Τελευταία Νέα

Λασίθι – Πρώτο βραβείο σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Αγιονικολιώτισσα φοιτήτρια Βαγγελιώ Σισκάκη και τις φίλες της

Το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρίας RYTERNA MODUL κατάφερε να αποσπάσει ομάδα τριών φοιτητριών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο στη Λιθουανία με θέμα τον σχεδιασμό μιας κατοικίας ελαχίστων διαστάσεων.

Η 25χρονη Αγιονικολιώτισσα Βαγγελιώ Σισκάκη, προπτυχιακή φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, μαζί με τις φίλες και συμφοιτήτριές της Κωνσταντίνα Γκολέμη και Ευγενία Χατζηηϊωάννου από το Ηράκλειο, εκλήθησαν βάσει του θέματος του διαγωνισμού να σχεδιάσουν την ανάπτυξη μιας μικρής επαναλαμβανόμενης μονάδας (με μέγιστες δυνατές διαστάσεις modul 9×3.6m), η οποία να μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε τρεις διαφορετικές απαιτούμενες λειτουργίες: κατοίκιση, εργασία και σάουνα και να χρησιμοποιηθεί σαν μικρό κατάλυμα ολιγοήμερων διακοπών.

Οι τρεις κοπέλες πέτυχαν να έλθουν πρώτες στον διαγωνισμό (με τίτλο: Ryterna Modul Architectural Challenge 2021: Tiny House) με 101 συμμετοχές, όχι μόνο φοιτητών,  αλλά και εμπείρων αρχιτεκτόνων  από όλον τον κόσμο. Η πρόταση, την οποία υλοποίησαν και κατέθεσαν, βασίστηκε στην αναζήτηση της πολυλειτουργικότητας με την συμμετοχική δράση του χρήστη μεσω μεταβαλλόμενων επίπλων και ανοιγόμενων πανέλων που ενοποιούν ή απομονώνουν τους χώρους.

Μια βράβευση που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά για τα δεδομένα της σημερινής εποχής, όπου το πλαίσιο της αναζήτησης της συνύπαρξης κατοικίας και εργασίας και μάλιστα στις ελάχιστες διαστάσεις έχει μεγάλο νόημα και αποτελεί πολλές φορές και πρώτιστη ανάγκη.

Όπως αναφέρεται και στην τεχνική έκθεση-περιγραφή της ιδέας, οι τρεις φοιτήτριες μέσω του πρότζεκτ «PEGHOUSE.3», κινούμενες στην κατεύθυνση  της πριμιτιβιστικής αναζήτησης στην έννοια της μικρής κατοικίας, ωθήθηκαν στην εύρεση ενός καθαρού σχεδιαστικού συστήματος, το οποίο θα αναδείκνυε την πολυλειτουργικότητα ως βασικό εργαλείο παιχνιδιού του χρήστη.

Απομονώνοντας τις λειτουργίες και διαχωρίζοντας τους κύριους από τους δευτερεύοντες χώρους, προσπάθησαν να φωτίσουν συλλογικές στιγμές ή στιγμές απόλυτης απομόνωσης της ομάδας ή του ατόμου αντίστοιχα.

Ο γυάλινος διάδρομος οδηγεί από τον πολυλειτουργικό χώρο της κουζίνας στον χώρο της κύριας δράσης, η οποία έχει τρεις θεματικές. Σάουνα, εργασία, χαλάρωση. Και οι τρεις διαμορφώνονται με την συμμετοχική δράση του χρήστη μέσω των μεταβαλλόμενων επίπλων και την βοήθεια των pegboards, που επενδύουν τους βασικούς χώρους.

Τα μεγάλα ανοιγόμενα πανέλα ενοποιούν τον κύριο χώρο με το περιβάλλον επεκτείνοντας την κάτοψη, ενώ το μεγάλο άνοιγμα στην μικρή πλευρά της μονάδας, αφήνει την φύση να συντροφεύσει την διαμονή του επισκέπτη αμφισβητώντας την έννοια του έσω.

 

Τα στοιχεία που εκτιμήθηκαν

Όπως αναφέρεται και στην περιγραφή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ο ογκοπλαστικός διαχωρισμός της μονάδας σε δύο επιμέρους χώρους και η μετάβαση μέσω του γυάλινου διαδρόμου ήταν το στοιχείο που τράβηξε πρώτο το ενδιαφέρον των κριτών, καθώς εκπληρώνει μία βασική επιθυμία του διαγωνισμού, δικαιολογεί την επιλογή του περιβάλλοντος χώρου και προάγει τη συσχέτιση μαζί του.

Με την καινοτομία της ιδέας, το ενδιαφέρον παιχνίδι της στέγης και την επίλυση των εσωτερικών με βασική πρόθεση την εξατομίκευση του χώρου μέσω της μεταβλητότητας των επίπλων, να προσδίδει το επιπλέον έναυσμα για την απόδοση της πρώτης θέσης στις τρεις Κρητικές φοιτήτριες.

 

Ευχαριστίες στους καθηγητές τους

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η Βαγγελιώ Σισκάκη θέλησε να ευχαριστήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους καθηγητές της Αρχιτεκτονικής που βοήθησαν την ίδια και την ομάδα της τόσο στο να λάβουν το σχετικό ερέθισμα-έναυσμα και να ασχοληθούν με το όλο πρότζεκτ εκτός Σχολής, όσο και στο κομμάτι της προώθησης της πρότασής τους στον διαγωνισμό, στον οποίο οι ίδιες συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.