Τελευταία Νέα

Μια πόλη σαν το Ρέθυμνο διασώζεται κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη, χάρις τον προληπτικό εμβολιασμό

Γιατροί και φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου ενώνουν δυνάμεις με τη διεύθυνση δημόσιας υγείας και το νοσοκομείο για την πρόληψη της γρίπης.

Ο νομός και το νοσοκομείο σημειώνουν από τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με τους φορείς να τονίζουν ωστόσο, ότι κάθε χρόνο πρέπει να προλαμβάνουμε την γρίπη η οποία δυνητικά μπορεί να αφανίσει μια ολόκληρη πόλη, δεκάδων χιλιάδων κατοίκων ως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, αθροιστικά.

Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης στη συλλογική ανοσία κατά της γρίπης. Μια πόλη σαν το Ρέθυμνο διασώζεται κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη, χάρις τον προληπτικό εμβολιασμό, όμως οι δυνατοί οργανισμοί, πρέπει να προστατεύσουν και τους αδύναμους που δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό στη θεραπεία, ακόμη και στα εμβόλια. Άνθρωποι με μειωμένη ανοσία, άνω των 60 ετών, με χρόνια νοσήματα, έγκυες και όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και αρρώστους, πρέπει να προφυλαχθούν.

Στον αντίποδα, ο πλημμελής εν γένει εμβολιασμός των τελευταίων ετών, έχει συντείνει στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων πανευρωπαϊκά και στην έξαρση μιας ξεχασμένης νόσου, της ιλαράς, στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα εμβόλια είναι καθόλα ασφαλή, εμπεριέχουν στελέχη της γρίπης και όχι τον ίδιο τον ιό, συνταγογραφούνται και διατίθενται σε επάρκεια από το σύνολο των φαρμακείων.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

                                                                                                                       13 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Α. ΕΜΟΛΙΑΣΜΟΙ

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους.

Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο,  κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού,  τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις μέρες μας, κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό πριν την ηλικία των 5 ετών

Το ποσοστό εμπιστοσύνης στα εμβολιαστικά προγράμματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση υψηλού εμβολιαστικού επιπέδου.

Σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όμως οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών αλλά και η άρνηση εμβολιασμού έχουν συντελέσει στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ανοσοποίησης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων.

Πρόσφατο παράδειγμα, η επιδημία ιλαράς, η μεγαλύτερη στην ΕΕ κατά τα τελευταία επτά έτη.

Η έξαρση της εποχικής γρίπης στοιχίζει. Στοιχίζει στην Δημόσια Υγεία, στην ατομική υγεία, στην οικονομία μας.

Καθήκον των λειτουργών και των Φορέων Δημόσιας Υγείας είναι να περιορίσουν, στο μέγιστο δυνατό, τις συνέπειες αυτές»

Β. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ  ΑΝΤΟΧΗ – ΜΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

 Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (12-18 Νοεμβρίου)

 Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά είναι η  18η  Νοεμβρίου

Η χώρα μας επί δεκαετίες είχε το θλιβερό «προνόμιο» να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η μικροβιακή αντοχή  όμως συνιστά μια μείζονα κρίση δημόσιας υγείας, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των Ηνωμένων Εθνών.

Διανύουμε την εποχή της ΠανΑντοχής, αφού σε αρκετές χώρες όπως και στη χώρα μας, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Ανθεκτικά βακτήρια στα τελευταία διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων έχουν επιμολύνει το περιβάλλον και τα ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Μικροβιακή αντοχή  / ενδονοσοκομειακες       λοιμώξεις 

Στην  Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που προκαλούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.(  Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC),

Το 2015 στις χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ καταγράφηκαν περί τα 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και τα οποία οδήγησαν σε 33.100 θανάτους ασθενών.

Στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε. – ΕΟΧ από λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762), ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –σε αναλογία με τον πληθυσμό της–, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι.

Aυτό μπορεί να γίνει με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, την εφαρμογή σε νοσοκομειακό επίπεδο καλών πρακτικών όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η σωστή διαχείριση των ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια (νοσηλεία σε απομόνωση), αλλά και την ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ !

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους.

Γι’ αυτό το λόγο η προσπάθεια ευαισθητοποίησης αφορά τόσο στους επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά όσο και τους πολίτες που τα καταναλώνουν.

Απαιτείται  πλέον  η   συντονισμένη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας, των φαρμακοποιών, των δημόσιων φορέων αλλά και των πολιτών, για να παραμείνουν τα αντιβιοτικά πολύτιμα και δραστικά στην θεραπεία των μικροβιακών λοιμώξεων ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.