Τελευταία Νέα

Με μάρμαρο από την Κρήτη το ριζικό λίφτινγκ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Περίπου 24.000 τ.μ. έχουν αναβαθμιστεί

Νέα καταστήματα, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, εντονότερο ελληνικό χρώμα με την προσφορά ακόμα και του παραδοσιακού… γύρου και ταχύτερες μετεπιβιβάσεις υπόσχεται η νέα εικόνα του αεροδρομίου της Αθήνας, της βασικής πύλης εισόδου της χώρας, η οποία έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην πλήρη αναβάθμιση των περιοχών εκτός και εντός Σένγκεν, έκτασης 9.000 και 15.000 τ.μ. αντίστοιχα.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά στη δημιουργία 2 κεντρικών σημείων ελέγχου ασφαλείας στις εισόδους των περιοχών εκτός Σένγκεν (διαβατήρια – ασφάλεια) και εντός Σένγκεν (κάρτες επιβίβασης – ασφάλεια). Σε σχέση με τον αποκεντρωμένο έλεγχο που ίσχυε πριν από το έργο και τη γραμμική μορφή του αεροδρομίου, η νέα διαρρύθμιση διαχωρίζει πλήρως τη λειτουργική δραστηριότητα από την αναψυχή στον χώρο του αερολιμένα.

Επιτρέποντας στους επιβάτες να «αφήνουν πίσω τους» εξαρχής τη διαδικασία του κεντρικού ελέγχου, τους δίνει πλέον την άνεση να περιηγηθούν στις νέες, αναβαθμισμένες διαδρομές και χώρους των εντός και εκτός Σένγκεν περιοχών.

Με το νέο κεντρικό σύστημα η απόδοση των σημείων ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή, ενώ, παράλληλα, σημαντική είναι και η βελτίωση της διαδικασίας μετεπιβίβασης, καθώς οι transfer επιβάτες, οι οποίοι αποτελούν το 15% της κίνησης του αεροδρομίου (έως 20% στις περιόδους υψηλής ζήτησης), φθάνουν στην πύλη αναχώρησής τους 10 λεπτά ταχύτερα. Ο χώρος έχει αναμορφωθεί έτσι ώστε να διατηρεί κλασικά ελληνικά στοιχεία χωροταξίας, όπως η «Στοά», ο «Δρόμος» και η «Πλατεία». Έτσι, αφού ελεγχθούν κεντρικά, οι επιβάτες -και στις δύο περιοχές- εισέρχονται στους αναβαθμισμένους χώρους, οι οποίοι έχουν ανανεωμένη αισθητική και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

Με έμπνευση από την κλασική Ελλάδα, στην περιοχή εκτός Σένγκεν δημιουργήθηκαν τρεις διακριτές εμπορικές ζώνες, σε μια διαδρομή που ξεκινά από την «Αγορά», θυμίζει εμπορικά καταστήματα της Αθήνας καθώς διασχίζει την ενδιάμεση «Στοά» και, στο τέλος της «βόλτας στην πόλη», ολοκληρώνεται στην «Πλατεία» (κομβικό σημείο για τις πύλες αναχώρησης), που συνδυάζει αγορές, φαγητό και αίσθηση χαλάρωσης πριν από την πτήση.

Αντίστοιχα η περιοχή εντός Σένγκεν, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, διαθέτει αναβαθμισμένο σημείο ελέγχου καρτών επιβίβασης με δύο διακριτές ροές, 12 σημεία ελέγχου επιβατών και εννέα αυτόματα μηχανήματα, ενώ έχει και αποκλειστική είσοδο για μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες. Παραπέμποντας σε μια «βόλτα στη σύγχρονη πόλη» οι επιβάτες ξεκινούν από την «Αγορά», διασχίζουν τον πολυσύχναστο «Δρόμο», περιηγούνται στην «Ελληνική Γειτονιά» για να καταλήξουν στην «Πλατεία», όπου έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη γαστρονομική ποικιλία με έμφαση στις ελληνικές γεύσεις.

Ο αριθμός των καταστημάτων στους δύο χώρους έχει αυξηθεί στα 126 από 120 που ήταν και η μορφή των εμπορικών καταστημάτων έχει αλλάξει και στην εντός Σένγκεν περιοχή όλα έχουν «ντυθεί» με μάρμαρο από την Κρήτη.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Επανήλθε στην αίγλη που του αξίζει χάρις το “Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης”

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο Ρέθυμνο, επανήλθε στην αίγλη που του αξίζει. Το Ίδρυμα …

Ρέθυμνο – Ευχαριστούν για την ολική και βάθρων ανακαίνιση των τουαλετών του σχολείου

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize