Τελευταία Νέα

Λασίθι – Πανέμορφα τα κρινάκια της θάλασσας στις παραλίες Καλού Χωριού και Αλμυρού

Βγήκαν τα κρινάκια της θάλασσας στις παραλίες Άγιος Παντελεήμονας και Καραβοστάσι Καλού Χωριού. Πανέμορφα λουλούδια της χαράς και της αισιοδοξίας, με ένα υπέροχο γλυκό άρωμα. Στην αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό φυτό και απεικονίζεται στις θαυμάσιες τοιχογραφίες των ανακτόρων της Κνωσσού.

Επισκέφθηκα την παραλία του Άγιου Παντελεήμονα και τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Έβλεπα τα πανέμορφα κρινάκια όπως ξεχώριζαν μέσα από την καυτή άμμο, αλλά ο γύρω χώρος να είναι απεριποίητος, μαζί με σκουπίδια. Ας ενδιαφερθεί το χωριό γι’ αυτήν την ομορφιά που η φύση του έδωσε. Να οριοθετηθούν σωστά οι αμμόλοφοι και φυσικά να μαζευτούν τα σκουπίδια ανάμεσά τους. Δεν είναι πολλά, αλλά «χτυπούν» άσχημα στα μάτια μας.

Τα κρινάκια της θάλασσας, που τα λέμε και «Κρινάκια της Παναγίας» (Pancratium maritimum), έχουν αντέξει χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς τώρα κινδυνεύουν από την ανθρώπινη επέμβαση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης τα έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος.

Κρινάκια της θάλασσας υπάρχουν και στην παραλία του Αλμυρού, την οποία επισκέφθηκα το μεσημέρι της Πέμπτης 1ης του Σεπτέμβρη. Όμως , σε αντίθεση με τα κρινάκια του Καλού Χωριού που είναι αυτοφυή, δηλαδή προέκυψαν από μόνα τους, του Αλμυρού φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από μια ομάδα ευαίσθητων οικολογικά πολιτών.

Μήπως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αποικίες με κρινάκια σε όλες τις παραλίες του Αγίου Νικολάου;
ΛΕΩΝ.Κ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.