Τελευταία Νέα

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Ρέθυμνο

Για δεύτερη φορά στο Ρέθυμνο, οι καθηγητές Γαλλικών του Ρεθύμνου διοργάνωσαν σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στις 17 Μαρτίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς μέρας Γαλλοφωνίας.

120 αναγνώστες, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητές Γαλλικών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και μέλη της Γαλλόφωνης κοινότητας του Ρεθύμνου ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στο κάλεσμα γι αυτόν τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης ο οποίος φιλοξενήθηκε στον πολύ ζεστό χώρο του παιδικού τμήματος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου. Η εκδήλωση έφερε τον γενικό τίτλο «Η Κρήτη διαβάζει Ιούλιο Βερν» καθώς και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης συμμετείχαν με αναγνώσεις στα Γαλλικά και στα Ελληνικά αποσπασμάτων από το έργο του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» – « Le tour du monde en 80 jours », με εργαστήρια και άλλα δρώμενα. Η ανάγνωση των αποσπασμάτων ξεκίνησε ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα στις 11 το πρωί.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι εκπρόσωποι της οργανωτικής ομάδας της εκδήλωσης (Μαριέλλα Βιτώρου, Εμμανουέλα Καραπιδάκη, Μαρία Αλεξάκη, Μαρία Χριστοφοράκη και Ελένη Χελιουδάκη) και ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Μιχάλης Τρούλης. Ακολούθησε η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ιουλίου Βερν με μορφή θεατρικού δρώμενου το οποίο εμπνεύστηκαν και παρουσίασαν μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του Παν/μίου Κρήτης με συντονίστρια καθηγήτρια την Εμμανουέλα Καραπιδάκη. Οι δημιουργίες των μαθητών από απομακρυσμένα σχολεία του νομού στόλισαν την αίθουσα που διοργανώθηκε η εκδήλωση. Στην εκδήλωση ακούστηκε επίσης το τραγούδι « Faire le tour du monde en 80 jours » από τους Χορωδοταξιδευτές, Παιδική Χορωδία υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Τη χορωδία διηύθηνε η καθηγήτρια Μουσικής Βασιλική Μάρκου, στο πιάνο ήταν ο Νίκος Περπιράκης και το τραγούδι δίδαξαν η Βασιλική Μάρκου και η Μαριέλλα Βιτώρου. Ενθουσιασμένοι μαθητές, καθηγητές και φίλοι της Γαλλοφωνίας ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης και ειδικότερα οι καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας του Ρεθύμνου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Τρούλη και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για την παραχώρηση του χώρου, τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στη διοργάνωση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και τέλος τις εθελόντριες της Βιβλιοθήκης Κατερίνα Χεγκάζη και Άννα Μπαρμπούνη για την εμψύχωση των εργαστηρίων.

Αναγνώστες:

Από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βιτώρου Μαριέλλα οι φοιτητές: Κουρτίδου Λουλούδα, Μαίρη Βογιατζάκη, Κωνσταντίνα Χνάρη, Κακλαμάνος Μιχάλης, Ηλιάδη Μαρίνα, Θοδωρή Βίτσος, Αλέξανδρος Κολοθά, Δήμητρα Κουρνιανού.

Από το 7ο Δημοτικό με συντονίστρια την Βιτώρου Μαριέλλα οι μαθητές: Νικήτας Μπράνιστε και Ερωφίλη Τζιβολιά.

Από το Δημοτικό Σχολείο Πλακιά με συντονίστρια την Βιτώρου Μαριέλλα ο μαθητής Βαρδής Γαρτζολάκης.

Μέλη της Γαλλόφωνης κοινότητας του Ρεθύμνου: Pierre Rosselet, Patrick Cabe, Odile Baudet και Vincent Martel.

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Αλεξάκη οι μαθητές: Ειρήνη Νικολουδάκη, Άννα Καλιούρη, Ευαγγελία Καλιούρη, Ανδριάνα Χριστοδουλάκη, Νεκταρία Ματθαίου, Ειρήνη Μαρκογιαννάκη, Μαρία Σαββάκη, Μαρία Σταγάκη, Ζωή Φραγκιουδάκη.

Από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Εμμανουέλα Καραπιδάκη οι μαθητές: Φώτης Τσάκωνας, Εμμανουέλα Κανδεράκη, Στέλιος Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Πανουσόπουλος, Άγγελος Πούλα-Κάλε, Ιωάννα Καραγιαννάκη, Αμαλία Κόνδυλα, Σωτηρία Κόνδυλα, Αντώνης Κουτσάκης, Ειρήνη Πεσδεμιώτη.

Από το 1ο Δημοτικό Περάματος με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Χελιουδάκη οι μαθητές: Γιώργος Βεργάκης, Ελευθερία Δαφέρμου και Γιωργία Βαρδιάμπαση.

Από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αδαμαντία Μαϊλη οι μαθήτριες: Γεωργία Φωτάκη και Βέρα Σηφάκη.

Από το Γυμνάσιο Κοξαρές με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Χριστοφοράκη οι μαθήτριες: Μπαρτολίνι Ντέα, Μπράντιτς Μαρία, Αντωνουσάκη Κων/να και Ξερουδάκη Ευρυδίκη.

Από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Χριστοφοράκη οι μαθητές: Βανέσα Μαλινόβσκα, Ψιστάκη Χαρίκλεια, Σοφιανού Κων/να, Ρακιντζή Ειρήνη, Λαδιανού Γεωργία, Ρσούλα Δήμητρα, Τσούλα Αλεξάνδρα, Κιαγιά αρετή, Σωπασουδάκη Ελευθερία, Πολιτάκη Ελένη, Γαγάνη Μαγδαληνή, Βαρούχα Μαρίνα, Στεφανάκη Ραφαέλα.

Από το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Χριστοφοράκη οι μαθητές: Αλεξανδράκη Μαρία, Κόκκινου Αγγελική, Τζάμτζιου Άλντο, Δροσουλάκη Άννα, Βάμβουκα Κυριακή, Ταμπάκου Έντελα, Τρουλλινού Ιωάννα, Φωκά Έλενα, Κουγουμουτζή Καλλιόπη, Ρασούλη Μαριάννα, Περακάκη Καλλιόπη, Παπέσκου Μανταλίνα.

Από το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Ελένης Δερεδάκη οι μαθητές: Δερεδάκη Κατερίνα, Σκουλούδη Εβελίνα, Καρυστιανός Μάρκος, Κουκάκη Μαρία, Χατζηιωαννίδη Κρυσταλλία, Μοτζάκης Δημήτρης, Γιαννούλης Χρήστος, Τάνκου Αγγελος, Σωπασουδάκη Ευτυχία, Παπαδάκη Μαλαματή, Γάσπαρη Στέλλα, Μαούνη Μαριάννα, Χατζηδάκης Κωστής, Ειρήνη-Ηλέκτρα Πέτρου.

Από το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Μαρίας Σ. Λιονή οι μαθητές: Ψωμά Νίκη, Ψωμά Μαρία, Σταυρουλάκη Ελευθερία, Οικονόμου Ελευθερία, Παυλάκη Ειρήνη, Κοκκινάκη Ελεάννα, Μυγιάκη Μαριάννα, Δαράκη Δάφνη, Απανωμεριτάκη Μαριάννα, Απανωμεριτάκη Αναστασία, Απανωμεριτάκης Δημήτρης, Σταυριδάκης Δημήτρης, Λέβερ Αμαλία, Μαθιουδάκη Εμμανουέλλα, Ζαμπετάκη Στελλίνα.

Οι καθηγητές Γαλλικών: Αριστέα Βαμβακά, Μάρκος Τζέλησις, Άννα-Μαρία Ρεϊσι.

Την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ιουλίου Βερν έκαναν με μορφή θεατρικού δρώμενου οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Παν/μίου Κρήτης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Εμμανουέλα Καραπιδάκη: Φώτης Τσάκωνας, Εμμανουέλα Κανδεράκη, Στέλιος Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Πανουσόπουλος και Άγγελος Πούλα-Κάλε.

Οι μαθητές της Α, Β & Γ γυμνασίου Συβρίτου, της Ε τάξης του Δημοτικού Μπαλίου και των Ε1 και Ε2 τάξεων του 1ου Δημοτικού Περάματος με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Χελιουδάκη συνεργάστηκαν για τη χειροτεχνία του τίτλου του βιβλίου.

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μπαλίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Χελιουδάκη που συμμετείχαν στο βίντεο: Κλάδου Κατερίνα, Μανωλιούδης Όμηρος, Σωπασή Δήμητρα, Σωπασής Γιάννης, Σωπασουδάκη Μαρία, Τζιρίττα Κάλλια, Ψωμά Ιωάννα και Ψωμάς Μπάμπης. Ο μαθητής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου Μάνος Βεριδάκης έκανε την επεξεργασία του βίντεο.

Τα μέλη της χορωδίας «Χορωδοταξιδευτές» : Όλγα Αποστολάκη, Βαρδής Γκαρτζολάκης, Κατερίνα Κασωτάκη, Άννα Μαρκαντώνη, Ελισάβετ Μαρκαντώνη, Νικήτας Μπράνιστε, Ματίνα Ογκουμπουίκε, Νικολέτα Τζανακάκη, Βασιλική Πετράκη, Ασπασία Τσουντάνη, Μαρία Φανουράκη, Άννα Φραϊδάκη, Αλεξάνδρα Καραβασίλη, Μάνος Χριστοδουλάκης, Ειρήνη Μπάντρα, Μαρία Σταγάκη, Γιώργος Καμαρίτης, Κωνσταντίνα Καλαϊτζάκη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize