Λασίθι – Tέλος τα «προληπτικά» μοριακά και rapid tests στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας λόγω κόστους

Μια διαδικασία που εδώ και καιρό συνέβαινε στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και είχε παίξει ρόλο στον επιδημιολογικό έλεγχο της περιοχής πλέον σταματά, με τα μοριακά και rapid tests να σταματούν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, στο πλαίσιαο της ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, την ώρα που τα κρούσματα στην περιοχή και ευρύτερα στο νομό Λασιθίου ανεβαίνουν σταθερά.

Αυτή η αύξηση φαίνεται πως είναι και ο λόγος που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση από τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αφού το κόστος για αυτά τα τεστ επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και πλέον τα έξοδα είναι τεράστια με δεδομένο πως υπάρχουν περισσότεροι που ζητούν, οι έχουν λάβει οδηγίες, να εξεταστούν με μοριακό ή rapid test.

Όπως λέει ο κ. Καλλιονάκης στο Ράδιο Λασίθι, μέχρι τώρα τα μοριακά ή rapid tests που γινόταν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας σε ό,τι έχει να κάνει με περιπτώσεις ιχνηλάτησης, (πχ σε γονέα που είχε παιδί με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα), γινόταν παρατύπως με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια στην περιοχή, όμως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον ΕΟΔΥ και πλέον λόγω της αυξημένης ζήτησης και του κόστους που αυτή συνεπάγεται αποφασίστηκε να σταματήσει η ιχνηλάτηση μέσω του Νοσοκομείου.

Έτσι πλέον μοριακά και rapid tests θα γίνονται στο Νοσοκομείο μόνο σε άτομα που έχουν συμπτώματα ή θετικά self-tests και κριθεί από τους θεράποντες ιατρούς ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση που χρειαστεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης ενός κρούσματος, τα rapid tests θα γίνονται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πλέον 2 φορές την εβδομάδα βρίσκονται στην Ιεράπετρα, είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο. Η μόνη αντίθετη περίπτωση είναι να δοθεί από τον ΕΟΔΥ οδηγία στο Νοσοκομείο να πραγματοποιήσει κάποιο τεστ εφόσον κριθεί αναγκαίο.

To γεγονός αυτό είναι γνωστό και στον Δήμο Ιεράπετρας με την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, να αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι, ό,τι πλέον πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα των δωρεάν rapid tests από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που συνήθως κάθε Τρίτη και Παρασκευή βρίσκεται στην Ιεράπετρα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ μια επιπλέον μέρα που θα βρίσκεται το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη.

Η κίνηση αυτή πάντως, δεν βρίσκει τους πάντες στο Νοσοκομείο σύμφωνους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και έτσι ο ρόλος του Νοσοκομείου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς