Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Νέα Navtex Τουρκίας, ανοιχτός δίαυλος Λευκωσίας – Αθήνας!

Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν μπλοκάρει το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» | Saipem via AP

Με προκλητικό τρόπο η Άγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που συγκαλεί σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της παράνομης Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχωρά στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Πρόκειται για την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν μπλοκάρει το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» που για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου. Τουρκικά πολεμικά πλοία δεν επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε για την Τετάρτη κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επί του παρόντος η Λευκωσία δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις για την ανανέωση της παράνομης NAVTEX.

Δίαυλος Λευκωσίας – Αθήνας

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο συζητώντας για μια σειρά ανοικτά θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων συζήτησαν για την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *