Τελευταία Νέα

Λασίθι – Σε απαγόρευση της αλιείας στον Κόλπο της Ελούντας προσανατολίζονται οι αρμόδιοι φορείς

Για να μη μετατραπεί ο Κόρφος Ελούντας σε ένα τεράστιο βάλτο, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης προκειμένου να διατηρηθεί ως οικοσύστημα με τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν. Αν υποβαθμιστεί ή «πεθάνει» ο Κόλπος της Ελούντας, θα σημάνει και το τέλος του τουριστικού θαύματος, που έχει επιτύχει η περιοχή της Ελούντας, κερδίζοντας διεθνή προβολή και ελκυστικότητα για το τουριστικό προϊόν που παράγει.

Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Φανουράκη, η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) Γιολάντα Κουλούρη, ο πρώην ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Ντούνας, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λασιθίου Στέλλα Μπαμπούλη, η ιχθυολόγος του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Λασιθίου Ελένη Ψόχιου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Νικολάου Κων. Αγγελάκης και η περιβαλλοντολόγος του Δήμου Μαρία Λαζαράκη.

Σε απόφαση που θα επιβάλει απαγόρευση της αλιείας στον Κόλπο της Ελούντας, προσανατολίζονται οι αρμόδιοι φορείς, που θα αφορά όλα τα θαλάσσια είδη εξαιρουμένου του μπλε καβουριού. Η απαγόρευση θα είναι ετήσια με δυνατότητα παράτασης ενός επιπλέον έτους και τη λαμβάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Αλιείας.

Όπως επεσήμανε η κ. Ψόχιου, βασική προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασης είναι η σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής (με απόφαση του Δ.Σ. του οικείου σωματείου) και οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως είπε, συμφωνούν, αφού θα επιτραπεί η αλίευση του μπλε καβουριού.

Σκόπιμη για την ενίσχυση του σχετικού φακέλου της πρότασης για την απαγόρευση που θα σταλεί στο υπουργείο, θα ήταν και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ντούνας πρότεινε επίσης την διαρκή καταγραφή των ιχθυοαποθεμάτων, κάτι που όπως είπε θεωρεί απαραίτητο για να έχουν αποτέλεσμα τα ειδικά  μέτρα που θα αφορούν την αλιεία στο χώρο αυτό. Πρέπει να πειστούν οι αλιείς της περιοχής, με μετρήσιμα στοιχεία, ότι ο Κόρφος αποτελεί εκκολαπτήριο ψαριών και με την αποχή από το ψάρεμα μέσα στον κόλπο προστατεύουν οι ίδιοι το βιος τους, ώστε να συνεχίσουν να πιάνουν ψάρια στην εκτός ζώνης απαγόρευσης της αλιείας.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι για να μπει ένα τέτοιο σχέδιο σε εφαρμογή, χρειάζεται το ΕΛΚΕΘΕ να καταθέσει πρόταση ενεργειών και δράσεων σε βάθος πενταετίας, με υπολογισμό του κόστους ώστε ο Δήμος να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση στο πλαίσιο της συνολικής προγραμματικής σύμβασης που θα συνυπογράψουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.