Λασίθι – Σε αβεβαιότητα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – Τι θα γίνει με τις προσλήψεις

Από την πρώτη μέρα της έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης για τις επαναπροσλήψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό, υπήρξαν αντιδράσεις και αντιρρήσεις καθώς και πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη που θα υπήρχε και αν κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους.

Η φράση που έλεγε πως «θα χρειαστούν διευκρινίσεις για τη διευκρινιστική ΚΥΑ για τις επαναπροσλήψεις», κυριάρχησε. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ πλησιάζοντας στο επίσημο ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν ανακύπτουν ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία για πολλούς εργαζόμενους στους κλάδους του Επισιτισμού αλλά και του Τουρισμού, ειδικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις που υπάρχουν, για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν φέτος, οι εργοδότες υποχρεούνται να κάνουν τις επαναπροσλήψεις του συνόλου του προσωπικού που εργάστηκε το 2019 και να προχωρήσουν στην αναστολή της σύμβασης.

Όσο ανεβαίνουν οι πληρότητες θα ενεργοποιούνται οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα γυρνούν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, με το ενδεχόμενο η πληρότητα του 80% να μην μοιάζει ορατό σενάριο, έτσι ώστε να προσληφθούν όλοι, αλλά με την προσδοκία να φτάσουν οι πληρότητες σε όσο γίνεται υψηλότερα επίπεδα για να διασφαλιστεί η εργασία μεγάλου ποσοστού εργαζομένων.

Εάν δεν ανοίξουν
Το πρόβλημα, για πολλούς εργαζόμενους, ήταν τι θα έπρεπε να γίνει με τις επιχειρήσεις που θα αποφάσιζαν πως δεν θα ανοίξουν. Για όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λοιπόν, δεν ανοίξουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους θα δηλώσουν στην πλατφόρμα «Εργάνη» τα στοιχεία τους για να πάρουν τα 534 ευρώ που δικαιούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ωστόσο, παρά το ότι δίνεται διέξοδος, η ένσταση που υπάρχει από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων είναι πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει πως όσοι εργαζόμενοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, δεν θα χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την τουριστική περίοδο του 2021.

«Για να λυθούν προβλήματα και να προωθηθούν λύσεις, καλό είναι οι ιδιοκτήτες που δεν επιβαρύνονται από τα μέτρα να βοηθήσουν το προσωπικό τους. Υπάρχει τόσο η συνεργασία κατά το παρελθόν, όσο και η συνεργασία στο μέλλον. Κι αυτό είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Συνεπώς, γιατί το προσωπικό που θα έχουν ανάγκη και τον επόμενο χρόνο, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν το υπολογίζουν τώρα;», σημειώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, εξηγώντας πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με καλή θέληση και συνεργασία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για να βγει ενδυναμωμένος όλος ο κλάδος.

Επισιτισμός
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση είναι σε πιο δύσκολη θέση αφού σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι εποχικά εργαζόμενοι παρόλο που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις και βέβαια δεν υποχρεώνει τους εργοδότες σε επαναπρόσληψη παρά μόνο για όσους δεν βρουν δουλειά. Για αυτούς προβλέπει πως θα είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος διάρκειας τριών μηνών (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο) στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 399 € χωρίς να διευκρινίζεται αν θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας τον χειμώνα του 2020.

Ένα σημείο που απασχολεί ευρύτερα, είναι οι όροι και προϋποθέσεις επιδότησης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία επισημαίνουν πως εξακολουθούν να παραμένουν εκτός ρύθμισης οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας (ενοικιαζόμενοι) καθώς και αυτοί με συμβάσεις μιας ημέρας (έξτρα). Ακόμα, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, επομένως είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η επαναπρόσληψη τους και η αναστολή σύμβασης μέχρι 30/07/2020 καθώς δεν αναγνωρίζεται η εποχικότητα στην εργασία τους.

Το αίτημα των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων είναι ξεκάθαρο: Να δοθεί λύση και μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας πρέπει να προχωρήσει η επιδότηση των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί πως παραμένει ανοικτό το θέμα της κήρυξης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτική. Όσο αφορά την Πανελλαδική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι σε ισχύ μέχρι 31 Αυγούστου 2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ενώ για την τοπική σύμβαση, δεν έχουμε εξελίξεις.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Έξι τουρίστες σε ξενοδοχείο καραντίνας – Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη

Έξι τουρίστες φιλοξενεί το ξενοδοχείο καραντίνας στο Ρέθυμνο σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Το …

Ρέθυμνο – Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις στον δήμο Ανωγείων για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Με λιτή εκδήλωση και ο εορτασμός στην πλατεία Αρμί Tα αυξημένα κρούσματα κορονοΪού και η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize