Τελευταία Νέα

Μανώλης Κρεβατσούλης – Η ανάπτυξη του Ρεθύμνου είναι κοινή υπόθεση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

 

Θετικές  προοιωνίζονται οι εξελίξεις στο θέμα του απεγκλωβισμού, καθορισμένων από το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ,  οικιστικών περιοχών, από τις δεσμεύσεις των δασικών  χαρτών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας – ο υπογράφων ως Πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων εκτός Σχεδίου Πόλεως και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου – στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  και στο πλαίσιο μιας πολύωρης και διεξοδικής συνεργασίας με τη  Νομική Σύμβουλο του Υπουργού ΥΠ.ΕΝ κ.  Κων. Σκρέκα,  είχαμε την ευκαιρία να  ενημερωθούμε επισήμως για το θέμα και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ειδικότερα, συζητήσαμε τις  γενικές  κατευθύνσεις και ειδικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο   Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που αφορά το Ρέθυμνο, με το οποίο ως γνωστόν, καθορίζονται οι χρήσεις γης και, ως εκ τούτου, η πολεοδομική οργάνωση και εξέλιξη του. 

 Βασιζόμενοι στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2018 και μελετώντας διεξοδικά τις επίμαχες διατάξεις του Γ.Π.Σ , δεσμευτικού ή μη χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε «αμιγή κατοικία» και «γενική κατοικία», επισημάναμε την αντίφαση που συνιστά η απόφαση της Δημόσιας Διοίκησης να χαρακτηρίζει εκ των υστέρων ως « δάση» ή ως «δασικές εκτάσεις», κατά τη διαδικασία σύνταξης και ανάρτησης των δασικών χαρτών ,   τμήματα περιοχών  που έχουν ενταχθεί ως οικιστικά προς πολεοδόμηση,  σε ήδη συντελεσθείσα αναθεώρηση ή επέκταση του Γ.Π.Σ. 

Η συγκεκριμένη αντίφαση πλήττει αδικαιολόγητα τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και αναχαιτίζει τα αναγκαία για την αναπτυξιακή εξέλιξη του Ρεθύμνου πολεοδομικό σχεδιασμό ή την εκπόνηση των απαραίτητων  για την οικιστική αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου ,  ρυμοτομικών σχεδίων. 

Επικαλούμενοι μεταξύ άλλων,  τα παραπάνω, ως βασικό επιχείρημα, καταθέσαμε στην Νομική Σύμβουλο,  Αιτιολογική Έκθεση προτεινόμενης τροποποίησης του Νόμου,  η οποία συνοψίζεται στην εξής πρόταση: « Οι περιοχές που πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις,  να εξαιρεθούν ρητά από την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν. 998/1979 «περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων» (Α΄289), έστω και αν ακόμη δεν υφίσταται εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη ή εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο για τις περιοχές αυτές. 

Επιπλέον, για λόγους ισότητας, η εξαίρεση αυτή  πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ήδη καθορισμένες οικιστικές περιοχές με επέκταση ή αναθεώρηση Γ.Π.Σ. ή με Τ.Π.Σ., με χρήσεις «αμιγής κατοικία» ή «γενική κατοικία», οι οποίες είχαν εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο της Διοίκησης πριν από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης τροποποίησης νόμου. Επιπλέον, αν τα ακίνητα αυτά έχουν περιληφθεί σε ήδη αναρτηθέντα προσωρινό δασικό χάρτη με τον χαρακτηρισμό «δάσος» ή «δασική έκταση», πρέπει να διαγραφεί ο χαρακτηρισμός αυτός και να αφαιρεθούν αυτεπαγγέλτως από το χάρτη, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του οικείου νομού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να αποφύγουν το κόστος και την ταλαιπωρία άσκησης αντιρρήσεων, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, κατά του περιεχομένου του οικείου δασικού χάρτη ως προς το χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασών ή δασικών εκτάσεων.

 

Συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θέσαμε υπόψη της, η Νομική Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεσμεύτηκε  για την κατάθεση της Έκθεσης στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί, υπόσχεση που πράγματι τήρησε. Εφόσον δεν ανακύψουν άλλα, νομικής φύσεως κωλύματα, η πρόταση μας θα εγκριθεί και θα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη τροποποίηση του Νόμου  ,  η οποία θα απαλλάξει ευάριθμους συμπολίτες ιδιοκτήτες γης σε οικιστικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο από το 2013 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Ρεθύμνου, για χρήση «γενικής ή αμιγούς κατοικίας» από ταλαιπωρία, οικονομικό κόστος, χρονοβόρες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της ιδιοκτησίας τους. 

Για το δε Δήμο, το όφελος θα είναι μεγάλο καταρχάς επειδή θα ισχύει το Γ.Π.Σ. έτσι όπως εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε και στη συνέχεια  θα μπορεί να εφαρμοστεί και μάλιστα να έλθει στην επόμενη φάση που είναι η υλοποίηση του δηλαδή οι πολεοδομήσεις .

 

Εκτιμούμε πάντως, ότι σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και αφορά την εξέλιξη του τόπου μας,  η συνδρομή του καθενός από μας,  στους τομείς που άπτονται της γνώσης, της επαγγελματικής του κατάρτισης , τεχνογνωσίας και εμπειρίας, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και να κατατίθεται ανιδιοτελώς και με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε η ανάπτυξη του Ρεθύμνου είναι κοινή υπόθεση, αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και αξίζει τη σύμπραξη, τη γόνιμη παρέμβαση, την κοινή διεκδίκηση και την αποτελεσματική  δράση μας. 

 

                                                                       Μανόλης Κρεβατσούλης       

                                                          Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Οικοπεδούχων 

                                                       Εκτός Σχεδίου Πόλεως/ Πολιτικός Μηχανικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.