Τελευταία Νέα

Κρήτη – Τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης

Υπάρχει πραγματικό μέλλον στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράπετρας και ποιο μπορεί να είναι αυτό; Ένα ερώτημα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», όπου με διάφορες δράσεις προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσω της υλικής και αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτές τις μέρες, τέλη Αυγούστου του 2019, οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και σήμερα στο Ράδιο Λασίθι το μέλος του Συλλόγου Γιώργος Σωμαράκης και ο αρχαιολόγος, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού με καταγωγή από την Ιεράπετρα, Μιχάλης Σκλάβος, δύο άνθρωποι που έχουν εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες αυτές μίλησαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι και παρουσίασαν όσα έγιναν στις δύο πρόσφατες ενημερωτικές ομιλίες σε Ιεράπετρα και Καβούσι, αλλά και μια σημαντική εκδήλωση που διοργανώνεται την Παρασκευή και αφορά την θρυλούμενη επίσκεψη του Μέγα Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.

Στις δύο ομιλίες που προηγήθηκαν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των διπλωματικών εργασιών που εκπονήθηκαν από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από προτροπή καθηγητών τους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις που είχαν διοργανωθεί στην Ιεράπετρα με την τελευταία να διοργανώνεται πέρυσι.

Τότε το 2018, όπως λέει ο κ. Σκλάβος το θέμα του επιστημονικού συνεδρίου ήταν οι τρόποι ανάδειξης της υλικής και άυλης κληρονομιάς της Ιεράπετρας, παίρνοντας παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού. Εκεί ήταν που αποφασίστηκε να δοθεί ένα επιπλέον επιστημονικό βάρος στην περιοχή και μέσω δύο διπλωματικών εργασιών να γίνει ένα πρώτο, συγκεκριμένο βήμα για το πως μπορεί να γίνει στην πράξη η σωστή διαχείριση και ανάδειξη δύο περιοχών με πλούσιο παρελθόν και ζωντανό παρόν. Αυτές της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας αλλά και της κοινότητας Καβουσίου στην οποία βρίσκονται πλήθος σημείων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Μια προσπάθεια που για να προχωρήσει, όπως τόνισε, ο κ. Σωμαράκης απαιτείται μια πολυδιάστατη στρατηγική αφού και οι ιδέες που υπάρχουν είναι πολλές και οι εμπλεκόμενοι φορείς επίσης πολλοί.

Στην περίπτωση της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία που μπορούν να αναδειχθούν, όπως συγκεκριμένα ιστορικά κτίρια, κάποια παλιά εργαστήρια, υπάρχει το σπίτι του Ναπολέοντα, όπως και η πολιτιστική σύνδεση της παλιάς πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο και πρέπει να γίνει ενδεχομένως μια επιλογή για το τι από όλα αυτά μπορεί να προχωρήσει πιο εύκολα ή αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει μια συνολική ανάδειξη.

Βασικός στόχος είναι να γίνει ο πολιτισμός μέρος της καθημερινότητας του καθενός, να καταλάβει την ανάγκη και το πρακτικό όφελος που μπορεί να φέρει μια σωστή διαχείριση και ανάδειξη της ιστορίας, των μνημείων, των ηθών και εθίμων της περιοχής.

Επόμενο βήμα των προσπαθειών αυτών είναι να εκπονηθεί μια μελέτη σκοπιμότητας για την παλιά πόλη Ιεράπετρας και το Καβούσι, ώστε όλες οι ιδέες που έχουν περιγραφεί στις πανεπιστημιακές εργασίες, να γίνουν συγκεκριμένες, να καταγραφεί η πορεία υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων και έτσι οι αρμόδιες αρχές, όπως ο Δήμος Ιεράπετρας, να μπορεί να έχει διαθέσιμα εργαλεία ώστε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να τα υλοποιήσει.

Στην Ιεράπετρα όπως και οι δύο επεσήμαναν υπάρχει ένα κρυμμένος πλούτος  που ρημάζει σε αποθήκες, υπάρχουν σημεία που δεν έχουν αναδειχθεί, αλλά υπάρχει και  μια σπουδαία άυλη κληρονομιά, όπως η γαστρονομία και οι παραδόσεις της περιοχής. Η Ιεράπετρα δεν διαθέτει μια Κνωσσό και ένα Παρθενώνα ώστε να επικεντρωθεί εκεί και να χτίσει μια στρατηγική γύρω από ένα κεντρικό μνημείο, όμως υπάρχει ένα σπουδαίο σύνολο που η περιοχή οφείλει να αναδείξει συνολικά ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα.

Δείτε επίσης!

Είμαι ντροπαλή – Βήμα προς βήμα τι να κάνεις για να μην διστάζεις άλλο!

Είμαι και εγώ σε ένα βαθμό ντροπαλή και όταν πάω να πω τη γνώμη μου …

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό μακροζωίας

Η ενασχόληση με τις τέχνες και γενικότερα οι πολιτιστικές δραστηριότητες ευνοούν την μακροζωΐα. Οι τακτικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize