Τελευταία Νέα

Λασίθι – Πρόσφορο το έδαφος για πρότυπο ΕΠΑΛ στη Νεάπολη

Δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις ή εγκρίσεις, το έδαφος ωστόσο για να λειτουργήσει το σχολικό έτος 2022-2023 το Επαγγελματικό Λύκειο Νεάπολης ως Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. είναι πρόσφορο και το κλίμα θετικό, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος, με αφορμή τη χθεσινή του παρουσία στη Νεάπολη και στον Άγιο Νικόλαο.

«Δεν υπάρχει ακόμη κάτι οριστικό, εκτιμούμε όμως κάποια πράγματα, τα οποία βλέπουμε, όπως και τη βούληση κάποιων εκπαιδευτικών που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, γιατί τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. και τα Πειραματικά και τα θεματικά ΙΕΚ, είναι ευκαιρίες που πρέπει κανείς να τις αρπάξει», ανέφερε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική εισήγηση προς το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) απέστειλε τον Φεβρουάριο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος, όπου εδράζεται το ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης, τα προσόντα και την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου. Αλλά και συνολικά τη βούληση του υπουργείου Παιδείας να διευρύνει τον εν λόγω θεσμό στην κατεύθυνση να καταδειχθεί η σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της στροφής που πρέπει να γίνει προς αυτήν από τη γενική.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ., η εισήγηση πρέπει να περάσει και από το κεντρικό συμβούλιο και έπειτα να υπογράψουν οι υπουργοί. Σε κάθε περίπτωση, τα νεότερα αναμένονται επισήμως σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Εφ’ όσον μάλιστα η πρόταση γίνει δεκτή και το σχολείο ξεκινήσει να λειτουργεί, το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. στη Νεάπολη θα είναι το πρώτο στο Ν. Λασιθίου και ένα από τα επτά αντίστοιχα σε όλη τη χώρα (λειτουργούν από τη φετινή χρονιά σε Επανομή, Πέραμα, Άργος, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα).

 

Επιθεώρηση των χώρων

Άλλωστε και η χθεσινή επίσκεψη του κ. Βούτσινου ξεκίνησε από το ΕΠΑ.Λ. της Νεάπολης. Εκεί βρέθηκε μαζί με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάση Κατσαγκόλη, τον Αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου Θωμά Χαριτάκη, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγ. Νικολάου (ΣΕΔΕΔΑΝ) Βασίλη Ορφανάκη και τον Διευθυντή Γιάννη Κουτάντο. Ο σκοπός ήταν να επιθεωρήσει ο κ. Βούτσινος τους χώρους και να έχει και ιδία άποψη των κτιριακών εγκαταστάσεων και της εν γένει εικόνας του σχολείου.

 

Συζήτηση για ΕΠΑ.Λ. και ΙΕΚ με τους Διευθυντές

Εν συνεχεία ο κ. Βούτσινος είχε συνάντηση στην αίθουσα «Αντώνης Στρατάκης» της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και των ΙΕΚ από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία, για μια συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που ψηφίστηκε πριν από 1,5 περίπου χρόνο και ποιά είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα, ο νέος Νόμος βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής του «με πολύ καλά αποτελέσματα» ενώ δίνει και τις ευκαιρίες και προοπτικές με τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, με τα Πειραματικά ΙΕΚ και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στα όργανα διακυβέρνησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα περιφερειακά συμβούλια.

Σημείωσε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση θα ενισχυθεί, μέσω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συγκεκριμένη μάλιστα δράση (ύψους 114 εκατομ. ευρώ). Μάλιστα προβλέπει την επικαιροποίηση και την ανανέωση του εξοπλισμού για τα εργαστηριακά κέντρα και τα σχολικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ένα κονδύλι 100 εκατομ. θα διατεθεί από το Ταμείο για να «προικίσει» με διάφορες δράσεις και τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., τα Πειραματικά και τα θεματικά ΙΕΚ.

Από την πλευρά τους οι Διευθυντές στα ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Ιεράπετρας, Σητείας, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας και σε ΔΙΕΚ Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, έθεσαν υπ’ όψιν του κ. Βούτσινου ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως ο συντονισμός σε επίπεδο διοίκησης αιθουσών και χώρων μεταξύ συνυπαρχόντων ΕΠΑ.Λ.-ΙΕΚ, η παλαιότητα εξοπλισμού, η ακαταλληλότητα κτηριακών εγκαταστάσεων και πρόβλημα με τα εργαστήρια -στο ΙΕΚ Σητείας λόγω του σεισμού του Οκτωβρίου στη Ζάκρο. Αλλά και της στελέχωσης ιδίως στα ΙΕΚ, καθώς πολλά παιδιά αποθαρρύνονται, όπως ειπώθηκε, λόγω ράπιντ τεστ, κόστους και διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων να παρακολουθήσουν.

Ετέθη επίσης η παλαιότητα των συγγραμμάτων στα ΕΠΑ.Λ. Ο  Γ.Γ. ανέφερε ότι τα νέα βιβλία και προγράμματα αναμένεται να είναι έτοιμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) από το σχολικό έτος 2023-24.

Οι Διευθυντές ζήτησαν τη συνδρομή όπου είναι δυνατό του Εργαστηριακού Κέντρου για περισσότερες ειδικότητες (π.χ. στο ΙΕΚ Ιεράπετρας). Παράλληλα τονίστηκε και η σημασία στο να προωθηθούν και να γίνουν κατανοητά και από τους μαθητές ότι για το επίπεδο 5 στην Μαθητεία -όπου βρίσκονται τα ΙΕΚ- και τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν.

Μεταλυκειακό έτος- Τάξη μαθητείας

Στο τραπέζι ετέθησαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Μεταλυκειακό έτος -Τάξη μαθητείας (απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και έχει διάρκεια 11 μηνών).

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων και ο Ευθύμης Μιχελάκης, υπεύθυνος Μαθητείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, η έναρξη της Μαθητείας θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα ώστε να υπάρχει αντίστοιχα και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σημαντική επίσης θα είναι, όπως ειπώθηκε, η στελέχωση της Μαθητείας με μόνιμους καθηγητές, με Διευθυντές να προτείνουν. Αλλά και να υπάρχει μόνιμος υπεύθυνος Μαθητείας σε κάθε ΕΠΑ.Λ., όπως υπεύθυνος και στην κάθε Διεύθυνση.

Τονίστηκε επίσης η σημασία του να δοθούν κίνητρα στους διευθυντές. Επιπλέον επισημάνθηκαν και τα προβλήματα που παρατηρούνται πολλάκις στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων μαθητών.

Όπως είπε και ο κ. Βούτσινος, «Μαθητεία χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς δε νοείται» και η προσπάθεια του υπουργείου θα είναι η προώθηση αλλαγών σε αυτό το πλαίσιο. «Υπάρχουν προβλήματα και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Μαθητεία», πρόσθεσε.

 

Οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων

Σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό των χρηματοδοτήσεων των σχολικών μονάδων για λειτουργικές δαπάνες και μικροσυντηρήσεις, αναφέρθηκε ο Βασίλης Ορφανάκης, υπεύθυνος πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Λασιθίου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγ. Νικολάου. Όπως είπε, αυτές γίνονται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι Σχολικές Επιτροπές μέσω των Δήμων. Ο κ. Ορφανάκης σημείωσε ότι δεδομένων του ότι άλλη πηγή πόρων δεν υπάρχει, αλλά και της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών σε πολλούς Δήμους, «δεν μπορούν να συνταχθούν μελέτες, που είναι “το α και το ω” για να πάμε παρακάτω».

Είπε δε ότι η ροή χρημάτων από τους ΚΑΠ προς τις Σχολικές Επιτροπές δεν έχει αλλοιωθεί ούτε εντός της πανδημίας, ζήτησε ωστόσο από τον Γ.Γ. «το κάτι παραπάνω» – αναφέροντας σχετικές συνεργασίες του υπ. Παιδείας όπως π.χ. αυτή με τη «Νόησις Πληροφορική», «που ειδικά για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό». Πρόσθεσε ότι η σύνταξη θα πρέπει να αφορά σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε οι τελικοί αποδέκτες να παίρνουν εξοπλισμό σύγχρονο και όχι δεκαετίας.

 

«Καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες»

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε. κ. Κατσαγκόλης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας επισκέφθηκε το Ν. Λασιθίου, «με το υπουργείο να δείχνει το έντονο ενδιαφέρον του, όπως έκανε και με την τηλεδιάσκεψη του κ. Κόπτση με τα δεκαπενταμελή των μαθητών τους προηγούμενους μήνες. Παρά τα όποια λάθη, που είναι λογικό να γίνονται, οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι φιλότιμες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς