Τελευταία Νέα

Το μυαλό των μαθητών θα γίνει κολοκύθα ή αερόστατο-ιδέα; – Εντυπωσιάζει διδακτικά μέσω της τέχνης το Xenizeum στο Ρέθυμνο!

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει αλλάξει άρδην και… πολλάκις! Ένα μουσείο στην παραλία του Ρεθύμνου, μάς ξεναγεί σε αυτή την ιστορία μέσα από 27 εικαστικές εγκαταστάσεις με νόημα και ερμηνείες, ζωντανεύοντας την εκπαίδευση του άλλοτε και του τώρα στο πώς ήταν και πως θα έπρεπε να είναι σήμερα, ως παιδεία.

Η κολοκύθα θα μείνει έτσι ή θα ανατραπεί σε αερόστατο και ιδέα, ανέφερε ο Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μια ξενάγηση σε ένα σχολικό μουσείο, διαφορετικό από τα άλλα, με εικαστικές παρεμβάσεις γεμάτες μηνύματα και που σκοπό έχουν να τα αποκωδικοποιήσει ο κάθε επισκέπτης μέσα από το δικό του πρίσμα.
Το Πανεπιστημιακό Μουσείο Εκπαίδευσης που αποκαλείται στο εξής Xenizeum, κρατώντας κάτι από το πάλαι ποτέ Ξενία και δηλώνοντας ότι είναι πλέον μουσείο, είναι προσεκτικά μελετημένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια, επιχειρώντας να μάς ανοίξει τα μάτια και την οπτική, δηλώνει η αρχαιολόγος – μουσειοπαιδαγωγός, Ειρήνη Γαβριλάκη.
Η “κριτική παιδαγωγική” ξεδιπλώνεται για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αυτό τον χώρο που λειτουργεί κάθε Τετάρτη απόγευμα 18.00- 20.00, αλλά και κατόπιν ραντεβού για τα σχολεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.