Τελευταία Νέα

Μητσοτάκης – “Αν έχουμε φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική διαχείριση του κορονοϊού. Δήλωσε ότι δεν πάμε σε άνοιγμα, αλλά αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων και εκτίμησε ότι “φτάνουμε στο τέλος της νύχτας”.

Την κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε αφενός ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, θα είχαμε επιπλέον 8.000 νεκρούς, μία ολόκληρη κωμόπολη όπως χαρακτηριστικά είπε. Αφετέρου, υπερασπίστηκε την αλλαγή στρατηγικής με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με κωδικό 6, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων.

Διαμήνυσε εξάλλου ότι εάν υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού με τα νέα μέτρα, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο σε ομάδες των τριών ή με την οικογένεια τους. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε μάλιστα ειδικότερα στους νέους, που θέλουν όπως αναγνώρισε να βγουν, και τους κάλεσε να σκεφτούν την κόπωση των γιατρών και νοσηλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ταυτόχρονα επικαλέστηκε την κόπωση των πολιτών που είχαν αρχίσει να μην τηρούν τόσο αυστηρά τα μέτρα όπως είπε, ενώ επέρριψε ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων και στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως τόνισε ότι υπάρχουν πλέον δύο σημαντικά όπλα, τα self test και ο εμβολιασμός και επανέλαβε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας και τέλη Μαϊου θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.

Υποστήριξε δε ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν ενάμιση εκ εμβολιασμοί.

Παραδέχθηκε όμως ότι η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι γενικότερα απελπιστικά αργή, καθώς όπως είπε η ΕΕ απέτυχε στην προμήθεια των εμβολίων, αλλά επανέλαβε ότι αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίες των κρατών- μελών και σίγουρα δεν οφείλεται σε αδυναμία της Ελλάδας.

Ουσιαστικά θέλησε να περάσει το μήνυμα πως δεν είναι ώρα για αξιολογήσεις, καθώς ο μαραθώνιος αντιμετώπισης του κορονοϊού συνεχίζεται. Έκανε δε λόγο για “κρίσιμο δίμηνο”, αλλά δήλωσε σίγουρος ότι: “Φτάνουμε στο τέλος της νύχτας και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize