Τελευταία Νέα

Με στήριξη Λαγκάρντ εισάγεται σήμερα το θέμα “πλεονάσματα” στο ΕWG

Της Δήμητρας Καδδά

Στον απόηχο του “σήματος” που δόθηκε και από την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εισάγεται σήμερα το ελληνικό αίτημα αλλαγής του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα (από το 3,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο “θεσμών”. Ο λόγος για την πρώτη μετά τις εκλογές σύνοδο του Euroworking Group, στην ατζέντα του οποίου έχει ενταχθεί το θέμα Ελλάδα, καθώς ξεκινά και η δ΄ αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για ενημέρωση από τον Έλληνα εκπρόσωπο και επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού. Ενδιαφέρονται τόσο για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, όσο και για την γενικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της οικονομίας. Στο μικροσκόπιο των θεσμών θα βρεθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και η πορεία του ΑΕΠ και των εσόδων εν όψει και της χάραξης του νέου προϋπολογισμού.

Πρέπει να διπλασιαστεί στο 3% το ΑΕΠ β εξαμήνου
Η χθεσινή ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ μέσης ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,5% το α΄ εξάμηνο, χαρακτηρίστηκε ως “αναιμική” από τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα (που θα αναλάβει την “σκυτάλη” της διαπραγμάτευσης σε λίγες ημέρες για τη σύνοδο του Eurogroup). Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018 και η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας “αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας”, όπως είπε.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το β΄ εξάμηνο η ώθηση από την καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και από την εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος όπως αυτή αποτυπώνεται στους δείκτες συγκυρίας θα συνδράμει σε αυτό τον στόχο. Θυμίζουν όμως ότι υπάρχει και ο παράγοντας της διεθνούς κρίσης που ήδη φανερώνεται στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Πλέον, εξηγούν, πρέπει να επιταχυνθεί στο 3% η μέση επίδοση β΄ εξαμήνου αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ για να διατηρηθεί ο στόχος του 2019 περί ανάπτυξης κατά 2,3% που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,1% το α΄ τρίμηνο στο 1,9% το β΄ τρίμηνο βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην δημόσια κατανάλωση και δαπάνη. Δηλαδή στις παροχές του προηγούμενου Μαΐου και στις προσλήψεις που έγιναν….

Η θέση Λαγκάρντ
Όσο για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται ότι έχει ειδική σημασία και τόσο του ρόλου που θα αναλάβει αλλά και λόγω της χρονικής συγκυρίας. Η νέα σιδηρά κυρία της ΕΚΤ χαρακτήρισε υπερβολικό το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και αναφέρθηκε στη θέση του ΔΝΤ το οποίο, όπως επισήμανε, τα τελευταία χρόνια θεωρούσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί από το 3,5% του ΑΕΠ προς το 2%-1,5% ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize