Είπε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη:

«Με πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το “πρώτο ένσημο“. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί  6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος.  Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που το «έφαγαν». Ηταν το ίδιο κόλπο με τους εμβολιασθέντες του Θεμιστοκλέους που για να τους δείξει πολλούς άθροιζε δυο φορές εκείνους που έχουν κάνει μία δόση. Ετσι που το είπε ο Μητσοτάκης, πολλοί κατάλαβαν ότι κάθε πρωτοπροσλαμβανόμενος νέος θα παίρνει 600 ευρώ κάθε μήνα κι άλλα τόσα ο εργοδότης που θα τον προσλάβει, επί 6 μήνες. Φυσικά, την επόμενη κιόλας μέρα «διευκρινίστηκε» ότι τα 1.200 ευρώ είναι συνολικά για τους 6 μήνες και όχι ανά μήνα (Σταϊκούρας: «Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης»).

Πολύ φτηνιάρικο το κόλπο. Γι’ αυτό το χαρακτηρίζουμε δείγμα της απελπισίας του Μητσοτάκη. Ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έγραφε τις προηγούμενες μέρες ότι η ΝΔ «πονάει» στους νέους μέχρι 30 ετών. Και ο Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη έχοντας δώσει εντολή να του φτιάξουν μια ομιλία που θα γλείφει τους νέους και θα τους δίνει ψεύτικες υποσχέσεις ή υποσχέσεις-κοροϊδία (σαν τα δωρεάν Gb για τα «δεδομένα» των κινητών τους, άμα εμβολιαστούν!).

Οι πρώτες λέξεις της ομιλίας του ήταν γλείψιμο για τους νέους: «Νέες και νέοι, φέτος είστε στην πρώτη σειρά, γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα και έχετε την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας». Συνέχισε μέχρι το τέλος στο ίδιο μοτίβο: «Το ισοζύγιο των ευκαιριών μεταφέρεται μπροστά για να γίνει θετικό υπέρ των νέων παντού». «Είναι μέτρα που αφορούν όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα όμως τους νέους». «Κυρίως, όμως, προωθούν την ένταξη των νέων μας στη νόμιμη και σταθερή εργασία. Από αυτούς, από εσάς, ξεκινώ». «Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω την καχυποψία σας για την πολιτική συνολικά. Ακούω την κριτική σας. Γι’ αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα ώστε να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης» κτλ κτλ.

Οταν προσπάθησε να εξαπατήσει αυτούς που κατά τα άλλα έγλειφε, με το άθλιο λεκτικό τρικ για τα 1.200 ευρώ, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έκανε το ίδιο και με όλα τα υπόλοιπα που υποσχέθηκε. Ετσι, βάφτισε «νέα μέτρα» τις χρονικές επεκτάσεις κάποιων μέτρων που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για μερικούς ακόμα μήνες. Οπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε μερικά προϊόντα και υπηρεσίες (καφές, εισιτήρια κ.ά.) ή όπως τα περιβόητα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» του ΟΑΕΔ (αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων από 100.000 σε 150.000).

Υπάρχουν και μέτρα που υποκρύπτουν στήριξη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όπως η επέκταση του στεγαστικού επιδόματος της πλάκας και στους 28.000 σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ. Πέταξαν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά και τους δείχνουν το δρόμο της τεχνικής εκπαίδευσης. Ο Μητσοτάκης το είπε απροκάλυπτα στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής: «Προτιμώ ένα παιδί να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και σε δύο χρόνια να γίνει web designer παρά να καταλήξει σε ένα τμήμα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου από το οποίο μπορεί να μην αποφοιτήσει ποτέ ή το τμήμα αυτό τελικά να του δώσει ένα πτυχίο που δεν θα έχει καμία αξία στην αγορά εργασίας». Παλιότερα στο Περιστέρι μιλούσε για υδραυλικούς και πλακάδες (μόνο σε τέτοιες δουλειές βλέπει τα παιδιά των εργατικών οικογενειών), τώρα το έκανε πιο… φιγουράτο μιλώντας για web designer από δημόσιο ΙΕΚ! Τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είπε τίποτα για τους συνταξιούχους, που τους έκοψε το χριστουγεννιάτικο προνοιακό επίδομα (αυτό που οι αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν με θράσος «13η σύνταξη»), τους έταξε ότι θα το αντικαταστήσει με κάτι άλλο κι ακόμα περιμένουν. Δεν επέκτεινε σ’ αυτούς (και στους δημόσιους υπάλληλους) την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες. Είναι προφανές ότι πλούσιοι σ’ αυτή τη χώρα θεωρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι. Ας σημειωθεί ότι η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι προσωρινή (για το 2022), ενώ η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών διευκρινίστηκε ότι είναι «και μάλιστα σε μόνιμη βάση» (Βεσυρόπουλος).

Ούτε είναι τυχαίο πως ενώ όλοι περίμεναν κάποια μέτρα για την ακρίβεια, αυτός ανακοίνωσε μόνο χρονική επέκταση (μέχρι τον Ιούνη του 2022) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (που τα προηγούμενα χρόνια είχε πετσοκοπεί κατά 20%), χωρίς χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης που εξαιρούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων νοικοκυριών.

Oσο για τις μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν του αστείου ποσού (9 ευρώ το μήνα), μένει να δούμε αν θα είναι τόσο, γιατί μιλούν για επιδότηση στις 300 πρώτες kwh ανά μήνα, όμως οι καταμετρήσεις γίνονται ανά τετράμηνο και δεν ακούσαμε κανέναν (ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Σκρέκα) να κάνουν λόγο για τις πρώτες 1.200 kwh σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Ο Μητσοτάκης είχε το θράσος στην ομιλία του να «πετάξει» και ένα «ενισχύσαμε τον κατώτατο μισθό»! Η ακρίβεια καλπάζει, οι ίδιοι αναθεώρησαν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9% και η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι 0% το 2021 (0% ήταν και το 2020). Η άθλια αύξηση των 13 ευρώ το μήνα αποφασίστηκε για το 2022!

Ούτε είναι τυχαίο ότι το μόνο που βρήκε να πει για το ΕΣΥ ο Μητσοτάκης είναι η προώθηση των… Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Θεωρεί ότι το έχει… ενισχύσει επαρκώς και δε χρειάζεται τίποτ’ άλλο εκτός από το να μπάσει τους ιδιώτες καπιταλιστές για μπίζνες με την υγεία του ελληνικού λαού. Στη συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, επανέλαβε τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θεωρίες, βάζοντας το ΕΣΥ στην ίδια μοίρα με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και «ενημερώνοντας» ότι αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχει μόνο στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα (αποστομωτικό επιχείρημα).

Δε θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση περί του ύψους του «πακέτου», στην οποία μπήκε με τα μπούνια ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτον γιατί τα νούμερα που «πετάνε» οι κυβερνήσεις σε τέτοιες εξαγγελίες είναι συνήθως «πειραγμένα» (θυμηθείτε πόσα ψέματα έλεγε ο Σταϊκούρας για τον αριθμό των επιδοτούμενων εργαζόμενων στην αρχή της πανδημίας) και δεύτερο γιατί τα γενικά νούμερα συνήθως παρουσιάζονται χωρίς ταξικό πρόσημο, για να κρύψουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων κάθε τέτοιου πακέτου πηγαίνει στην κεφαλαιοκρατία.

Οταν για παράδειγμα μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα από 24% σε 22% (είχε προηγηθεί πέρυσι μείωση από 28% σε 24%), η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στη μεγάλη κεφαλαιοκρατία: όσο περισσότερα κέρδη δηλώνει ένα νομικό πρόσωπο (επιχείρηση) τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών.

Ακόμη και η επέκταση του αφορολόγητου για γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ, που δεν θα αφορά μόνο ακίνητη περιουσία, αλλά και χρηματικά ποσά και μετοχές, είναι μέτρο υπέρ της αστικής τάξης. Τα λαϊκά νοικοκυριά το πολύ να θέλουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά κάποιο ακίνητο, για το οποίο υπήρχε και τώρα αφορολόγητο 150.000 ευρώ (κι αν επρόκειτο για πρώτη κατοικία υπήρχε γενικό αφορολόγητο). Μεγάλες ακίνητες περιουσίες, μετρητά και μετοχές μεταβιβάζει στους γόνους της μόνο η αστική τάξη, για να κάνει τα φορολογικά της παιχνίδια.

Είχε και άλλα προκλητικά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου:

  • Υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις. Για την επόμενη τριετία, τέτοιου τύπου επενδύσεις (αδιάφορο αν είναι πραγματικές ή «μαϊμούδες») θα εκπίπτουν άμεσα, τη στιγμή που γίνονται, και μάλιστα διπλασιαζόμενες! Βάλτε και τις καθιερωμένες υπερτιμολογήσεις και θα αντιληφθείτε το μέγεθος της προσφοράς στους καπιταλιστές. Θα κάνουν επενδύσεις και θα βγάζουν αφορολόγητα τα κέρδη τους.
  • Από 1.10.2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου (αυτός ο φόρος αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις συγχωνεύσεις και άλλες τέτοιες εταιρικές αλλαγές).
  • Για μια τριετία (από 1.1.2022) για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θεσπίζεται έκπτωση φόρου 30%. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην πριμοδότηση με συμμετοχή στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους μεγάλους καπιταλιστές να «καταπιούν» τους μικρότερους, σύμφωνα με το δόγμα… Βίτο Κορλεόνε: «Του έκανα μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί».
  • Παράταση στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 50%, με αντίστοιχη μείωση μισθού του εργαζόμενου, ο οποίος παίρνει ένα 30% από τον κρατικό προϋπολογισμό και χάνει το 20% του μισθού του. Θυμίζουμε ότι με το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη έχει θεσπιστεί η δυνατότητα των καπιταλιστών να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ασφάλισης για ένα χρόνο (με δυνατότητα παράτασης), σπρώχνοντάς τους έτσι στην αποχώρηση από την επιχείρηση προς αναζήτηση άλλης εργασίας. Το πρόγραμμα «Συν-εργασία» είναι ένα ακόμη φυλλαράκι στη βεντάλια των αντεργατικών μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους οι καπιταλιστές.

Τι έμεινε για εργαζόμενους και συνταξιούχους, μετά τα ψίχουλα των «μέτρων» Μητσοτάκη και την προκλητική ενίσχυση του κεφαλαίου; Η φορολοταρία! Ανάλογα με το εισόδημα, λέει, θα είναι και οι λαχνοί. Οσο πιο χαμηλό εισόδημα και περισσότερα παιδιά έχεις τόσο περισσότερους λαχνούς θα παίρνεις. Ασε που «τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ»! Μεγαλύτερος εξευτελισμός των λαϊκών νοικοκυριών δε θα μπορούσε να υπάρξει. Αντί για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, τους υπόσχονται λαχνούς για να περιμένουν με αγωνία μη τυχόν και κερδίσουν το χιλιάρικο μια φορά το μήνα!

Τέλος, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν παρέλειψαν μεν να διαφημίσουν το «πακέτο Μητσοτάκη», όμως έριξαν το μεγαλύτερο βάρος στην εκλογολογία, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα «πακέτο» το οποίο δείχνει εκλογές το 2022 (κι ας τις διέψευσε ο Κούλης). Βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να υποστηρίξουν μια πολιτική που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να «περάσει» στον κόσμο.