Τελευταία Νέα

Κύπρος – Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας – Βρετανίας στους αιθέρες

Σύμφωνα με αποκάλυψη των Times, που αναδημοσιεύει το sigmalive, η Ρωσία είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να μπλοκάρει σήματα των αεροσκαφών των Βρετανικών Βάσεων που απογειώθηκαν από την Κύπρο στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πόλεμου

Είναι σαν να ήρθε πάλι ο ψυχρός πόλεμος πάνω από την Κύπρο, χωρίς τη συμμετοχή της Λευκωσίας. Δεν είναι λίγες φορές που ρωσικά αεροπλάνα προσπάθησαν να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που απογειώνονται από τις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι, της Κύπρου.

Σύμφωνα με αποκάλυψη των Times, που αναδημοσιεύει το sigmalive, η Ρωσία είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να μπλοκάρει σήματα των αεροσκαφών των Βρετανικών Βάσεων που απογειώθηκαν από την Κύπρο στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πόλεμου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, ένα «εχθρικό κράτος» προσπαθεί τακτικά να παρεμβαίνει στις δορυφορικές επικοινωνίες αεροσκάφους που απογειώθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ενώ σε αυτό επέβαινε στρατιωτικό προσωπικό.

Οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την ικανότητα του πιλότου να ξέρει που βρίσκεται το αεροσκάφος ή την κατεύθυνση του, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν απώλειες. Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι καμιά απόπειρα δεν ήταν επιτυχημένη.

Εντούτοις, σημειώνει ότι μόνο δύο «εχθρικά» κράτη βρίσκονται αρκετά κοντά, ώστε να μπορούν να μπλοκάρουν τα σήματα. Πρόκειται για τη Συρία και τη Ρωσία, με τη δεύτερη να είναι η μόνη χώρα που έχει τη δυνατότητα να το πράξει.

Πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρει: «Η Ρωσία προσπάθησε να μπλοκάρει το σήμα αεροπλάνων που απογειώνονταν. Πρόκειται για δραστηριότητα, κατά την οποία η ένοπλη σύρραξη αποφεύγεται αλλά υπάρχει αντιπαράθεση. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός κράτους να είναι εχθρικό και απερίσκεπτο χωρίς προφανή λόγο. Πρόκειται για αεροσκάφη μεταφοράς. Δεν είναι σαν τα μαχητικά αεροσκάφη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ζυρίχης περί εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι κυρίαρχο έδαφος, με βρετανικούς νόμους, αστυνομία, δικαστήρια κτλ. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι τι θα απογίνουν σε περίπτωση λύσης του κυπριακού. Θα αποχωρήσουν οι Βρετανοί από την Κύπρο;

Διαθέτουν πέραν των αεροπορικών βάσεων, όπου σταθμεύουν Tornado , F-35, ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα σημαντικό ραντάρ στο Τρόοδος, που μπορεί να βλέπει όπως φέρουν οι πληροφορίες στην καρδιά της Ασίας. Μάλιστα όταν η κυπριακή εθνοφρουρά, επιχείρησε πριν από χρόνια να τοποθετήσει ένα δικό της ραντάρ, κοντά στο βρετανικό, οι Βρετανοί αντέδρασαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.