Κρήτη – «Θα μπορέσει η Ελούντα να κρατήσει την αυθεντικότητά της;»

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την Ελούντα και την κτηματαγορά της περιοχής διαβάσαμε στην διεθνή οικονομική εφημερίδα Financial Times. Γίνεται αναφορά για βίλλες που ενοικιάζονται πάνω από €8.000 την εβδομάδα… «μια απόδειξη της όμορφης φύσης της Ελούντας και των πλούσιων πελατών που επιλέγουν να κάνουν διακοπές εκεί», αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει: «Πόσο ακόμα καιρό η Ελούντα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 2.000, θα μπορέσει να κρατήσει την αυθεντικότητά της; Αν και η περιοχή γύρω από το λιμάνι παραμένει σχετικά παρθένα, υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στην περιοχή σε βαθμό που, οι ντόπιοι λένε, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τοπίο και την Κοινότητα».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην επένδυση της Mirum και ότι, σύμφωνα με έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ακίνητα πωλούνται μέχρι € 7.000 ανά τ.μ. (περίπου € 2-3.500 επιπλέον ανά τ.μ. σε σχέση με άλλες περιοχές της  Κρήτης)

Στο ίδιο κείμενο υπάρχει συνέντευξη του συμπολίτη κτηματομεσίτη Γιώργου Μιχαηλίδη και αναφέρει ότι «η Ελούντα έχει μια αγορά δύο επιπέδων. Υπάρχουν ακίνητα στα χωριά που η αγορά τους είναι κάτω από € 100.000. Όμως στις περιοχές που προτιμούν οι διεθνείς αγοραστές, με θέα τον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, οι βίλες είναι τουλάχιστον € 300.000, αλλά μπορούν να φτάσουν και τα € 2 εκ». Ο κ. Μιχαηλίδης εκτιμά ότι «οι τιμές των ακινήτων στην Ελούντα αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά, γενικά στην Ελλάδα, οι τιμές των κατοικιών απέχουν πολύ από το σημείο που ήταν πριν από την οικονομική κρίση. Στα τελευταία 10 χρόνια, έως τις αρχές του 2018, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είχαν μειωθεί κατά 43%. Τώρα οι τιμές φαίνεται να αυξάνονται πάλι». Όσο για τους πελάτες, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι «είναι κατά κύριο λόγο Βορειοευρωπαίοι και Βρετανοί».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δείτε επίσης!

Ελούντα – Βυθισμένη Αρχαία Ολούς – Στο… φως η «Ατλαντίδα» της Κρήτης

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ερευνών ΙΤΕ και Εφορίας Εναλίων σε ξηρά και βυθό στην Ελούντα …

Elounda Hills – Υπεγράφη ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, με τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize