Λασίθι – Έκκληση στους πολίτες για προσοχή-αρκετές συλλήψεις έχουν γίνει από την Πυροσβεστική

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική και όλες οι υπηρεσίες λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα και του αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιά και εφιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα  προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός). Επιπλέον σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και αύριο θα επικρατήσουν ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους που θα ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση πυρκαγιών.

Μάλιστα, σε αρκετές συλλήψεις έχει προχωρήσει τα προηγούμενα 24ωρα το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου. Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αγίου Νικολάου ένας ημεδαπός άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε γεωργική έκταση στην Κοινότητα του Καλού Χωριού. Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διοικητής της Π.Υ. Λασιθίου Νίκος Μητσιογιάννης, ο εν λόγω άνδρας παραβίασε την είσοδο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, έσπασε τα τζάμια και αποπειράθηκε να βάλει φωτιά στην εκκλησία. Συνέχισε και στον εξωτερικό χώρο, καίγοντας περί τα 100 τετραγωνικά γεωργικής έκτασης, με την επέμβαση της Πυροσβεστικής να αποσοβεί τα χειρότερα. Αρχικά του συμβάντος επελήφθη η Αστυνομία, που ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Ο άνδρας συνελήφθη, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα που του όρισε τακτική δικάσιμο.

Επίσης είχαμε σύλληψη, για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο χωριό της Ανατολής στην Ιεράπετρα, η οποία χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσιογιάννη, πρόκειται για μελισσοκόμο, ο οποίος απολυμαίνοντας τις κυψέλες ξέχασε κάτι αναμμένο, κάποιο υπόλειμμα και μόλις έφυγε εκδηλώθηκε φωτιά που έκαψε περί τα 2 στρέμματα αγροτικής έκτασης. Ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα, ενώ του βεβαιώθηκε και διοικητικό πρόστιμο 500 €.

Τέλος χθες είχαμε μια ακόμη σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αγίου Νικολάου, ενός άνδρα, ως υπαίτιο πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Σφουγγομάλι του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου. Για το ανωτέρω περιστατικό, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

 

Έκκληση στους πολίτες

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσιογιάννης υπενθυμίζει στους πολίτες τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση στους αγρούς.

Ο Διοικητής προσθέτει επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν πού σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους όταν πάνε για μπάνιο σε παραλίες κλπ., τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τα αφήνουν πάνω από ξερά χόρτα αφού ο καταλύτης έχει μεγάλη θερμοκρασία και αναπτύσσει μεγάλη θερμότητα και μπορεί τα χόρτα να πάρουν φωτιά.

«Οι πολίτες να βοηθήσουν και αυτοί, να είναι το άλλο “μάτι μας” στην επόπτευση της υπαίθρου», σημειώνει.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η Γ.Γ. παρακαλεί, επίσης, αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πραγματοποιούν υπαίθριες εργασίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες ενδεχόμενης εκδήλωσης φωτιάς και να ακολουθούν τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Φωτιά σε κάδο

Σε αναμμένο τσιγάρο, τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από περίοικους, φαίνεται να οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην οδό Γουρνιών, μπροστά στον «ελαιώνα», σε μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής περιόρισε την πυρκαγιά στον κάδο, που καταστράφηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς