Μάζεψαν 19 τόνους καπάκια σε 1,5 χρόνο και συνεχίζουν! – Βοήθησε κι εσύ να χαμογελάσει κάποιος σε ανάγκη στο Ρέθυμνο και όχι μόνο!

Καπάκι το καπάκι έχουν γεμίσει με χαρά ανθρώπους με δυσκολίες χάρις το κοινωνικό τους έργο. Ο λόγος για τον σύλλογο ενεργών πολιτών Ρεθύμνου, Σύνπολις και τους εθελοντές Σαμαρείτες που έχουν πλημμυρίσει την πόλη με φιάλες συλλογής καπακιών, προσφέροντας δωρεάν, ιατρικό εξοπλισμό σε παιδιά και όχι μόνο. Η ανταπόκριση του κόσμου και επιχειρήσεων είναι συγκινητική, όμως αυτό που απομένει, είναι να αποστιγματιστεί το όλο εγχείρημα για να βοηθηθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά διστάζουν.

Τεράστιοι όγκοι καπακιών από όλη την Ελλάδα συλλέγονται και καταλήγουν στο Ρέθυμνο, ώστε να τα παραλάβει η οργανωμένη ομάδα, “Το καπάκι να κρατάς”. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο για διαλογή καπακιών με κύριο σκοπό την βοήθεια παιδιών που το έχουν ανάγκη. Φαίνεται ότι το Ρέθυμνο κατέχει την πρωτιά στην αγάπη και την αλληλοβοήθεια, αφού η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και παραμένει ακόμη αφοσιωμένη και δυναμική στο έργο της.

Μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν συγκεντρώσει 19 τόνους από πλαστικά καπάκια και συνεχίζουν! Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα τούς στέλνουν καπάκια για να βοηθήσουν στο εγχείρημα, ενώ οι ίδιοι έχουν αναλάβει εθελοντικά τη διαλογή. Ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης, αρχηγός των Σαμαρειτών, έχει διαθέσει εκτός από τον χρόνο του και την αποθήκη για τη συγκέντρωση και διαλογή, ενώ πολύς κόσμος συμβάλει με παντοίους τρόπους!

Είναι σημαντικό ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται οι πόροι που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για ιατρικό εξοπλισμό όλων των ειδών, αναλόγως την περίπτωση, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Γιαννούλης που ξεκινώντας από το μηδέν, είδε το εγχείρημα να αγκαλιάζεται με θέρμη κι έτσι συνέχισε και ο ίδιος να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις. Οι μεταφορικές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν τη μεταφορά των καπακιών, το εργοστάσιο πλαστικών που τα λαμβάνει τα επιδοτεί με το παραπάνω. Όλοι βοηθούν όσο μπορούν!

Προφανώς και έχει αποτέλεσμα, αφού καπάκια έρχονται από όλη την Ελλάδα και μάλιστα, δωρεάν, από προσφορές μεταφορικών εταιριών και courier που επιθυμούν και αυτοί να συμβάλουν όπως μπορούν. Η ομάδα διαλογής, αποτελείται κατά μέσο όρο από 10 – 15 άτομα. Έχουν ορίσει μια ημέρα και κάθε εβδομάδα οι περισσότεροι δίνουν το “παρών”, κατόπιν συνεννόησής τους. Μπορεί να μην έρθουν όλοι ή αρκετά λιγότεροι, όμως δεν έχει τύχει να μην έρθει κάποιος.

Η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με φιάλες συλλογής καπακιών και είναι πραγματικά κρίμα, άνθρωποι που έχουν ανάγκη από εξοπλισμό υγείας, να μην βοηθιούνται από τους συνανθρώπους τους, εξαιτίας της όποιας ντροπής στιγματισμού. Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί ότι αξιοποιούνται τα καπάκια που φέρουν τους αριθμούς 2 και 4 μέσα στο τριγωνικό σύμβολο της ανακύκλωσης. Οι φιάλες έχουν τοποθετηθεί χάρις την κινητοποίηση του Μιχάλη Πετράκη που σκοπός του είναι να βοηθηθούν κάποια παιδιά τα οποία πρέπει να στηριχθούν.

Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι… έχουν ανακυκλωθεί 12 κιλά μπαταρίες, έχουν εξοικονομηθεί 100 ευρώ σε κέρματα, ενώ έχουν βρεθεί λογής λογής λοιπά αντικείμενα μέσα στις σακούλες με τα καπάκια. Το σύνθημα πάντως είναι: Και μην ξεχνάς, το καπάκι να κρατάς!

Η ιστοσελίδα των εθελοντών στο facebook: Το Καπάκι Να Κρατάς – Ρέθυμνο

 

Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 19 τόνοι από καπάκια όπως αναφέρει ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης, αρχηγός Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: “Όλα ξεκίνησαν από ένα δικό μας άνθρωπο που χρειάστηκε έναν ορθοστάτη για το παιδί του. Συμπτωματικά μέσω διαδικτύου, βρέθηκε ένας Ηρακλειώτης στο όνομα Γιάννης που επικοινώνησε και έστειλε αυτό το μηχάνημα το οποίο είχε σε αχρηστία. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ, σύλλογο ενεργό πολιτών Ρεθύμνου και τους εθελοντές Σαμαρείτες, να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα συμβάλει με το δικό της τρόπο. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που συμβάλλουν άμεσα ή ακόμη και έμμεσα. Ένα παράδειγμα στην έμμεση βοήθεια, είναι ο οδηγός ψυγείου που έκανε παραπάνω διαδρομή περίπου 200 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο για να φέρει τον ορθοστάτη του φίλου μας για το παιδί του και ο ιδιοκτήτης του ψυγείου που πλήρωσε το πετρέλαιο για αυτή την παραπάνω διαδρομή. Σε αυτή την ομάδα έχουμε καταλήξει ότι δεν έχει σημασία ποιος κάνει οτιδήποτε, αφού ο καθένας προσφέρει με το δικό του τρόπο, σημασία έχει η προσπάθεια αυτή να έχει αποτέλεσμα.”

“Το αποτέλεσμα της ομάδας έχει φανεί αρκετές φορές, από το ότι ένα καπάκι θα μπορούσε να είχε γίνει σκουπίδι και να μην ανακυκλωθεί, μέχρι τα χαμόγελα των ανθρώπων που δέχονται τη βοήθειά μας”, επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννούλης, μέλος των εθελοντών Σαμαρειτών.  Ακόμη αναφέρει ότι: “Η βοήθεια προσφέρεται σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη και σύμφωνα πάντα με την οδηγία του γιατρού. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί αρκετά σημεία στην πόλη που βοηθούν τη συλλογή καπακιών και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.”

Σημαντικό είναι ο κόσμος να γνωρίζει τα είδη από καπάκια που μπορούν να ανακυκλωθούν στα Πλαστικά Κρήτης, τα οποία είναι κυρίως τροφίμων με το σύμβολο της ανακύκλωσης και τον κωδικό 2 και 4. Τα υπόλοιπα καπάκια δυστυχώς είναι άχρηστα για την συγκεκριμένη διαλογή.

“Προτρέπουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν παιδιά ή έχουν παιδιά με πρόβλημα κινητικότητας να απευθυνθούν στην ομάδα “Το καπάκι να κρατάς”, επισημαίνει ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης. Η προσπάθεια συνεχίζεται θερμά με διάκριση σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα μέλη της ομάδας είναι σε διάθεση να δείξουν σε όποιον επιθυμεί την όλη διαδικασία”.

Δείτε επίσης!

Σητεία – Βίντεο για την ανακύκλωση

Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Δημήτρη Παθιάκη που εργάστηκε αφιλοκερδώς προκειμένου να γίνει το συγκεκριμένο βίντεο!

Ρέθυμνο – Με βίντεο ευαισθητοποίησης και εθελοντική αιμοδοσία στην Αγία Γαλήνη τιμούν την ημέρα οι Δότες Ζωής

Ρέθυμνο – ο τόπος της καρδιάς μας! Το Ρέθυμνο γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize