Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών στην Κρήτη – Κοντά στο 100% η πληρότητα – Σχέδιο για ανάπτυξη περισσότερων κλινών, δίχως περισσότερες προσλήψεις

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό, ειδικά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί με και η ανησυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη, με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Το σχέδιο που υπάρχει για την Κρήτη, όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αλλά κυρίως η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία και ειδικά στην Κρήτη, όπου είναι ήδη σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο. Αυξάνονται οι νοσηλείες στη χώρα, ενώ κυριαρχεί η μετάλλαξη «Δέλτα», μετά και τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες, οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα. Η εκτίμηση των ειδικών είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, σε περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί, τα νοσοκομεία πιέζονται ακόμη περισσότερο και οι πληρότητες αγγίζουν το 100% (96,5%). Μικρότερο είναι το πρόβλημα στην Αττική (76%) και στη Θεσσαλονίκη (57%).

Στο σύνολο της χώρας – από τα μέσα Ιουλίου έως και την Πέμπτη (19/08) – παρατηρήθηκε αύξηση κατά 95,7% στις εισαγωγές ασθενών. Αύξηση 130% σημειώθηκε και στην πληρότητα των κλινικών CoViD, καθώς έφτασε στο 40,37%, από 18% στα μέσα του περασμένου μήνα.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη μεγαλύτερη (139%) είναι η αύξηση στις πληρότητες των ΜΕΘ CoViD, καθώς ανέρχεται πλέον σε 60,77%, από 26,39% στα μέσα Ιουλίου.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Βέβαια, υπάρχει μια διαφορά με τότε, καθώς εκείνη την περίοδο το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Και όπως αναφέρθηκε, η εκτίμηση των ειδικών είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, αυξημένος βαθμός θετικότητας έχει εντοπιστεί στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου:

 • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
 • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
 • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
 • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
 • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
 • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
 • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
 • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
 • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του νησιού

Στην ανάπτυξη νέων κλινών για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του νησιού προχωρά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης, μετά τη μεγάλη πίεση που υπάρχει.

Αναφερόμενη στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα νοσοκομεία η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κα Λένα Μπορμπουδάκη, είπε στην «ΕΡΤ», πως πράγματι υπάρχει στο νησί εκθετική αύξηση νοσηλειών λόγω κορoνοϊού.

Όπως αναφέρει το «newshub.gr», από την μεριά τους ως ΔΥΠΕ Κρήτης εκείνο που θα πράξουν είναι να ενεργοποιήσουν το επόμενο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχουν εκπονήσει και προβλέπει αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

Όπως είπε η κα Μπορμπουδάκη, μπορούν να ενεργοποιηθούν 23 επιπλέον κλίνες πέρα από τις άμεσα διαθέσιμες για σοβαρά περιστατικά κορoνοιού ενώ απλές κλίνες μπορούν να αναπτύξουν ευκολότερα και πολύ περισσότερες, φτάνοντας μέχρι και 424.

Η πίεση στα νοσοκομεία

Την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του Ηρακλείου λόγω κορoνοιού μαρτυρά η κίνηση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να αξιοποιήσει για νοσηλεία βαριά νοσούντων το χώρο μετεγχειρητικής παρακολούθησης ασθενών που διαθέτει το νοσοκομείο.

Ήδη όπως έχει πολλάκις αναφέρει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει οπότε έπρεπε να εξετάσουν και να βρούν εναλλακτικές.

Να θυμίσουμε πως στο Βενιζέλειο, που δέχεται επίσης μεγάλη πίεση, αποφασίστηκε να ανοίξει μια ακόμα, η 4η στη σειρά, κλινική COVID-19 προκειμένου να υπάρξει πρόσθετος χώρος νοσηλείας των πολλών ασθενών με κορoνοιό που φθάνουν στο νοσοκομείο

Κι ενώ τα δυο μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης προσπαθούν όπως όπως να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών που δέχονται αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορoνοιό. Ειδικότερα από χθες μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους ένας ηλικιωμένος στο Βενιζέλειο, τρεις ασθενείς, 76, 83 και 82 ετών, αντίστοιχα, στο ΠΑΓΝΗ και ένας 63χρονος, χωρίς υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Χανίων.

Νοσηλείες

Την ίδια ώρα με βάση τα τελευταία στοιχεία οι νοσηλείες λόγω κορoνοιού έφθασαν τις 239 στα νοσοκομεία της Κρήτης και εξ αυτών οι 30 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Η εικόνα ανά νοσοκομείο στην Κρήτη έχει ως εξής:

 • ΠΑΓΝΗ: 64 νοσηλείες εκ των οποίων 17 στη ΜΕΘ
 • Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 52 νοσηλείες εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ
 • Νοσοκομείο Χανίων: 73 νοσηλείες εκ των οποίων 5 στη ΜΕΘ
 • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 30 νοσηλείες εκ των οποίων 2 στη ΜΕΘ
 • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 4 νοσηλείες στην κλινική COVID-19
 • Νοσοκομείο Σητείας: 2 νοσηλείες στην κλινική COVID-19
 • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 νοσηλείες στην κλινική COVID-19
 • Νοσοκομείο Νεάπολης: 10 νοσηλείες στην κλινική COVID-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς