Ισραηλινή κυβέρνηση ότι υπονομεύει οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης των συνομιλιών

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ υιοθέτησε τροπολογία σε νόμο που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση του ελέγχου τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι καταδίκασαν την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι υπονομεύει οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης των συνομιλιών για την δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Ο νόμος, τον οποίο προώθησε το υπερσυντηρητικό δεξιό – ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», αυξάνει σε 80 από 61 τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται στην 120μελή Κνεσέτ για την έγκριση οποιασδήποτε πρότασης για την παράδοση τμήματος της Ιερουσαλήμ σε «ξένη πλευρά».

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, όπως και ηγέτες χωρών στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, είπε σχετικά με την πολιτική στροφή του Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική πολιτική για την Ιερουσαλήμ, όπως και την υιοθέτηση της τροπολογίας από το ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι συνιστούν «κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό».

«Η ψήφος αυτή δείχνει σαφώς ότι η ισραηλινή πλευρά έχει κηρύξει επισήμως το τέλος της αποκαλούμενης πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα, αναφερόμενος στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι οποίες κατέρρευσαν το 2014.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία ελεγχόταν τότε από την Ιορδανία, στον πόλεμο του με συνασπισμένες αραβικές χώρες το 1967 και στη συνέχεια την προσάρτησε. Η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά» του, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τροπολογια ψηφίστηκε με 64 ψήφους υπέρ και 52 κατά.

Ο αντιπολιτευόμενος κεντροαριστερός Ισραηλινός ηγέτης Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το «Εβραϊκό Σπίτι» οδηγεί το Ισραήλ «σε μια τρομερή καταστροφή», ενώ ο ηγέτης του υπερσυντηρητικού κόμματος, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η ψήφος δείχνει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της Ιερουσαλήμ για πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς