Τελευταία Νέα

Κρήτη – Το σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος Βάι στη Σητεία!

Την εντονότατη ανησυχία του εκφράζει μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης για την απειλή του σκαθαριού των φοινικοειδών και τον κίνδυνο καταστροφής του φοινικοδάσους στο Βάι. Μεταφέροντας, όπως επεσήμανε την αγωνία των μελών του συλλόγου, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν συντονισμένα και άμεσα μέτρα, είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος το φοινικόδασος να μετατραπεί σε νεκροταφείο φοινίκων!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα -και δη τις τελευταίες ημέρες- καταγράφονται αναφορές και φωτογραφίες, όπως γνωστοποίησε, βάσει των οποίων το σκαθάρι έχει προσβάλει και φοίνικες του Θεοφράστου. Ο κ. Κοξαράκης μάλιστα σημείωσε ότι τα στοιχεία -όπως και ο ίδιος- είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων που το μόνο που έχουν να κάνουν, για να πειστούν, είναι να μεταβούν στην περιοχή του Βαγιού και του Παλαικάστρου, όπου το σκαθάρι έχει καταστρέψει φοίνικες του Θεοφράστου στην περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου, αλλά και σε ιδιοκτησίες μια ανάσα από το φοινικόδασος!

 

Ζητούν άμεσα συντονισμένη παρέμβαση

«Εκφράζουμε την μεγάλη αγωνία μας για το μέλλον του φοινικοδάσους στο Βάι λόγω της εξάπλωσης του σκαθαριού, το οποίο έχει καταστρέψει πάνω από το 90% των Κανάριων φοινίκων και αρχίζει να προσβάλει πλέον και τους φοίνικες του Θεοφράστου. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, όπως έξω από το μουσείο του Παλαικάστρου, αλλά και σε δύο περιοχές κοντά στο Βάι. Έχουν συλλεχθεί έντομα από τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρω και τα στοιχεία είναι στην διάθεση όποιου επιθυμεί! Το σκαθάρι κατέστρεψε τους Κανάριους και έχει κάνει την εμφάνιση του στους φοίνικες του Θεοφράστου.

Με μαθηματική ακρίβεια το Βάι θα πέσει θύμα του σκαθαριού, στην συνέχεια. Γι’ αυτό εκφράζουμε κραυγή αγωνίας και προτείνουμε να ευαισθητοποιηθεί κάθε εμπλεκόμενος φορέας. Πρέπει να γίνει συντονισμένη, σωστή, επιστημονική κι άμεση παγκρήτια παρέμβαση, από κάθε Δήμο της Κρήτης, την Περιφέρεια, την πολιτεία, την Διεύθυνση Δασών, τους γεωπόνους, όλους όσοι εμπλέκονται με το θέμα και με την προστασία του φοινικοδάσους!

Πρέπει να σωθεί το φοινικόδασος! Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, είναι το σήμα- κατατεθέν της περιοχής μας. Είναι σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την Κρήτη και την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να τύχει της προστασίας που απαιτείται πριν είναι πολύ αργά! Δεν μπορεί να περιμένει το ζήτημα της αντιμετώπισης του σκαθαριού. Εξαπλώνεται και πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του» δήλωσε με έμφαση ο κ. Κοξαράκης.

Εστιάζοντας «στις τραγικές επιπτώσεις μίας πολύ πιθανής, αν δεν ληφθούν μέτρα, καταστροφής του φοινικοδάσους, σημείωσε ότι «η πληγή  θα είναι τεράστια για τον τόπο. Οι ευθύνες αντίστοιχα θα είναι μεγάλες για όλους τους υπεύθυνους.

Ζητούμενο λοιπόν είναι έστω και τώρα να υπάρξει αντίδραση και ουσιαστική προσπάθεια για να διαφυλαχθεί αυτό το τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς και σημασίας».

Δείτε επίσης!

Ο “Happy Traveller” του ΣΚΑΪ παρουσιάζει τις ομορφιές της Ιεράπετρας και της Σητείας

Μετά τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, το Επάνω Μεραμπέλλο και το Οροπέδιο Λασιθίου, ο Ευτύχης Μπλέτσας …

Κρήτη – Αίτημα δημάρχων της Κρήτης ο ΒΟΑΚ να φτάσει μέχρι τη Σητεία

Η κατασκευή του ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία, είναι έργο ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το Νομό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize