Μάσκα – Πού και πότε τη φοράμε – Οδηγίες για κατασκευή υφασμάτινης

Γυναίκα με μάσκα που απεικονίζει τον παγκόσμιο χάρτη  AP

Οδηγίες χρήσης ιατρικής μάσκας αλλά και τρόπους κατασκευής μια απλής μάσκας στο σπίτι εξέδωσε η Κυβέρνηση. Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα

Υποχρεωτική ή προαιρετική, η χρήση μάσκας εισέρχεται σε ευρεία κλίμακα στη ζωή μας από μεθαύριο Δευτέρα 4 Μαΐου οπότε ξεκινά η πρώτη φάση της άρσης των μέτρων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά της λοίμωξης από κορονοϊό στην κοινότητα ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση αεροσταγονιδίων από άτομα, που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η μάσκα διαχωρίζεται στην ιατρική και μη.

Μη Ιατρική Μάσκα

Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

• δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

• επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

• δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

• επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Πρέπει να τονίζουμε ότι η μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως τη διατήρηση των αποστάσεων (τουλάχιστον 1,5 μέτρα) αλλά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες βάζουμε τη μάσκα με καθαρά χέρια και την αφαιρούμαι πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί. Όταν την πετάμε την κρατάμε πάντα από τα λάστιχα.

Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς