Μελίσσι εθελοντών στην Κυψέλη των γραμμάτων και της αλληλεγγύης

Το όνειρο της Ιωάννας Νισυρίου από τα Μελίσσια και του Ναντίρ Νούρι από το Αφγανιστάν βρήκε στέγη στην πιο πολυπολιτισμική περιοχή της πρωτεύουσας, στην Κυψέλη, και πάνω από 14.000 βιβλία γραμμένα σε περισσότερες από 14 γλώσσες πήραν τη θέση τους στα ράφια της πρώτης πολυπολιτισμικής βιβλιοθήκης της Αθήνας, που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα.

Την ώρα που η Ιωάννα μάς ξεναγεί στο ψηλοτάβανο ισόγειο της οδού Ευβοίας 7, εθελοντές δουλεύουν αθόρυβα στον χώρο, ταξινομώντας τα βιβλία ανάλογα με τη γλώσσα γραφής τους, ενώ σε μια μικρή αίθουσα πέντε πρόσφυγες παρακολουθούν μάθημα ελληνικών.

«Νοικιάσαμε τον χώρο τον Απρίλιο, ήταν ξενοίκιαστος για δέκα χρόνια· γκρεμίσαμε, βάψαμε, αδειάσαμε την αυλή, φυτέψαμε λουλούδια. Ο,τι βλέπετε είναι από δωρεές: τα βιβλία, τα έπιπλα, τα χαλιά, όλα. Μπορεί να ήταν το όνειρο δύο ανθρώπων, αλλά βοήθησαν πολλοί για να πραγματοποιηθεί».

Η Ιωάννα, με σπουδές κινηματογράφου στη Βρετανία, και ο Ναντίρ, ακτιβιστής και φωτογράφος, γνωρίστηκαν το 2015. Εκείνος ήταν ντροπαλός και δεν είχε κάπου να μείνει, εκείνη ήταν ανήσυχη και ήθελε να κάνει κάτι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Τα βιβλία ανοίγουν ορίζοντες, μας φέρνουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, που είναι πολύ σημαντικό για να νιώσουμε τη μοναξιά, τον πόνο, την αγωνία, τη χαρά του άλλου

«Οι εικόνες με τις λέμβους να φτάνουν μαζικά στις ακτές του Αιγαίου με συγκλόνισαν και έκανα αίτηση στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων. Γνώρισα τον Ναντίρ και έμεινε για ένα διάστημα στο σπίτι μου μέχρι να βρει δουλειά», λέει η Ιωάννα και περιγράφει πώς αποφάσισε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών από τη δουλειά της για να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο και να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες.

«Στη Λέσβο και στον Πειραιά έβλεπα γύρω μου ανθρώπους μόνους, σαν χαμένους. Δεν υπήρχε τίποτα γι’ αυτούς, δεν καλύπτονταν ούτε οι βασικές ανάγκες τους. Τότε αποφασίσαμε με τον Ναντίρ να κάνουμε κάτι, να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Σκεφτήκαμε για αρχή να βρούμε έστω βιβλία για τα παιδιά, να μην αποκοπούν τελείως από τη γλώσσα τους, να μη χάσουν εντελώς την επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία». Ετσι, μέσω crowdfunding, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα βιβλία και μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό.

ΜΚΟ «We need books»

Το 2016 οι δύο νέοι δημιούργησαν τη ΜΚΟ «We need books» («Χρειαζόμαστε βιβλία») με σκοπό να συγκεντρώσουν βιβλία σε όλες τις γλώσσες και απώτερο στόχο να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα προάγει τη διαπολιτισμικότητα και θα είναι ανοιχτός και φιλόξενος για παιδιά, ενήλικους και υπερήλικους Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέπτες και τουρίστες.

«Τα βιβλία τα μαζεύαμε στο σπίτι μου, τα κουβαλούσαμε μόνοι μας, όποιος ερχόταν σε επικοινωνία μαζί μας πηγαίναμε και τα παίρναμε χωρίς να ξέρουμε καν τι είναι. Για μήνες είχα βιβλία σε κάθε σπιθαμή του σπιτιού μου», λέει η Ιωάννα.

Τα ράφια κοσμούν βιβλία γραμμένα σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, φαρσί, ούρντου (Πακιστάν), τουρκικά κ.ά. και πολλά από αυτά έχουν σταλεί από Αμερική, Αυστραλία, Σουηδία, ακόμα και από τον Αγιο Δομίνικο. Ανάμεσά τους είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, στα φαρσί, και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, στα αραβικά.

Ομως η Ιωάννα ξεχωρίζει τη βιογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν τέτοιο χώρο χωρίς αυτό το βιβλίο», λέει και προσθέτει χαριτολογώντας ότι «αν μετρήσουμε ένα βιβλίο που έχουμε στα ινδονησιακά και ένα στα κορεάτικα, φτάνουμε τις είκοσι γλώσσες».

Τη συζήτηση διακόπτει η Μαργαρίτα, που καμαρώνει για ένα βιβλίο που ανακάλυψε στα ράφια. Είναι μέσα στη σκόνη και αυτοσαρκάζεται πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά. Εζησε 45 χρόνια στη Νέα Υόρκη και γύρισε στην Ελλάδα όταν βγήκε στη σύνταξη.

Δουλειά της ήταν η αξιολόγηση ξένων ακαδημαϊκών πτυχίων και η συγκέντρωση πληροφοριών για την καλύτερη αξιοποίηση των μεταναστών και είναι λες και επέστρεψε για να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Λίγο πιο πέρα αδειάζει κούτες η 20χρονη Χάλα από τη Συρία, την οποία η Ιωάννα και ο Ναντίρ συναντούσαν στον δρόμο για να της δίνουν βιβλία πριν βρουν χώρο για να στεγάσουν τη βιβλιοθήκη τους, και ο Αμπντάλα, κινηματογραφιστής από την Παλαιστίνη, που έχει αναλάβει την ταξινόμηση των βιβλίων στα αραβικά.

Προκαταλήψεις

«Τα βιβλία ανοίγουν ορίζοντες, μας φέρνουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, που είναι πολύ σημαντικό για να νιώσουμε τη μοναξιά, τον πόνο, την αγωνία, τη χαρά του άλλου. Να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις όποιες προκαταλήψεις και η κοινωνία μας να γίνει πιο συνεκτική», λέει η Ιωάννα και τονίζει ότι «δεν θέλουμε να πιστέψει κάποιος ότι είμαστε εδώ μόνο για τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, είμαστε για όλους τους ανθρώπους της πόλης. Μπορεί να είναι ένας τουρίστας ή ένας ηλικιωμένος που δεν έχει να πληρώσει τον καφέ του και εδώ του παρέχεται δωρεάν, θα διαβάσει ένα βιβλίο, θα μιλήσει με κάποιον εθελοντή. Δεν είναι εύκολο να έχεις κάπου να πας χωρίς να ξοδέψεις, να νιώσεις ζεστασιά και θαλπωρή, να γνωριστείς».

Σκεφτήκαμε για αρχή να βρούμε έστω βιβλία για τα παιδιά, να μην αποκοπούν τελείως από τη γλώσσα τους, να μη χάσουν εντελώς την επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία

Η γωνιά με το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης είναι η πιο πολύχρωμη. «Πολύ συχνά τα προσφυγόπουλα γίνονται δέκτες άσχημων σχολίων για την καταγωγή τους και γι’ αυτό θέλουμε, μέσα από βιβλία που είναι γραμμένα στη μητρική τους γλώσσα, να έρθουν σε επαφή με την παράδοση και την ιστορία τους και να αισθανθούν περήφανα γι’ αυτό που είναι», λέει η Ιωάννα και εξηγεί ότι σταδιακά θα δημιουργηθεί ένα τμήμα δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας παιδιών ώστε να μπορούν όσες γυναίκες δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν οι ίδιες μαθήματα ή σεμινάρια ή να μπορούν να ανταποκριθούν σε μια δουλειά μερικής απασχόλησης. Παράλληλα, γίνονται μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ήδη λειτουργούν δύο τμήματα με 14 άτομα.

Η Ιωάννα και ο Ναντίρ πέτυχαν τον σκοπό τους και με τη βοήθεια εθελοντών κατάφεραν η βιβλιοθήκη που οραματίστηκαν να μετατραπεί σε ένα πολυπολιτισμικό κέντρο για μια ποικιλόµορφη κοινωνία.

Ανάγκη για βοήθεια

Ο χώρος χρειάζεται την προσφορά εθελοντικής εργασίας για την καλύτερη οργάνωσή του και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Βιβλιοθηκονόμοι, καθηγητές για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ψυχολόγοι για συμβουλευτική ενηλίκων και παιδιών, παιδαγωγοί για δημιουργική απασχόληση, γραφίστες, μεταφραστές, αλλά και όποιος μπορεί να συμβάλει για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ανοιχτός ο χώρος, μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: [email protected]

📍 Info

➩ We Need Books: Ευβοίας 7, Κυψέλη
➩ Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00-18.00
➩ Εγκαίνια: Σήμερα (Παρασκευή) στις 19.00 / Αύριο (Σάββατο) στις 11.00 παιχνίδι και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά
➩ Λογαριασμός ενίσχυσης: GR9201101040000010400355482 (Εθνική Τράπεζα)

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Εθελοντική αιμοδοσία στο Πέραμα Μυλοποτάμου

Σε ένα διαφορετικό αγώνα, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, θα επιδοθούν φορείς και σύλλογοι του Περάματος Μυλοποτάμου. …

Σητεία – Βίντεο για την ανακύκλωση

Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Δημήτρη Παθιάκη που εργάστηκε αφιλοκερδώς προκειμένου να γίνει το συγκεκριμένο βίντεο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize