Τελευταία Νέα

Νew York Times – Αποστολή αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, με βοήθεια ΗΠΑ

VIA ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με συμμάχους της για τη μεταφορά αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, είπε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος, όπως γράφουν οι New York Times.

Η απόφαση αυτή (να λειτουργήσουν οι ΗΠΑ ως ενδιάμεσος για να βοηθήσουν στη μεταβίβαση αρμάτων σοβιετικής προέλευσης, που οι ουκρανικές δυνάμεις γνωρίζουν να χρησιμοποιούν) έρχεται ως απάντηση σε σχετικό αίτημα του προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος. Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη μεταβίβαση αρμάτων μάχης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι μεταφορές θα άρχιζαν σύντομα, μα αρνήθηκε να πει πόσα άρματα θα αποστέλλονταν, ή από ποιες χώρες θα έρχονταν. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, «θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικούς στόχους στο Ντονμπάς».

Η άφιξη των αρμάτων αυτών θα μπορούσε να αποτελεί άλλο ένα σήμα πως ο πόλεμος μπαίνει σε μια νέα φάση. Μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από ρωσικές επιθέσεις πυροβολικού και από αέρος σε ουκρανικές πόλεις και εγκαταστάσεις, και μια «βαλτωμένη» ρωσική προέλαση στο έδαφος. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Ρώσοι αξιωματούχοι υποδείκνυαν πως εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην ανατολική Ουκρανία, όπου υποστηριζόμενοι από τους Ρώσους αυτονομιστές μάχονται κατά του ουκρανικού στρατού από το 2014.

VIA ASSOCIATED PRESS

Ο Ζελένσκι ζήτησε την Κυριακή από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να παρέχουν άρματα μάχης και αεροπλάνα, πέραν των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων που έχουν γίνει σταθερό κομμάτι των μεταφορών όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση. Ενοχλημένος από αυτό που εκλαμβάνει ως βραδύ ρυθμό μεταφορών όπλων, ο Ζελένσκι ζήτησε συγκεκριμένα να αποσταλούν άρματα μάχης, σε σχόλια μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν των ΗΠΑ με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους στην Πολωνία.Στο παρελθόν η κυβέρνηση Μπάιντεν μεριμνούσε να χαρακτηρίζει τα όπλα που παρέχει στην Ουκρανία αμυντικά, και έχει εστιάσει σε μικρότερα, φορητά όπλα. Ωστόσο καθώς προχωρά ο πόλεμος, ο ορισμός «αμυντικά» έχει γίνει πιο ελαστικός.

VIA ASSOCIATED PRESS

Η Ουκρανία έχει ήδη βρει μια πηγή αρμάτων μάχης, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον 161 ρωσικά στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα στρατιωτικών αναλύσεων Oryx, αν και οι Ρώσοι έχουν και αυτοί καταστρέψει έναν αριθμό από ουκρανικά άρματα μάχης. Από πλευράς της η Ρωσία έχει καταλάβει και αυτή 43 ουκρανικά τανκ, σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση για μεταφορά αρμάτων λαμβάνει χώρα καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν υποδείξει πως η στροφή της Ρωσίας στο Ντονμπάς, αντί για την κατάληψη του Κιέβου, μπορεί να είναι απαραίτητη για τη Μόσχα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε τέλμα στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από New York Times

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς