Τελευταία Νέα

Με πρωτοβουλία του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ «η κρητική διάλεκτος» θα διδάσκεται πλέον στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Άσβεστη θα παραμείνει η κρητική διάλεκτος χάρη στην πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης και τα μέλη του ΔΣ του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», αφού θα διδάσκεται πλέον στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής ηλικίας, το οποίο θα βιώσει μία ιστορική πρωτιά αυτής της πρώτης παγκοσμίως κατά τις μαρτυρίες των καθηγητών – διδασκαλίας της κρητικής διαλέκτου. 

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για κάθε κρητικό όπου γης.

Από το τρέχον ακαδημαικό έτος 2019-2020 και έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής ηλικίας του Πανεπιστημίου Κρήτης , στο νέο εαρινό πρόγραμμα σπουδών ένα νέο μάθημα έχει συμπεριληφθεί υπο τον τίτλο «Οι νεοελληνικές διάλεκτοι στην εκπαίδευση: η περίπτωση της κρητικής διαλέκτου», το οποίο θα διδάσκεται ως μάθημα ελεύθερης επιλογής, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμηματος κα Μαρίνα Τζακώστα.

Η εκμάθηση της κρητικής διαλέκτου , για πρώτη φορά , προσφέρεται ως αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές με στόχο την εκμάθηση της κρητικής διαλέκτου, με το ιστορικό βάθος , συμβάλλοντας στην μελέτη, την καλλιέργεια και την διάδοση της ώστε να μην χαθεί . Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ενός τέτοιου μαθήματος , χαριν στον αγώνα που κατέβαλε ο σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , θα συμβάλει στην διατήρηση , την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της κρητικής διαλέκτου.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι αν ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  δια του προέδρου του κου Γεωργίου Βλατακη δεν προέβαινε σε μία σειρά επίμονων καίριων προσπαθειών , ψηφισμάτων, ενημερώσεων στους άρχοντες του τόπου , ξεσήκωμα των κρητικών σωματείων , άρθρα, ημερίδες , σήμερα δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Πολλά χρόνια τώρα πολλοί προσπαθούν να πετύχουν κάτι για την κρητική διάλεκτο αλλά δυστυχώς έμεναν στάσιμοι και χωρίς αποτέλεσμα . Μόνον ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικης κος Γ. Βλατάκης το κατόρθωσε με το πάθος του και την επιμονή του και μάλιστα σε σύντομο σχετικά χρόνο.

Καταλήγοντας ότι αυτό που μετραει τελικά είναι να μπορούν τα λόγια να συμπλέουν με τις πράξεις. Αυτό ακριβώς έγινε με το σύλλογο Ρεθυμνιων Αττικής» ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»., που διαρκώς επιβεβαιώνει και αναδεικνύει ότι το Ρέθυμνο είναι ο τόπος των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικης «Το Αρκαδι» εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνει δε ακόμη ότι  δεν εφησυχάζει και δηλώνει  :

  1. 1. ότι θα πριμοδοτήσει με χρηματικό ποσό τον φοιτητή/τρία που θα παρουσιάσει την καλύτερη μελέτη πάνω στη Κρητικη διάλεκτο.
  2. 2. Επίσης ανακοινώνει την ίδρυση μουσείου διατήρησης & διάσωσης της κρητικής διαλέκτου και

3.την ίδρυση ενός είδους φροντιστηρίου για την εκμάθηση της τοπικής Ιστορίας της Κρητης.(νέα καινοτομία)

Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε το χώρο και τον επίσημο φορέα της συνεργασίας των άνω πρωτοβουλιών μας.

Αυτή η προσπάθεια είναι αφιερωμένη σε όλους τους Κρήτες όπου γής αλλά κυρίως στους νέους στους οποίους οφείλουμε να μεταλαμπα-δεύσουμε το πολύτιμο  αυτό αγαθό  ‘ήτοι την κρητική διάλεκτο.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Πανεπιστημιούπολη – Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου με 260.000,00 €

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» …

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώθηκε δρόμος Βάτος – Κισσού Κάμπος στον δήμο Αγίου Βασιλείου μειώνοντας την απόσταση κατά 2 χιλιόμετρα

Ολοκληρώθηκε ένα έργο που αλλάζει τον οδικό χάρτη περιοχής του Δ. Αγίου Βασιλείου Ολοκληρώθηκαν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize