Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Νήσος Κολοκύθα – «Οικο-Μουσείο» θα δημιουργηθεί μετά από πρόταση του δήμου Αγίου Νικολάου εντάχθηκε στη δράση «ECO-MUSE»

Ένα «Οικο-Μουσείο» πρόκειται να δημιουργηθεί στην Κολοκύθα, μετά την αποδοχή της εταιρικής συμμετοχής και υποβολής πρότασης από το Δήμο Αγίου Νικολάου, στη δράση του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα – Κύπρος», μέσα από το οποίο θα προσδιοριστούν διαδρομές περιήγησης επισκεπτών και σηματοδότηση μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο πλούτος του πολιτιστικού αποθέματος της Κολοκύθας και της ευρύτερης περιοχής της Ελούντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ενέκρινε η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, την ένταξη της πρότασης του Δήμου Αγίου Νικολάου στη δράση «ECO-MUSE», με χρηματοδότηση 320.000 ευρώ, μέσα από την οποία θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση και ανάδειξη της Κολοκύθας (νησί Ελούντας) ως ενός τόπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιστορικής, αρχαιολογικής και φυσιολατρικής πλευράς.

Αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί για το Γεωπάρκο Σητείας. Στην εταιρική σχέση συμπράττουν, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, ο Δήμος Σητείας και τώρα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Μαζί, ως διασυνοριακός εταίρος, συμμετέχει η Κύπρος με τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τρωόδους.

Η Κολοκύθα, πρόσφατα υπήρξε επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης, με αφορμή το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας για τον αποχαρακτηρισμό έκτασης 120 στρεμμάτων για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Εκκρεμεί ακόμη, ύστερα από ένα εξάμηνο που πέρασε από την αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η απόφαση στο παραπάνω αίτημα…

Η ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης για τη δημιουργία υπαίθριου, ανοιχτού Οικο- Μουσείου, αποτελεί μια ήπιας μορφής αξιοποίηση του νησιού, με τρόπο που πραγματικά θα ενισχύσει με προστιθέμενη αξία, το ήδη πολύ σημαντικό τουριστικό προϊόν που παράγει η περιοχή της Ελούντας. Η ένταξη αυτή έρχεται ίσως, στην πιο κατάλληλη στιγμή, για να δώσει το μοντέλο «αξιοποίησης» που αναζητά για την Κολοκύθα, η τοπική κοινωνία και οι φορείς που την αντιπροσωπεύουν σε θεσμικό επίπεδο. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί και μήνυμα προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενόψει της απόφασης που θα λάβει!

Το σύνολο της έκτασης της νήσου Κολοκύθας και της οχυρωμένης νησίδας της Σπιναλόγκας προστατεύεται απόλυτα ως αρχαιολογικός χώρος, με συνέπεια να απαγορεύεται οιαδήποτε αλλοίωση της μορφής του εδάφους καθώς και η δόμηση. Αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας που ισχύουν στην χερσόνησο της Κολοκύθας ήταν η διάσωση, μέχρι και σήμερα, ενός μοναδικού συστήματος ξερολιθικών κατασκευών, το σύνολο των οποίων αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συγκρότησης του τοπίου στην Κρήτη και στον Αιγιακό χώρο, έτσι ώστε η περιοχή να έχει κηρυχθεί ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ – ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ

Στόχος της μελέτης που θα εκπονηθεί, είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των υφιστάμενων κάθετων και εγκάρσιων τμημάτων μονοπατιών της πιλοτικής διαδρομής συνολικού μήκους 6.350 μέτρων περίπου, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητας και τη σήμανση τους.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της ανθρώπινης παρέμβασης στην περιοχή της χερσονήσου Κολοκύθας, είναι το πυκνό δίκτυο ξερολιθιάς, που συνήθως ορίζει ιδιοκτησίες και «σημαδεύει» το ανάγλυφο ακολουθώντας τις κορυφογραμμές των λόφων. Οι χαράξεις τους χαρακτηρίζουν τη συνολική οργάνωση του χώρου και αναδεικνύουν ιδιαίτερα το στοιχείο της αφηγηματικής διαδρομής προς το αρχαϊκό ανθρωπογενές κρητικό τοπίο, που παραμένει ακόμη ανέγγιχτο, από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελούντας. Οι πυκνές αυτές χαράξεις των εσωτερικών Διαδρομών του νησιού μπορούν να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών, το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο του νησιού. Σε πρώτη φάση προτείνεται η δημιουργία μιας κυκλικής διαδρομής η οποία θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του νησιού και θα περιλαμβάνει μια σειρά από χαρακτηριστικά φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία (ξερολιθικές διαδρομές, μετόχια, αλώνια, δεξαμενές, ξωκκλήσια, αρχαίες βασιλικές, άλλα αρχαία ίχνη κ.α.).

Με το πέρασμα του χρόνου και την εγκατάλειψη των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, τα μονοπάτια έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις με την εναπόθεση υλικών (πέτρες, χώματα, κάλυψη από θάμνους, αγριόχορτα, πεσμένα κλαδιά και κορμούς) δυσχεραίνοντας ή ακόμα και αποκλείοντας την διάβαση και την ομαλή πεζοπορία σε αυτά.

Στις εργασίες που θα γίνουν, περιλαμβάνονται:

➢ Aπομάκρυνση των λίθων που θα επανατοποθετούνται έντεχνα πάνω στα παράπλευρα τοιχία ξερολιθιάς (όπου αυτά υπάρχουν και εφόσον είναι εφικτό) ή τη συσσώρευση τους σε σωρούς, σε σημεία που θα οριστούν με σκοπό την χρήση μελλοντικά. Οι πέτρες μπορούν να συσσωρεύονται και στην αρχή του κάθε μονοπατιού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των πινακίδων σήμανσης.

➢ Εκθαμνώσεις και κλαδέματα εκατέρωθεν και καθ’ ύψος της βλάστησης που εμποδίζει.

➢ Καθαρισμός από πεσμένα κλαδιά, κορμούς και απορρίμματα

➢ Χωματουργική διαμόρφωση του δαπέδου πεζοπορίας με χειρωνακτικά μέσα.

➢ Δημιουργία λίθινων και χωμάτινων σημείων στάσης – ανάπαυλας των πεζοπόρων. Για να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη η εργασία αυτή, θα πρέπει να συντελεί στην ανάδειξη των μονοπατιών και στην εύκολη διάσχιση τους (ομαλή πεζοπορία).

Επίσης θα πρέπει να συμφωνεί με τις προδιαγραφές για την δημιουργία περιπατητικών –ορειβατικών μονοπατιών που καθορίζουν την αισθητική, τη δυσκολία, τις προϋποθέσεις της ασφαλούς διάσχισης με σκοπό την απόλαυση της φύσης, την παρατήρηση της χλωρίδας-πανίδας της περιοχής και της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της. Η δημιουργία της κυκλικής διαδρομής με σύνδεση όλων των σημείων ενδιαφέροντος, αλλά και με τουριστικές ή άλλες δραστηριότητες της περιοχής, θα συμβάλλει στην προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση της φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

H διαχείριση και λειτουργία του Οικο-Μουσείου απαιτεί την παράλληλη δημιουργία ενός σύγχρονου τρόπου σήμανσης, στοιχείο λειτουργικότητας των θεματικών διαδρομών, που εξασφαλίζουν στον χρήστη – επισκέπτη πληροφόρηση και καθοδήγηση σε τεχνικά ζητήματα της περιήγησης και σε ότι αφορά στο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Το σύστημα της συμβατικής χωρικής σήμανσης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό πληροφόρησης – προβολής και σε συνδυασμό με αυτό θα προσφέρει στον επισκέπτη όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση για την ασφαλή περιήγησή του. Στη βάση των παραπάνω θα υλοποιηθεί ένα σύγχρονο σύστημα σήμανσης – πληροφόρησης, που θα ανταποκρίνεται σε δοκιμασμένα πρότυπα και θα χαρακτηρίζεται από την ευκολία χρήσης του από τους επισκέπτες.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

Η είσοδος στο Oικο-Μουσείο της Κολοκύθας θα γίνεται από το γεφυράκι του Καναλιού, το οποίο διένοιξε το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 1897. Η πρόταση που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει ως έργο και την ανακατασκευή παλιάς ανακλινόμενης γέφυρας, που ανοιγε προκειμένου να περάσουν από κάτω οι βάρκες ή ανάλογα, έκλεινε για να διασχίσουν το Κανάλι οι βάρκες.

Σήμερα η επικοινωνία γίνεται με συμβατική γεφύρωση, κατασκευασμένη με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η αρχική ξύλινη γέφυρα έχει καταρρεύσει – εγκαταλειφθεί και χρειάζεται αποκατάσταση και μάλιστα στην αρχική της μορφή, παράλληλα με τη σύγχρονη. Πέραν της πιστής αντιγραφής με την παλιά, θα πρέπει να συνάδει αισθητικά και λειτουργικά με το φυσικό περιβάλλον και το ιστορικό τοπίο της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *