Τελευταία Νέα

Λασίθι – Παλιοί υπάλληλοι φεύγουν, νέοι δεν έρχονται – «Δεν μας καλύπτει ο σχεδιασμός», τονίζει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Εκτίμηση, με βάση τις αποχωρήσεις μόνιμων υπαλλήλων λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας στην υπηρεσία και επακόλουθης συνταξιοδότησης, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνουν οι Δήμοι, στο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων και μετατάξεων μόνιμου προσωπικού για την τετραετία από το 2022 έως το 2025.

Αλλά και αυτός ο προγραμματισμός προσλήψεων γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι υφιστάμενες και πραγματικές ανάγκες του Δήμου, αφού υπολογίζονται αποκλειστικά τα κενά από τις αυτοδίκαιες αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων, δηλαδή άτομα που συμπληρώνουν την ηλικία 67 ετών και το Δημόσιο τα συνταξιοδοτεί αυτόματα. Δεν λαμβάνονται π.χ. υπόψιν πιθανές αποχωρήσεις κάποιου νεώτερου που συμπληρώνει τα συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας και αποχωρεί.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Νικολάου συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να εγκρίνει ένα τέτοιο «σχεδιασμό» βασισμένο σε… προβλέψεις αποχωρήσεων υπαλλήλων και των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν, για να προγραμματιστούν οι αντίστοιχες προσλήψεις. Και για άλλη μια φορά, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντάς ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιφνιδιάζεται και καλείται να «τρέξει», να προβλέψει και να αναφέρει τις ανάγκες της επόμενης πενταετίας, στη βάση εκτιμώμενων αποχωρήσεων, ανά έτος.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Προσωπικού του Δήμου Κατερίνα Ανδρουλάκη, εξήγησε χαρακτηριστικά ότι ο παραπάνω σχεδιασμός του υπουργείου δε λαμβάνει υπόψιν τις αποχωρήσεις με το πρόγραμμα «Κινητικότητα» υπαλλήλων. Ο Δήμος έχασε μέσα σε ένα μήνα περίπου 8 υπαλλήλους με το πρόγραμμα αυτό, οι οποίοι μετατάχθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Όπως είπε, τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν (κυρίως στην Οικονομική Υπηρεσία) ο Δήμος προσωρινά τις πλήρωσε με 8μηνίτες εργαζόμενους που πήρε, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση, τέτοιες κενές θέσεις μπορεί να ζητήσει να καλυφθούν από μετάταξη υπαλλήλων που θα έλθουν από άλλες Υπηρεσίες.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε ζητήσει το 2019 έγκριση για πρόσληψη συνολικά 21 ατόμων και εγκρίθηκαν μόνο δύο, το 2020 ζήτησε έγκριση για 18 άτομα σε διάφορες μόνιμες θέσεις και απ’ αυτές εγκρίθηκαν πάλι μόνο δύο. Καμία από αυτές τις τέσσερις μόνιμες θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Αναμένεται πότε θα προκηρυχθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού, για να πληρωθούν οι τέσσερις αυτές εγκεκριμένες θέσεις (ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού, ΠΕ Αρχιτεκτόνων, ΠΕ Πληροφορικής). Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προβλέψει αν και αυτές οι ελάχιστες θέσεις μονίμων, θα προκηρυχθούν όλες μαζί ή σταδιακά.

 

«Δεν μας καλύπτει τέτοιος σχεδιασμός…»

«Ένας τέτοιος σχεδιασμός και πολιτική προσλήψεων δεν μας καλύπτει όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δεδομένου ότι επίκειται το προσεχές διάστημα αποχώρηση εννέα υπαλλήλων με συνταξιοδότηση. Γιατί, μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αποχώρηση έξι υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας και δυο διοικητικών υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, οι οποίοι αποχώρησαν αξιοποιώντας το πλαίσιο του προγράμματος της “Κινητικότητας” και μετατάχθηκαν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στον ΟΑΕΔ.

»Δεν μας ρώτησε κανείς, ούτε στην περίπτωση του 5ετούς προγραμματισμού που μας ζήτησαν με εγκύκλιο της 3ης Μαρτίου, για τον οποίο έπρεπε πάλι να τρέξουμε για να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες… Επαναλαμβάνεται εκείνο που θέτω επανειλημμένως. Μήπως ρωτάει κανείς, που στέλνει τις εγκυκλίους έτσι, και μας καλεί να απαντήσουμε σε πέντε μέρες; Προφανώς, αναλαμβάνουν διαρκώς δεσμεύσεις απέναντι στους Θεσμούς, χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και σχεδιασμό. Επρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών να μας κάνει από πριν μια επιστολή, για να ενημερώσουμε σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες μας σε προσωπικό. Επιδίωξή τους, όπως φάνηκε από την «Κινητικότητα» είναι να παραμείνει ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σταθερός και πήραν υπαλλήλους από τους Δήμους και τους πήγαν στο Δημόσιο… Ετσι την πλήρωσαν οι Δήμοι των πρωτευουσών, όπου υπάρχουν και άλλες δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες τους υποδέχτηκαν…», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στο γεγονός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize