Μην πετάς όπου βρεις ρούχα και παπούτσια! – Η εξειδικευμένη ανακύκλωση στους 26 νέους κόκκινους κάδους στο Ρέθυμνο ξεκίνησε!

Με χαρά εξοικειώνονται οι κάτοικοι του Ρεθύμνου με το νέο είδος ανακύκλωσης που αφορά τα ενδύματα και τα υποδήματα. Συνολικά 26 κόκκινοι κάδοι τοποθετήθηκαν στο κέντρο την πόλης με έναν κατ’ εξαίρεση στην περιοχή του Ατσιποπούλου. 

Παρ’ όλο που η τοποθέτηση των κόκκινων κάδων ξεκίνησε από παράκληση των ενοριών του Ρεθύμνου προς την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, οι πολίτες είναι αρκετά εξοικειωμένοι πλέον με τους κάδους ανακύκλωσης και δεν θα δυσκολευτούν να το προσθέσουν στην καθημερινότητά τους.

Οι κάδοι ανακύκλωσης για υποδήματα και ενδύματα ήταν πλέον αναγκαίοι, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νικολέτα Γκολφινοπούλου: “Η συγκεκριμένη ανακύκλωση ήταν κάτι που μας ζητούσαν οι ενορίες του Ρεθύμνου να υλοποιήσουμε, καθώς οι ίδιες αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα στη συλλογή αυτού του είδους, αφού ενώ ο κόσμος του Ρεθύμνου έχει υπέρογκη προσφορά σε ρουχισμό και άλλα είδη που δεν χρησιμοποιεί, δυστυχώς, αφήνονταν σακούλες έξω από τις ενορίες σε ώρες που είχε κλείσει το ανάλογο τμήμα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν κάποιοι το περιεχόμενο και να σκορπίζονται όλα”.

Δεν ήταν εξάλλου λίγες οι φορές που τα ρούχα πετιόνταν σαν σκουπίδια έξω από το φιλόπτωχο ταμείο της τοπικής εκκλησίας ή και στα σημεία όπου υπάρχει ο επονομαζόμενος τοίχος της καλοσύνης με αποτέλεσμα να λερώνονται ή να κλέβονται προς εκμετάλλευση και πώληση από ανθρώπους που δεν τα είχαν ανάγκη…

Σε ό,τι αφορά τους κόκκινους κάδους για να γνωρίσουν καλύτερα οι δημότες πως μπορούν να τους χρησιμοποιούν, θα πρέπει όσα υποδήματα και ενδύματα μπουν στον κάδο να είναι μέσα σε σακούλες για να μην αναμυγνείονται μεταξύ τους. Βασικό είναι να μην χρησιμοποιούνται για απορρίμματα, διότι αυτό θα έχει κόστος για τυχόν είδη που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν όπως πρέπει.

Όλα τα είδη ρουχισμού και υποδημάτων που θα συλλέγονται στους κάδους θα έχουν την κατάλληλη διαλογή από την ιδιωτική εταιρία RECYCOM που έχει αναλάβει το έργο. Με αυτό τον τρόπο υποδήματα και ενδύματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση θα δίνονται όπου υπάρχει ανάγκη και τα υπόλοιπα θα ανακυκλώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα εξοικονομεί ο δήμος Ρεθύμνου από αυτή τη διαδικασία, θα διατίθενται στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Η προϊσταμένη της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου, Νικολέτα Γκολφυνοπούλου, μας ενημερώνει:

Οι καλαίσθητοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων (χρώματος κόκκινου), τοποθετήθηκαν σε 26 σημεία σε δημόσιους χώρους.

 Τα ρούχα μαζεύονται τακτικά από προσωπικό της εταιρείας και αποθηκεύονται στις αποθήκες της για σκοπούς διαχείρισης και αποστολής στο εξωτερικό.

ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

–  Μετά από διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα.
– Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κ.ο.κ.
– Το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση.

–  Τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

ΤΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

 • Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
 • Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια  κτλ.)
 • Τσάντες
 • Ζώνες

ΤΙ ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

 • Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα.
 • Χαλιά και Αποκόμματα υφασμάτων.
 • Αζευγάρωτα παπούτσια.
 • Οργανικά απόβλητα
 • Πλαστικό
 • Συσκευασίες
 • Χαρτί
 • Γυαλί
 • Λάδι

Η εταιρεία θα προσφέρει κάθε μήνα το ποσό των 150,00€ για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών που έχει ανάγκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. 

Επίσης κατά την διάρκεια των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα),θα κάνει δωρεά το ποσό των 500,00 € (ανά έτος) για την αγορά επιπλέον τροφίμων.

 

Δείτε επίσης!

Χανιά – Οικολογική Πρωτοβουλία – Δεν αρκούν οι κάδοι για την ανακύκλωση στα σχολεία

«Με χαρά μάθαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την ανακύκλωση στην πηγή με χωριστούς …

Ηράκλειο – Πήγε… «περίπατο» η ανακύκλωση στο Ηράκλειο – Τεράστιο το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος

Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης Σε απόγνωση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize