Τελευταία Νέα

Λονδίνο – Ανιχνεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα, πρώτη φορά από το 1984

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πλέον για την εξάπλωση του ιού πολιομυελίτιδας στην κοινότητα μετά τη συλλογή δειγμάτων από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Beckton στο Λονδίνο, αλλά τόνισαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Σε δείγματα λυμάτων που ελήφθησαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου βρέθηκαν διάφοροι στενά συνδεδεμένοι ιοί πολιομυελίτιδας. Ο ιός συνέχισε να εξελίσσεται και έχει πλέον ταξινομηθεί ως “προερχόμενος από εμβόλιο” ιός πολιομυελίτιδας τύπου 2 (VDPV2).

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο βορειοανατολικό Λονδίνο – πιθανότατα μέλη εκτεταμένων οικογενειών – και ότι τα άτομα αυτά τώρα αποβάλλουν το στέλεχος του πολιοϊού τύπου 2 στα κόπρανά τους.

Επείγουσες έρευνες θα προσπαθήσουν να καθορίσουν την έκταση της κοινοτικής μετάδοσης και να εντοπίσουν πού μπορεί να συμβαίνει.

Ήδη γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το πόσο έχει εξαπλωθεί. Πάντως εμφανίζονται παράλληλα καθησυχαστικοί καθώς οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί στην παιδική τους ηλικία.

Όμως οι ανεμβολίαστοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι η πρώτη φορά που ο ιός εμφανίζεται με διαφορά λίγων μηνών από το τελευταίο κρούσμα το 1984.

Ο ιός αποτελεί κίνδυνο για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί, ιδίως για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Η εθνική απορρόφηση του παιδικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας είναι υψηλή, αλλά στο Λονδίνο τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά.

Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία).

Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού.

Στη χώρα μας από το 1998 μέχρι το 2002 έχουν εμφανιστεί 4 συνολικά κρούσματα που σχετίζονταν με ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας (εκ των οποίων ένα κρούσμα από ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας σε ενήλικα γυναίκα που το παιδί της είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο Sabin πριν τη νόσησή της).

Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς