Τελευταία Νέα

Κρήτη – Ζητούν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα μεταφοράς των προϊόντων

Την ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την μεταφορά των προϊόντων της Κρήτης εκτός νησιού, συμφώνησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι του νησιού που συναντήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση μετείχαν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, Φαιστού Γρήγορης Νικολιδάκης και Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Φαιστού Νίκος Καργάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον ενημέρωσε για το κοινό αίτημα των Αυτοδιοικητικών του νησιού να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων εκτός της Κρήτης με προορισμό τις εθνικές και διεθνείς αγορές.

Ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι επεσήμαναν πως η βέλτιστη λύση για όλες τις πλευρές είναι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο και τους ναυτεργάτες εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη συνέχιση του διαλόγου για την επίτευξη της καλύτερης λύσης που θα είναι το άνοιγμα των συγκοινωνιών.

Ο Αγρ. Σύλλογος Ιεράπετρας, ο Αγρ. Σύλλογος Καντ. -Σελίνου Χανίων, ο Αγρ. Σύλλογος Σητείας και ο Αγρ. Σύλλογος Τυμπακίου Ηρακλείου έστειλαν στους βουλευτές της Κρήτης την παρακάτω επιστολή για τον αποκλεισμό της Κρήτης δια θαλάσσης, εν μέσω πανδημίας covid-19:

Αξιότιμοι,
Σε συνέχεια των πολλαπλών επαφών μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Το θέμα απασχολεί διαχρονικά την αγροτική Κρήτη δυστυχώς με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α.

Διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.

Η εξομάλυνση της αγοράς έπειτα από τέτοια γεγονότα απαιτεί χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, χάνοντας κυρίως την αξιοπιστία της εμπορικής – αγροτικής δραστηριότητας.

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας covid-19, είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για την δυνατότητα ή όχι να συνεχίσει να καλύπτεται η  εφοδιαστική αλυσίδα από αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και αν τέτοιες κινήσεις αποκλεισμού εμπίπτουν στους γενικότερους κανόνες διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που διανύουμε ως χώρα.

Το θέμα επίσης, μας έχει απασχολήσει σε συνομιλίες μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκη τους τελευταίους 6 μήνες, λαμβάνοντας ως μοναδική απάντηση την δέσμευση του ως πολιτικό προϊστάμενο,  ότι δεν θα προκύψει ΞΑΝΑ το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν την έως τώρα δέσμευση του Υπουργού.

Σας καλούμε , με προσωπική σας παρέμβαση να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση επίλυση του θέματος ώστε να απεγκλωβιστεί ολόκληρη η Κρήτη από αυτήν την επώδυνη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να δημοσιοποιήσετε τις ενέργειες σας.

Εκ των Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize