Κρήτη – Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αλλαγές στον “Κλεισθένη”

Τις αλλαγές του νόμου και τα νέα δεδομένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέτει η παράταξη “Ενεργοί Πολίτες”.

Στη σχετική ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε

Σας είναι γνωστό ότι οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών διεξήχθησαν βάση των διατάξεων του νόμου 4555/2018 ( Κλεισθένης) . Το περιεχόμενο του και οι προϋποθέσεις που έθετε αυτός ο νόμος, τόσο για την εκλογή Δημοτικών αρχών , όσο και για την διοίκηση Δήμων και περιφερειών ήταν γνωστά στους εκλογείς , οι οποίοι έκαναν και τις επιλογές τους με βάση αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι νεοεκλεγείσες αρχές όφειλαν, σεβόμενοι το αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των δημοτών να διαμορφώσουν πλειοψηφικά σχήματα διοίκησης, όπου ήταν απαραίτητο.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ενώ δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί οι νέες Δημοτικές αρχές, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας το νόμο 4623/2019, με άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες

Α. Αλλοίωναν (εκ των υστέρων) το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη Δημάρχου στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας. Δημιουργώντας, έτσι, πλειοψηφίες διαφορετικές από το εκλογικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα υπαρκτές δημοτικές παρατάξεις να καταργείται η συμμετοχή τους.

Β. Διαμορφώνει στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές εταιρείες δίνοντας στην παράταξη του Δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γ. Με την δυνατότητα δημιουργίας σύμπραξης παρατάξεων και των επιπτώσεων, ουσιαστικά αναιρεί την ουσία της προσωπικής κρίσης και τοποθέτησης επί των θεμάτων . Επίσης καταργεί τα περιθώρια διαφωνίας και αποδέσμευσης των δημοτικών παρατάξεων που μετέχουν στη σύμπραξη .

Κατά την γνώμη μας :

Πρώτον , οι παραπάνω διατάξεις είναι αντισυνταγματικές καθ ότι δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πλαίσιο στο οποίο αυτές διεξήχθησαν και

Δεύτερο αφαιρούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα

Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πρέπει , με απόφαση του να εκφράσει την αντίθεση του σε αυτή την νομοθετική παρέμβαση και να ζητήσει την κατάργηση της .

Δημοτική παράταξη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΗΛΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ – ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ – ΚΑΛΕΜΠΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ –

ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ – ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Δείτε επίσης!

Χανιά – Μεταμεσονύκτιες κόντρες για τα αδέσποτα στο Δημοτικό συμβούλιο – “Όχι” στο δημοτικό καταφύγιο λένε οι φιλόζωοι

«Γαβγίσματα» μετά τα μεσάνυχτα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 …

Ηράκλειο – Αντιδρούν οι κάτοικοι της οδού Καντάνου για την λαϊκή αγορά

Η επιστολή διαμαρτυρίας με τα επιχειρήματα τους Επιστολή διαμαρτυρίας για την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize