Τελευταία Νέα

Λασίθι – Η εξέλιξη των τμημάτων του ΒΟΑΚ

Εντός του 2022 θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι που παρουσιάζει μεγάλη ετοιμότητα. Πρόκειται για το κομμάτι που αφορά την παράκαμψη της Παχιάς Άμμου, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί και το τμήμα που αφορά το Καλό Χωριό- Γέφυρα Φρουζή που εκτιμάται πως θα μπορεί να παρουσιάσει αντίστοιχη εικόνα εντός της τρέχουσας χρονιάς. Τα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ μέχρι την Παχιά Άμμο είναι κομμάτια του ΒΟΑΚ, που θα προχωρήσει στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στην Αθήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Γιώργος Αγαπάκης, με τη Γενική Γραμματέα Υποδομών Μαρία -Έλλη Γεράρδη, τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, τεχνικά στελέχη, αλλά και συνεργάτες του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη για την προώθηση του ΒΟΑΚ στο Λασίθι.

Τα μηνύματα σύμφωνα με τον Γιώργο Αγαπάκη είναι ιδιαίτερα θετικά, δεδομένου ότι υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση να προχωρήσουν τα έργα και τα επίπεδα ωριμότητας είναι τέτοια που επιτρέπουν να προχωρήσει η δημοπράτησή τους εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται πως για το τμήμα Άγιος Νικόλαος- Σητεία του ΒΟΑΚ «η αδειοδοτημένη χάραξη προβλέπει κατασκευή οδού δίιχνης διατομής χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα που κρίνεται απόλυτα επαρκής για τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό κυκλοφοριακό φόρτο».

Σε αυτή τη φάση τα ώριμα προς δημοπράτηση υποτμήματα είναι το υποτμήμα Καλό Χωριό -Γέφυρα Φρουζή και το υποτμήμα Γέφυρα Φρουζή- Παράκαμψη Παχιάς Άμμου. Για τα υποτμήματα αυτά το προηγούμενο διάστημα προχώρησε η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προκειμένου να αποκτήσουν ωριμότητα δημοπράτησης κατά το άρθρο 49 του ν. 4412/16. Για τη συνέχεια κι αφού προηγούμενα ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα προκηρυχθούν ως κλασικά Δημόσια Έργα.

Το πρώτο είναι το Καλό Χωριό -Γέφυρα Φρουζή μήκους 5,7 χλμ. με κόστος 70 εκατομ. ευρώ, το δεύτερο είναι το Γέφυρα Φρουζή- Παράκαμψη Παχιάς Άμμου μήκους 5,7 χλμ., που έχει κόστος 50 εκατομμ. ευρώ και το τρίτο είναι το Καβούσι- Αυχένας Αγκαθιάς μήκους 20,8 χλμ. με κόστος 200 εκατομ. ευρώ.

 

Παράκαμψη Παχιάς Άμμου

Σύμφωνα με τη μελέτη το οδικό έργο ξεκινά μετά τη γέφυρα Φρουζή και τελειώνει λίγο μετά την Παχιά Άμμο. Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο κατηγορίας Α2 με ταχύτητα μελέτης 80 χλμ./ώρα. Κατά μήκος του δρόμου προβλέπεται να κατασκευαστούν δυο σήραγγες πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών, πέντε γέφυρες και ένας ανισόπεδος κόμβος. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη ώστε τα νερά από τα ρέματα να διοχετεύονται προς τη θάλασσα. Το πλάτος θα είναι από 11 έως 12,5 μ., ενώ σήμερα είναι γύρω στα 6 με 7 μ. Ο δρόμος θα έχει έναν κλάδο ανά κατεύθυνση, με Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και διαχωριστικό στηθαίο.

 

Χερσόνησος- Νεάπολη

Παράλληλα συζητήθηκε και το έργο για το τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη για το οποίο έχει δοθεί παράταση μέχρι 24 Ιανουαρίου στις τέσσερις κοινοπραξίες, που είναι υποψήφιες για το τμήμα, για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με το σύστημα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ως έργο ΣΔΙΤ. Είναι μήκους 22,44 χλμ. και παράπλευρου/ κάθετου δικτύου 9,65 χλμ., με 2+2 λωρίδες, ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, πλάτους 21,50 μ. Γίνονται 5 νέοι Ανισόπεδοι Κόμβοι, 12 γέφυρες μονού κλάδου (1,7 χλμ.), 5 σήραγγες μονού κλάδου (συνολικού μήκους 6,75 χλμ.), 1 cut & cover διπλού κλάδου (215 μ) 80 οχετοί (σωληνωτοί και κιβωτιοειδείς) και κοστίζει 290 εκατομ. €. Οι πόροι υλοποίησης του θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος

Για το συγκεκριμένο τμήμα που θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στον ΒΟΑΚ επιβεβαιώθηκε πως μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 160 εκατομ. €.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς