Τελευταία Νέα

Λασίθι – Θα μελετηθεί το υγειονομικό υλικό της Σπιναλόγκας

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Μουσείου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για τη Σπιναλόγκα, αντιπροσωπεία του Μουσείου παρέλαβε υγειονομικό υλικό του Λεπροκομείου, το οποίο θα μελετηθεί στο εργαστήριο του Μουσείου.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν στη Μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη της Σπιναλόγκας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Επικοινωνήσαμε με την προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Μπροκαλάκη και μας ενημέρωσαν ότι «πρόκειται για υλικό που υπήρχε στις αποθήκες μας. Η παράδοση είναι προσωρινή για καλύτερη μελέτη του υλικού και μετά θα επιστρέψει ξανά σε εμάς. Το υλικό είναι κυρίως φιαλίδια που είχαν φαρμακευτικές ουσίες και συσκευασίες φαρμάκων, τα οποία θα μελετηθούν από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα κάνουν τις αναλύσεις τους για να μας πουν τί περιείχαν αυτά τα φιαλίδια. Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Γιάννης Τσιαούσης, εξήγησε πως πρόκειται για ένα αξιοποιήσιμο υλικό, που είχε συλλεχθεί από αρχαιολόγους: «Θα καταγραφεί και θα μελετηθεί από το Μουσείο, θα δούμε το νοσολογικό προφίλ των βασανισμένων ανθρώπων της κοινότητας και θα βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα. Θα χρειαστούν μήνες μελέτης». Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν στοιχεία της τοπικής ιστορίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize