Τελευταία Νέα

Μανώλης Βαβαδάκης – Μπήκαμε στο ρακοκάζανό του στη Λούτρα για να μάθουμε τα μυστικά του!

Ο Νοέμβριος κάθε χρόνο στην Κρήτη σηματοδοτεί δύο πολύ ιερές και στενά συνδεδεμένες με τη λαϊκή παράδοση τελετουργίες: το λιομάζωμα και τα ρακοκάζανα.

Κι όσο σπουδαία για την παραγωγική ευρωστία του νησιού μας είναι το πρώτο, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία παραγωγής ρακής-τσικουδιάς για την ίδια την ψυχή των Κρητικών!

Γράφει ο Κώστας Ηλιάδης για το Daynight.gr

Γύρω από το καζάνι που βράζει στήνονται παρέες ολιγομελείς αλλά και φωναχτές που αριθμούν δεκάδες μέλη, παρέες οι οποίες καταμερίζουν την εργασία της παραγωγής και -κυρίως- απολαμβάνουν την μυσταγωγία που «γεννά» το ιερό ποτό της Κρήτης.

Κι όπως το κολατσιό στο λιομάζωμα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να κοινωνικοποιηθούν και να δεθούν αναμεταξύ τους οι εργάτες της ελιάς, έτσι και στα καζανέματα, το κέρασμα όλων των ειδών που συνοδεύει την παραγωγή της τσικουδιάς, το κέρασμα το «παντρεμένο» με τις αυτοσχέδιες μουσικές και τις ανάλογες μαντινάδες,  είναι εκείνο που σφυρηλατεί την αγάπη των ανθρώπων της ενδοχώρας για τη συγκεκριμένη ιεροτελεστία του Νοέμβρη.

Το Daynight.gr στο ρακοκάζανο του κυρ Μανώλη

Στη Λούτρα Ρεθύμνης, στο μεσαιωνικό αυτό χωριό της κεντρικής Κρήτης, ο δρόμος μας έφερε σε ένα από τα ρακοκάζανα του χωριού.

Εκεί μας είχε υποδέχτηκε ο κυρ Μανώλης Βαβαδάκης, ο οποίος ενθουσιασμένος μας εξήγησε αναλυτικά όλη τη διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά στα κατά τόπους ρακοκάζανα της Κρήτης!

 

Το νέκταρ της Κρήτης εν τη γενέσει του!

 

 

Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

Μέχρι τότε, εβίβες! 🙂

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς