Τελευταία Νέα

Κυπριακή ΑΟΖ – Οπισθοχωρούν ΕΝΙ – Total μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα

Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας προσανατολίζονται να αποχωρήσουν από το τεμάχιο 7 και να κατευθυνθούν σε άλλο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης

Ανακρούει πρύμναν από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ η ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL, δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων, καθώς, όπως φαίνεται, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο τεμάχιο, φαίνεται να αλλάζουν τον αρχικό προγραμματισμό. Όπως είχε πει ο Ντεσκάλτσι, «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις» και η τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει ως αποτέλεσμα, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας να προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», το σενάριο της μετακίνησης σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποδίδεται σε λόγους συμβατικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων, δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.

Πηγές, πάντως, που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια αλλαγή τακτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Αγκυρα είχε στείλει μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

«Οπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είχε αναφέρει τότε σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας», ανεφέρε η ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ «συμβούλευε» δε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην προβούν σε καμία δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας «εμπιστευόμενες άκυρες άδειες» που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δείτε επίσης!

Reuters – Το ΝΑΤΟ κρατά κρυφό θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας – Γιατί, άραγε;

Μην λύνεις σήμερα ό,τι μπορεί να αναβληθεί για αύριο. Πολύ περισσότερο εάν πρόκειται για κάποιο …

Τουρκία – Τσαβούσογλου – Δεν θα ενεργοποιήσουμε ακόμα τους S-400

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize