Λασίθι – Καλύτερο το αγριέλαιο από τις αργουλίδες, τις άγριες ελιές!

Εκτός από το ελαιόλαδο υπάρχει και το αγριέλαιο που παράγεται από αγριελιές (Olea europaea oliester), άγριες δηλαδή ελιές οι οποίες αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στην ελεύθερη φύση, χωρίς καμιά φροντίδα.

«Η αγριελιά ή ελιά η δασική είναι ποικιλία του δέντρου της ελιάς. Μακρόβιος αειθαλής θάμνος μεγάλου μεγέθους ή μικρό δέντρο. Στα κλασσικά χρόνια ονομαζόταν και κότινος, από τα κλαδιά της οποίας στεφάνωναν τους νικητές στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας» (Wikipedia). Οι παλιοί δεν ήθελαν να αναμίξουν τις ελιές της αγριελιάς με αυτές της κορωνέικης γιατί το λάδι θα πίκριζε, άλλοι τις “κέντριζαν” για να τις ημερέψουν και άλλοι τις “ξεπάτωναν”.

♦ Τις αγριελιές εμείς στο Μεραμπέλλο τις λέμε αργουλίδες και ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός μας ενημέρωσε ότι «πολλές από τις ελιές που βλέπουμε σήμερα σε πλάγια είναι αργουλίδες που έχουν κεντριστεί. Αργουλίδες υπάρχουν στα πλάγια του Θύλακα, στο φαράγγι της Κριτσάς μετά τις Τάπες και κοντά στην πηγή της Αχλάδας, αλλά και άλλες μεμονωμένες σε διάφορους τόπους. Οι ελιές τους είναι στρογγυλές, αλλά μπορεί να είναι και μικρές όπως οι κορωνέικες».

♦ Ο Μιχάλης Κασσωτάκης στο «Γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου» αναφέρει: Αργουλιδιά και αργουλίδα είναι η άγρια ελιά, από το αργός+ελιά. Πιθανόν το αργός να προήλθε από ανασχηματισμό του άγριος. Κατά άλλη εκδοχή το αργός είναι σύνθετο από τα στερητικό α+έργο. Στην περίπτωση αυτή η λέξη αργουλίδα δηλώνει ένα δέντρο που δεν προσφέρει ακόμη έργο.

♦ Όπως αναφέρει παραγωγός από τα Χανιά «το λάδι που βγαίνει είναι αγνό, ποιοτικά άριστο, γιατί τα δέντρα δεν ψεκάζονται, ούτε λιπαίνονται, ούτε τα “κτυπάει” ο δάκος. Το ελληνικό αγριέλαιο πωλείται έως και 18,50 ευρώ τα 250 ml!

♦ Σύμφωνα με έρευνα από την ομάδα ερευνητών Καρδιαγγειακής Φυσιοπαθολογίας του Τμήματος Φυσιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, το αγριέλαιο ως ποικιλία έχει σημαντικές αντιυπερτασικές ιδιότητες, σημαντικότερες από αυτές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Μήπως τα παραπάνω μας δίνουν την ιδέα να ξεκινήσουμε την παραγωγή ελαιολάδου από αργουλίδες (αγριελιές) στο νομό Λασιθιού;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize