Τελευταία Νέα

Λασίθι – Αναβαθμίζονται τα κτίρια των νοσοκομείων μέσα από ένα μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης

Τη συνολική αναβάθμιση των κτιρίων των τεσσάρων νοσοκομείων του Λασιθίου προβλέπει το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που φτάνει σε προϋπολογισμό τα 4,5 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Το έργο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εντάσσεται στο μέτρο του υπουργείου περιβάλλοντος «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων-Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΣΥΘΗΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες», η πρόσκληση είχε βγει στον αέρα το φθινόπωρο του 2020 και είναι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», μέσω της οποίας κλήθηκαν τα  Νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΔΔ του ΕΣΥ και Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΙΔ φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με δύναμη κλινών μεγαλύτερη των 100 και υπέβαλλαν προτάσεις.

Σήμερα τα Νοσοκομεία- όπως τα περισσότερα παλαιά κτίρια του δημοσίου τομέα – έχουν  υψηλό ενεργειακό κόστος. Παράλληλα με την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και σε συνάρτηση με αυτήν, υπάρχουν προβλήματα λειτουργικότητας και συντήρησης, όσον αφορά στις υποδομές, τα οποία επηρεάζουν και το ενεργειακό κόστος. Κεντρικός στόχος τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και των τοπικών φορέων είναι να υπάρξει σοβαρή ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και πολλαπλασιαστικά οφέλη, για την οικονομία, το περιβάλλον, τις υπηρεσίες και τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Λασιθίου προχώρησε στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής ενεργειακής επιθεώρησης που έγινε και των απαιτούμενων μελετών που εκπονήθηκαν.

Οι επιπτώσεις του προβλήματος είναι προφανείς και αφορούν στην ενεργειακή σπατάλη, στο υψηλό οικονομικό κόστος, καθώς και στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πρόκειται για το σημαντικό έργο που θα μπορούσε να γίνει στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λασιθίου, διότι περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων τα περισσότερα των οποίων δεν πληρούν τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα το έργο προβλέπει και θερμομόνωση και υγρομόνωση στις στέγες των κτιρίων καθώς και θερμομονώσεις στους τοίχους.

Οι εργασίες αυτές είναι βασικές για την αναβάθμιση των κτιρίων της δημόσιας υγείας και της προσαρμογής τους στα σύγχρονα δεδομένα. Παράλληλα θα υπάρξουν αναβαθμίσεις στα συστήματα κλιματισμού κι άλλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη λειτουργική εικόνα των κτιρίων και την κατανάλωση ρεύματος όπως η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο θα οδηγήσει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας. Θα βοηθήσει στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε ετήσια βάση, μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αλλά έχει σημασία επίσης γιατί θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τη σημασία της ενεργειακής αυτάρκειας και της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων ενώ σε πρακτικό επίπεδο θα προκύψουν αναβαθμισμένα κτίρια που βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών άνεσης και του παρεχόμενου νοσηλευτικού έργου και συνθήκες σημαντικά αναβαθμισμένες για το προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και τους νοσηλευόμενους.

Να σημειωθεί πως το πλαίσιο των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης προβλεπόταν από την πρόσκληση πως θα πρέπει να είναι τέτοιο έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία των Νοσοκομειακών Μονάδων και η ενεργειακή αναβάθμιση τους θα πρέπει να στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων που ικανοποιούν ή και να ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αναβάθμιση οδηγεί σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτίρια. Άλλωστε αυτή ήταν και η βασικότερη προϋπόθεση για να εγκριθεί μία πρόταση, όπως αυτή του νοσοκομείου Λασιθίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς