Τελευταία Νέα

Λασίθι – Μια σεφ από την Ιερουσαλήμ διοργανώνει τουρ γαστρονομίας σε ορεινά χωριά, με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Η Atalya Ein Mor, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Από την περασμένη Κυριακή μαζί με το πρώτο της για την φετινή χρονιά γκρουπ 10 Ισραηλινών, περιδιαβαίνουν τα χωριά του Λασιθίου.

«Όταν πρωτοήρθα στο χωριό Ορεινό, πίστευα ότι θα μείνω χωρίς wifi και με μπόλικο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι το οποίο πριν χρόνια αγόρασε ο αδερφός μου σε αυτό το ξεχωριστό χωριό του Λασιθίου».

«Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι δε μιλάνε λέξη αγγλικά, εμείς πάλι δεν ξέρουμε ελληνικά. Και όμως, κάθε μέρα το σπίτι μας ήταν γεμάτο από πεντανόστιμα κεράσματα που έφερναν οι γειτόνισσες του αδερφού μου. Και εκεί μπήκε ο σπόρος της ιδέας. Φαντάστηκα να έρχονται κι άλλοι συμπατριώτες μου γι’ αυτά τα αυθεντικά προϊόντα, τη φύση που εμπνέει, τα βότανα που οι μαγείρισσες της Κρήτης γνωρίζουν τόσο καλά. Και να τα μαγειρέψουν και οι ίδιοι.»

Από την Ιερουσαλήμ στο Λασίθι

Η Atalya Ein Mor, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Διάσημη σεφ ισραηλινής κουζίνας με πολλές διακρίσεις παρά το νεαρό της ηλικίας της. Για εκείνη το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος μία εντελώς νέα κουλτούρα ενώ ταυτόχρονα όλοι γίνονται μία οικογένεια. Πιστεύει βαθύτατα στην δύναμη που έχει η κουζίνα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Με αφετηρία την πίστη της αυτή, τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται με την διοργάνωση ιδιαίτερων γαστρονομικών εκδηλώσεων: γεύματα, εργαστήρια, αποκλειστικές συγκεντρώσεις και γαστρονομικές περιηγήσεις που αποκαλύπτουν τα βαθύτερα μυστικά του Ein Kerem, της Ιερουσαλήμ.

Κρήτη

Γαστρονομική περιήγηση στο Λασίθι

Από την περασμένη Κυριακή μαζί με το πρώτο της για την φετινή χρονιά γκρουπ 10 Ισραηλινών, περιδιαβαίνουν τα χωριά του Λασιθίου. Γνωρίζουν τις αυθεντικές συνταγές από τις ντόπιες μαγείρισσες, παρέα με κέρασμα ρακής, συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής, όπου έχουν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη τις ξεχωριστές κρητικές συνταγές.

Στο ταξίδι τους αυτό, η γλώσσα δε φαίνεται να είναι εμπόδιο. Οι μυρωδιές και τα αρώματα νικούν τα όποια προσωρινά εμπόδια. Από το Ορεινό στον Μακρύ Γυαλό, τα Σχινοκάψαλα, το Διασκάρι, τη μονή Τοπλού, οι Ισραηλινοί επισκέπτες θα βιώσουν το αληθινό, το τοπικό, το αυθεντικό.

Όπως δήλωσε η ίδια «Μέσω του γευστικού τουρ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση της Ανατολικής Κρήτης. Το παραδοσιακό φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με μία ξένη παράδοση. Στην περιοχή αυτή δε της Κρήτης οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούν την αυθεντικότητά τους.
Ωστόσο, οι νεότερες γενιές έχουν σταματήσει να μαγειρεύουν όπως οι ντόπιες μαγείρισσες, μαζεύοντας χόρτα ή με τα λαχανικά από τον κήπο του σπιτιού. Ώστε, όλη η γνώση, οι παραδοσιακές συνταγές των χωριών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σύντομα. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω γαστρονομικά τουρ μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν υπό εξαφάνιση αλλά άκρως ενδιαφέροντα τρόπο ζωής, να έρθουν κοντά με τις τοπικές κοινωνίες και να τονωθεί η υπερηφανεια μικρών τοπικών κοινοτήτων.
Πιστεύω ότι το φαγητό αποτελεί μία γέφυρα που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες. Το φαγητό φέρνει τον κόσμο κοντά. Το φαγητό είναι αγάπη.»

Το στοίχημα των ξενοδοχείων στο Λασίθι

Η πρόσκληση της Atalya Ein Mor και η παρουσία της στην Κρήτη, ήδη από τα τέλη του Απριλίου, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των προϊόντων. Το εγχείρημα θα επικοινωνηθεί μέσα από επιμέρους θεματικές γαστρονομικές ενότητες σε παραδοσιακά χωριά της Κρήτης και με την συμμετοχή αξιόλογων συμμετεχόντων τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου δήλωσε «Ήδη από το 2012, το ΞΕΕ έχει αναδείξει τη θετική διάδραση του τουρισμού με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά με το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας σε όλη την Ελλάδα μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής. Με την επίσκεψή μας στα ορεινά χωριά της Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα τον γαστρονομικό τουρισμό, δείχνοντας τον δρόμο προς το αύριο. Ένα νέο μοντέλο ελληνικού τουρισμού που θα συμπεριλαμβάνει και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.