MOMKA: Άνδρες στα χακί θα χτίζουν.. ξενοδοχεία!

Μπουλντόζες του Στρατού, μηχανήματα και άνδρες στα χακί να χτίζουν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές υποδομές, για λογαριασμό ιδιωτών επενδυτών (!), στο πρώην αεροδρόμιο του Μάλεμε, στο παλιό, ανενεργό στρατόπεδο Μπετεινάκη στον Καρτερό, στο πρώην στρατόπεδο Νικολούδη ή αλλού σε στρατιωτικά ακίνητα στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα… Μια εικόνα που φαντάζει με μια πρώτη ανάγνωση παράδοξη, παράταιρη. Ένα σενάριο τρελής επιστημονικής φαντασίας, που όμως, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, έχει πραγματική βάση και είναι μάλιστα στα… σκαριά!

Σε συνέχεια προηγούμενων εξαγγελιών του για ένα δεύτερο στρατιωτικό… ΤΑΙΠΕΔ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε δημόσια, από το βήμα του Επιμελητηρίου Ελλάδος, ένα τέτοιο πλάνο αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας!

Παρουσιάζοντας το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός μίλησε για ένα “χορό” ιδιωτικών επενδύσεων ύψους αρκετών δισ. ευρώ, που μέσω του χαρακτηρισμού-τεχνάσματος “οχυρά” θα κατασκευάζονται, όπως είπε ο ίδιος, από τη ΜΟΜΑ και μάλιστα στο άψε-σβήσε! Χωρίς δηλαδή να απαιτούνται ένα σωρό εγκρίσεις και άδειες όπως ισχύει σήμερα για τις τουριστικές ή άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Με βάση το πλάνο Καμμένου, στα προωθούμενα προς αξιοποίηση στρατιωτικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, κάποια εκ των οποίων και εδώ στην Κρήτη, θα γίνεται το εξής… Όταν το υπουργείο και ο επενδυτής που θα επιλεγεί ανά περίπτωση έρθουν σε συμφωνία, τότε θα επιστρατεύεται η νέα ΜΟΜΑ – η ΜΟΜΚΑ, όπως λέγεται πλέον μετά την επανασύστασή της – και θα φτιάχνει τις τουριστικές υποδομές, π.χ. ξενοδοχεία, στο προς παραχώρηση ακίνητο. Επειδή ακριβώς το έργο θα γίνεται από τη ΜΟΜΑ, δηλαδή τις Ένοπλες Δυνάμεις, και θα έχει το χαρακτηρισμό… “οχυρό” δε θα χρειάζεται να περάσει – κατά τα λεγόμενα πάντα του κ. Καμμένου – από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που περνούν οι υπόλοιπες επενδύσεις, και άρα θα μπορεί να προωθηθεί πολύ πιο γρήγορα. Αυτό βεβαίως θα είναι η μία επιλογή προς τον ιδιώτη επενδυτή. Αν ο ίδιος ο επενδυτής δε θέλει να του χτίσει την επένδυση η ΜΟΜΑ και να χαρακτηρίζεται π.χ. το ξενοδοχείο του ως “οχυρό”, τότε θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων, στις οποίες σκοντάφτουν σχεδόν όλες οι μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.

Η διαδικασία

Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου προβλέπει πως ο πρώτος ενδιαφερόμενος καταθέτει μια πρόταση, η οποία θα προσφέρει απόδοση τουλάχιστον 5% σε ετήσια βάση επί της αξίας του ακινήτου.

Από τη στιγμή που υπάρχει μια μίνιμουμ προσφορά, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας συναντίληψης. Στη συνέχεια βγαίνει μια ηλεκτρονική δημοπρασία για 7 ημέρες, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, και αν κάποιος προσφέρει περισσότερα, τότε αυτός θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για 99 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πεδία βολής κ.λπ., που ανήκουν στα τέσσερα ταμεία των στρατιωτικών, αντικειμενικής αξίας άνω 34 των δισ. ευρώ. Επανέλαβε πως σήμερα τα ταμεία έχουν ετήσια έσοδα μόλις 1.500.000 ευρώ το χρόνο, όταν με την αξιοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου έδειξαν σαστισμένοι με την παρουσίαση Καμμένου. Βρήκαν μεν πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα από την άποψη αυτή την προσέγγιση του υπουργείου για κατασκευή ξενοδοχείων, πάρκων ή άλλων εγκαταστάσεων ως “οχυρά”, χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία, ταυτόχρονα όμως εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό, αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Θεωρούν, όμως, πως είναι δύσκολο να προχωρήσει και πως θα μπλοκαριστεί με την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι πάντως για το οποίο δήλωσε καθησυχαστικός πως δε θα συμβεί ο ίδιος ο υπουργός…

 

Στο “κάδρο” και η Κρήτη

Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον όντως δούμε ένα τέτοιο σχεδιασμό να προχωρά, που η αλήθεια είναι ότι μοιάζει ρεαλιστικά ιδιαίτερα δύσκολο και εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας, τότε στο “κάδρο” θα είναι και η Κρήτη.

Θυμίζουμε ότι στο σχεδιασμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται ακίνητα και στην Κρήτη όπως:

* Το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, έκτασης 215 στρεμμάτων, στον Καρτερό. Το παλιό στρατόπεδο, λίγο πριν τη διασταύρωση προς Πρασά, αποτελεί ένα πραγματικό “φιλέτο”, αφού πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση, κοντά στο Ηράκλειο και στη θάλασσα, και με πανοραμική θέα.

* Το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη, έκτασης 17 στρεμμάτων, στο Καστέλι Πεδιάδος.

* Το πρώην στρατόπεδο Νικολούδη, έκτασης 47 στρεμμάτων, στην Ξηροκάμπια (Μοίρες).

* Ο Σταθμός της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι.

* Αγροτικό ακίνητο (βοσκότοπος) 50 στρεμμάτων στη Ζήρο Σητείας.

Δείτε επίσης!

Σητεία – Κώστας Κοκολάκης – “Στοχεύουμε πάντα στο καλύτερο για τα παιδιά των ακαδημιών μας” – Δήλωση προέδρου Νίκης Σητείας

Με στόχο κάθε χρονιά το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά των ακαδημιών της ΝΙΚΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ …

Σητεία – Μεταφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Τράχηλα

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 και ώρα 5:00 μ.μ. θα γίνει η καθιερωμένη μεταφορά της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize