Τελευταία Νέα

Μακεδονικό: Μια (Ά)γνωστη ιστορία

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: ”Μακεδονικό: Μια (Ά)γνωστη ιστορία”.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου στον χώρο του ΞΕΝΙΑ, Ψαρρού 46, στην παραλιακή οδό, στις 7.30 μ.μ. Ομιλητές θα είναι η Αθηνά Σκουλαρίκη, λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος στην ”Εφημερίδα των Συντακτών” και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιστορικός.

Το Μακεδονικό και πιο συγκεκριμένα το «ζήτημα του ονόματος» απασχολεί έντονα την πολιτική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές του 1990, το ζήτημα ξέφυγε από τη διπλωματική διαχείριση και έγινε μείζον θέμα εσωτερικής πολιτικής και λαϊκής κινητοποίησης. Έκτοτε, συνεχίζει να δημιουργεί πολώσεις και να εγείρει πάθη.

Η ιστορία, οι τοπικές και εθνικές ταυτότητες και η εθνική αφήγηση αποτελούν κομβικά σημεία του δημόσιου λόγου στο θέμα αυτό. Ενώ όμως πολύς λόγος γίνεται για την αρχαία Μακεδονία, η νεώτερη ιστορία της περιοχής, αυτή που κατεξοχήν καθόρισε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, παραμένει σχεδόν άγνωστη.

Η συζήτηση θα επιχειρήσει να ρίξει φως σε πτυχές της ιστορίας που τα σχολικά βιβλία και η δημόσια ιστορία αγνοούν, να διασταυρώσει αντιτιθέμενες απόψεις και να ενώσει τα κομμάτια του πολύπλοκου ψηφιδωτού των Βαλκανίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς